Reset zegarka w radiu

08 Cze 2021, 23:22

Hej! Kupiłem wczoraj radio pioneera i zamontowałem go w swoim samochodzie. Zauważyłem, że godzina zegara, którą manualnie ustawiam poprzez radio resetuje się każdorazowo po wyciągnięciu kluczyka na dłuższa chwile. Czytałem tutaj i w necie wiele podobnych problemów związanych z resetem ale z tego co czytałem resetowalo się całe radio, u mnie tylko zegar. Ustawione stacje FM pod konkretnym przyciskiem pozostają bez zmian. Temu wole się spytać czy da rade to ogarnąć przez system, zanim zabiorę się za przepinki przewodów przewodów. Również po każdym uruchomieniu SRC zmienia się na radio z anteny. (Słucham przeważnie z bt) Po moim grzebaniu radio włącza się po kliknięciu na przycisk src, a nie po włączeniu zapłonu, ale to myśle ze nie jest. Z tym połączone. Z góry bardzo dzięki za pomoc
Kaczkus
Nowicjusz

09 Cze 2021, 09:11

W pierwszej kolejności trzeba sprawdzić czy masz dobrze podpięty przewód czerwony stałego plusa bo to on podtrzymuje całą pamięć w radiu po wyłączeniu zapłonu.

Jaki to model tego radia?

Zobacz czy nie masz jakiś dodatkowych ustawień zegarka w radiu. Kiedyś spotkałem się z zegarkami ustawianymi za pomocą fal radiowych.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Cze 2021, 09:15

Posprawdzam te przewody ale jeśli chodzi o reset to resetuje się tylko i wyłącznie zegar. Stacje radiowe które ustawiłem są ciagle na swoim miejscu

Pioneer MVH-S320BT

Co do funkcji to była jeszcze jakaś „clock” jakieś dziwnie ustawienie bo można było ustawic tylko dziesiątkowo minuty, i było start/stop wiec nie wiem nawet do czego to było :no:
Kaczkus
Nowicjusz

09 Cze 2021, 14:23

No to faktycznie dziwne. Masz najnowszą wersję firmware 8.11?
Próbowałeś zrobić reset całego radia?

Skoro podłączenie jest poprawne to musi być jakiś problem w radiu. Przejrzyj sobie jeszcze dokładnie wszystkie ustawienia.
Rokiko
Forumowicz VIP

10 Cze 2021, 00:47

Jak sprawdzić ta wersje firmware i ewentualnie reset radia?
Kaczkus
Nowicjusz

10 Cze 2021, 08:42

Masz instrukcję do tego radia?

Jeżeli chodzi o reset to w Twoim modelu może być podobnie do Pioneer MVH-S310BT, a tu jest pod przednim panelem obok złącza taki przycisk w dziurce który trzeba wcisnąć używając jakiegoś cienkiego drucika lub coś w tym stylu.
Rokiko
Forumowicz VIP

11 Cze 2021, 23:08

Tak mam. Właśnie resetowałem tym przyciskiem :( i nic. Zero reakcji kompletnie. Tera nawet stacje się nie zapamiętują :/
Kaczkus
Nowicjusz

12 Cze 2021, 00:40

Jednak cos dal ten reset... teraz juz resetuje się dosłownie wszystko po każdym wyłączeniu stacyjki :/ Albo zabawa w kabelki albo?... czy przy kupnie innego radia przypadkiem nie wystapi ten sam problem?
Kaczkus
Nowicjusz