REKLAMA
Z racji, że niedawno urodziła mi się córa mam pewien dylemat odnośnie auta. Może jednak od początku.
Posiadam obecnie E39 530iA i bardzo lubię to auto. Problem pojawił się w momencie, gdy pojechaliśmy z żoną kupić wózek dla małej. Po wsadzeniu stelaża do bagażnika + spacerówki (gondoli nie liczę, bo to się używa z pół roku) za wiele miejsca nie zostało. Dodatkowo czasem dochodzi do absurdów, że coś da się przewieźć w Yarisce I, a do prawie 5m auta się nie zmieści
Jestem zatem zdecydowany na zakup nowego auta.
TL;DR
Szukam dynamicznego i nie mniejszego w środku zamiennika E39 530iA z automatem jako rodzinne auto 2+2 (wózek w bagażniku) na 8-9lat przy przebiegu ~25k/rok w cenie około 150tys.
Mam takie kryteria:
- Benzyna - moja trasa "codzienna" to 30km poza miastem i 15km w Poznaniu w dwie strony - szkoda diesla,
- Automat - nie gorszy niż skrzynia ZF w E39,
- kombi/SUV ... MPV zazwyczaj są brzydkie, ale może jednak coś się znajdzie?
- Zakładam z 8-9 lat użytkowania wiec niech będzie przyzwoitej jakości (dbam o auto) - przebiegi obecne ~25k rocznie,
- Nie może być "mułem" - po 530iA chyba bym się załamał w dziadkowozie ... ale dynamiczne auto w zakresie 60-140kmh + ~9s "do setki" już będzie OK,
- Bagażnik, w który wchodzi "standardowy" stelaż wózka+spacerówka (http://www.bobozakupy.pl/img/cms/MiluKids/Starlet/w.jpg) i nadal spakujemy się na wakacje (3os dorosłe + Mała, a potem np 2 dorosłe + 2 dzieci)
- Tylna kanapa nie węższa niż w E39 ... zasadniczo z tyłu będzie fotelik + jedna osoba dorosła, ale fajnie mieć opcję przewiezienia 3 os. W E39 nie jest super wygodnie przy 3 os, więc mniej miejsca = masakra.
Trochę poszperałem "w internetach" i w zasadzie faworytem okazuje się Mazda 6 2017 2.5l w kombi (tylko ta ma automat). Bardzo mi się podoba wizualnie, silnik 2.5l powinien trochę podziałać, a przy ekonomicznej jeździe te ~8l PB są realne. Na pewno przejdę się do salonu zobaczyć.
Zastanawiam się jednak, czy jeszcze warto iść zobaczyć coś "na żywo" ...
- BMW F31, F34,
- Mercedes W205 KOMBI,
- A4 Avant,
- Leon ST,
- Avensis Wagon,
- Mondeo Kombi,
- Superb Kombi
- Może coś z SUV z sensownym bagażnikiem? Tu nie mam pomysłu
Wymienione tutaj są często droższe (ale poniżej 200tys). Czy któryś z tych będzie sensowną alternatywą dla Mazdy 6 i nie mniej wygodne niż E39? Ktoś ma dzieci i ma/miał któreś z wymienionych? Propozycje co do silnika (awaryjność)?
Dobrze mieć alternatywę i sprawdzić 2-3 modele, ale nie koniecznie oglądać aż 10-20 ...