Reprezentatywny i szybki samochód do 40 tys?

29 Lis 2018, 21:44

Witam.
Przymierzam się do zakupy samochodu w następnych kilku miesiącach, ale mam dylemat, ponieważ nie wiem co wybrać. Wiem, że to tylko i wyłącznie moja decyzja, jednak chciałbym poznać wasze opinie.

Mam 24 lata, aktualnie jeżdżę Golfem V 1.9 TDI. Do pracy mam z 7 km, ale jestem typem, który najchętniej by w ogóle nie wychodził z samochodu, bo czuję się w nim jak ryba w wodzie, dlatego codziennie wykonuję różnego rodzaju tripy do 70 czy 80 km.

Mój budżet wynosiłby do 40 tyś.

Chciałbym samochód reprezentatywny, szybki i mało awaryjny. Myślę gównie nad sedanami, chociaż SUVy też wchodzą w rachubę (jednak na dobrego SUVa trzeba by było wydać trochę więcej...

Na początku myślałem nad Kugą czy Tucsonem II, tylko nie wiem czy 40 tyś starczy?

Volvo XC90 2009/2010? Jeśli chodzi o Tiguany to nie podoba mi się ich tył, chociaż w środku wyglądają elegancko. Opel Antara? W ASX-ach odrzuca mnie zbyt mała dostępna pojemność... 1.8 na taką kastę? A co myślicie o Koleosie?

Głównie patrzę na Volvo S60 II, najlepiej D5 2.4 bo taki silnik ma mój ojciec w V70 i nie narzeka. Tylko pytanie czy nie lepiej benzynowca w tych czasach? Z kolei dobrą Audi A4 B8 chyba przy takim budżecie powinienem sobie odpuścić?

Jakie samochody w tym stylu jeszcze polecacie biorąc pod uwagę powyższe okoliczności? :)

tldr:

sedan:
volvo s60 II
suvy:
xc90
koleos
anatara
ASAPR0cky
Nowicjusz

29 Lis 2018, 22:12

Będą w Twoim wieku (no 2 lata starszy) to szukałem hot-hatcha a nie suva, ale teraz suvy są w modzie :)
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

29 Lis 2018, 22:18

S60 II-generacji to tak z 45-50 tysięcy minimum jeśli chcesz coś lepszego niż benzyna/diesel 1.6. Za to za około 40 znajdziesz S80 II-generacji - najrozsądniejsze koszty użytkowania zaoferuje diesel 2.0.

XC90 - ok, ale auto trzyma mocno cenę i za 40 tys. to tak realnie rocznik 2006-2007.

Jakie samochody w tym stylu jeszcze polecacie biorąc pod uwagę powyższe okoliczności?

Chyba sam do końca nie wiesz czego chcesz, bo skaczesz po różnych segmentach aut, więc ciężko doradzić co jest w Twoim stylu.

Ja na pewno wziąłbym pod uwagę poniższe auta z silnikami benzynowymi:
Ford Mondeo Mk4 2.5T
Honda Accord VIII 2.0/2.4
Mazda 6 II 2.0/2.5
Lexus IS250
Mercedes W204 1.8K
Opel Insignia 2.0T
Volvo S80 II 2.5T

jeśli diesle to:
Citroen C5 2.0/2.2 HDI
Ford Mondeo Mk4 2.0/2.2
Opel Insignia 2.0 CDTI
Renault Laguna 2.0 dCi
Volvo S80 II 2.0d

To z takich w miarę rozsądnych propozycji, można jeszcze brać uwagę jakieś BMW E60, Audi A6C6 lub Mercedes W211 ale koszty użytkowania tych aut będą wysokie.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RX L 450h - test spalania
    Ten bogato wyposażony, luksusowy SUV imponuje niskim zużyciem paliwa. Zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę, że testom poddano największego SUV-a w gamie japońskiej marki na europejskim rynku – do tego w dłuższej i wyższej ...