Renowacja maski

16 Cze 2017, 03:35

Witam.
Jutro zamierzam uporać się z brzydko wyglądającą maską niewielkim kosztem na jakiś czas. Nie posiadam pistoletu ze sprężarką, lecz do dyspozycji posiadam lakier w sprayu oraz lakier bezbarwny również w puszce.
Chciałbym poprawić wygląd maski, która jest teraz w fatalnym stanie i poznać od opinii ekspertów, jakim sposobem zmienić obecną sytuację.
Maska prezentuję się tak: Zdjęcie
Niestety nie jest to super wypolerowany lakier, który odbija dokładnie chmury na niebie. Jest to myślę efekt prażącego słońca tamtego roku. Lakier barwi nawet jeśli przejadę po nim palcem.
A teraz konkrety:
1. Jakim papierem ściernym potraktować maskę?
2. Potrzebne mi są jeszcze jakieś preparaty, żeby lakier z puchy mógł wytrzymać max 2 lata?
3. Ile warstw bazy oraz bezbarwnego lakieru dawać ?
4. W jakim odstępie czasowym nakładać warstwy ?
bazor
Nowicjusz

Auto: nie mam

16 Cze 2017, 12:40

bazor napisał(a):Lakier barwi nawet jeśli przejadę po nim palcem.
to znaczy ze pomalowany jest byle czym i byle jak. A co masz w tym sprayu lakier akrylowy czy bazowy? Jak aktylowy bo bezbarwny juz nie bedzie Ci potrzebny.
-Matowanie papierem 600 lub 800 na wode.
-dobrze wymyć woda z plynem
-oszuszyc
-odtluscic benzyna ekstrakcyjna lub zmywaczek silikonowym
-no i lakier jezeli masz akrylowy to psikaj kilka grubszych warstw co 5 minut az efekt bedzie dla Ciebie zadowalajacy
Jezeli chodzi o bazowy to psikasz co 5-10 minut do momentu az ladnie wszystko pokryjesz i nie bedzie zadnych plam. Na to bezbarwny 3-warstwy co 5 minut. Ostatnia warstwa staraj sie mocno wylac zeby efekt byl jako taki bo jak bedzie cienka warstwa bo bedzie taka kasza i mat
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Cze 2017, 13:47

Dzięki za szybką odpowiedź !
Na puszce, który jest lakier pisze Akryl jak i na bezbarwnym również :P
Ale zamawiając spreja pod kolor z allegro w którym musiałem podać kod koloru.
Na instrukcji było, żebym na ten kolor bazowy położył właśnie pare warstw bezbarwnego, który dostałem w zestawie i jakiś odtłuszczać, który też się przyda.
Dzięki za pomoc, jadę kupić papier ścierny i zabieram się za szorowanie :D
bazor
Nowicjusz

Auto: nie mam

16 Cze 2017, 21:41

No bezbarwny jest akrylowy a baza nie. Ale nawet jak dasz bezbarwny na akryl to nic się nie stanie
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

09 Lip 2017, 21:15

I jak tam ogarnąłeś temat???
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gumball 3000 w Polsce
    Powoli, nawet bardzo powoli zbliża się Lato, a wraz z nim emocje związane wydarzeniami Elite Circle. Na dobry początek w maju, planujemy krótkie "przed Rage’owe spotkanie", a że wypada w tym samym czasie co odwiedziny ...