Peugeot 307SW Choinka na desce rozdzielczej

11 Lis 2017, 14:33

Witam,

Samochód Peugeot 307SW 2005r. po lifcie silnik 1.6 benzyna

Mam dziwny problem z elektryką ponieważ od czasu do czasu w samochodzie podczas jazdy/postoju z niczego zaczynają zapalać i migać kontrolki na desce, włączają się wycieraczki, wskaźnik obrotów i paliwa spada do zera i po chwili przestają migać po czym pali się tylko kontrolka ESP (w tym momencie fizyczny przycisk esp nie działa) a po wyłączeniu silnika i wyjęciu kluczyka i ponownym odpaleniu samochodu kontrolka ta również znika za to pojawia się kontrolka Check Engine, która też jak wyżej po pewnym czasie znika. Raz zauważyłem, że nawet przy wyłączonym silniku i wsadzonym kluczyku (nie pamiętam w jakiej pozycji) wskazówki poziomu paliwa i obrotów zaczęły się na chwilę "ruszać". Mam wrażenie, że gdzieś z okolic kierownicy wyczuwalny jest zapach spalenizny także może jakaś kostka lub stacyjka. Ogólnie ma na to reguły w którym momencie to się dzieje np. przy mocnej ulewie było wszystko w porządku także jakieś zalania bym raczej wykluczył.

Jeśli ktoś miał podobne doświadczenia lub pomysł co może być przyczyną to będę wdzięczny za każdą pomoc. Dzięki.
pavelw
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

11 Lis 2017, 18:16

Ja bym tu obstawiał gdzieś luźną masę być może kostka od licznika. Warto by było przejrzeć je dokładnie.
pavelw napisał(a):Mam wrażenie, że gdzieś z okolic kierownicy wyczuwalny jest zapach spalenizny także może jakaś kostka lub stacyjka.
Warto to sprawdzić, możesz zrzucić osłonę kolumny kierownicy i przyjrzeć się dokładnie wszystkim kabelkom.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Co warto wiedzieć na temat leasingu niemieckich samochodów?
    Pojazdy niemieckich producentów cieszą się dużą popularnością na całym świecie, także w Polsce. Są uznawane za solidne, trwałe i doskonale wyposażone. Jeśli chcesz zasiąść za kierownicą takiego auta, ale nie dysponujesz ...