Rodzina 2+2 nowe, z salonu, automat (kombi, SUV, MPV) do ~150tys?

03 Paź 2017, 13:34

Cześć,

Z racji, że niedawno urodziła mi się córa mam pewien dylemat odnośnie auta. Może jednak od początku.
Posiadam obecnie E39 530iA i bardzo lubię to auto. Problem pojawił się w momencie, gdy pojechaliśmy z żoną kupić wózek dla małej. Po wsadzeniu stelaża do bagażnika + spacerówki (gondoli nie liczę, bo to się używa z pół roku) za wiele miejsca nie zostało. Dodatkowo czasem dochodzi do absurdów, że coś da się przewieźć w Yarisce I, a do prawie 5m auta się nie zmieści :D

Jestem zatem zdecydowany na zakup nowego auta.

TL;DR
Szukam dynamicznego i nie mniejszego w środku zamiennika E39 530iA z automatem jako rodzinne auto 2+2 (wózek w bagażniku) na 8-9lat przy przebiegu ~25k/rok w cenie około 150tys.

Mam takie kryteria:

• Benzyna - moja trasa "codzienna" to 30km poza miastem i 15km w Poznaniu w dwie strony - szkoda diesla,
  • Automat - nie gorszy niż skrzynia ZF w E39,
  • kombi/SUV ... MPV zazwyczaj są brzydkie, ale może jednak coś się znajdzie?
  • Zakładam z 8-9 lat użytkowania wiec niech będzie przyzwoitej jakości (dbam o auto) - przebiegi obecne ~25k rocznie,
  • Nie może być "mułem" - po 530iA chyba bym się załamał w dziadkowozie ... ale dynamiczne auto w zakresie 60-140kmh + ~9s "do setki" już będzie OK,
  • Bagażnik, w który wchodzi "standardowy" stelaż wózka+spacerówka (http://www.bobozakupy.pl/img/cms/MiluKids/Starlet/w.jpg) i nadal spakujemy się na wakacje (3os dorosłe + Mała, a potem np 2 dorosłe + 2 dzieci)
  • Tylna kanapa nie węższa niż w E39 ... zasadniczo z tyłu będzie fotelik + jedna osoba dorosła, ale fajnie mieć opcję przewiezienia 3 os. W E39 nie jest super wygodnie przy 3 os, więc mniej miejsca = masakra.

Trochę poszperałem "w internetach" i w zasadzie faworytem okazuje się Mazda 6 2017 2.5l w kombi (tylko ta ma automat). Bardzo mi się podoba wizualnie, silnik 2.5l powinien trochę podziałać, a przy ekonomicznej jeździe te ~8l PB są realne. Na pewno przejdę się do salonu zobaczyć.

Zastanawiam się jednak, czy jeszcze warto iść zobaczyć coś "na żywo" ...
  • BMW F31, F34,
  • Mercedes W205 KOMBI,
  • A4 Avant,
  • Leon ST,
  • Avensis Wagon,
  • Mondeo Kombi,
  • Superb Kombi
  • Może coś z SUV z sensownym bagażnikiem? Tu nie mam pomysłu

Wymienione tutaj są często droższe (ale poniżej 200tys). Czy któryś z tych będzie sensowną alternatywą dla Mazdy 6 i nie mniej wygodne niż E39? Ktoś ma dzieci i ma/miał któreś z wymienionych? Propozycje co do silnika (awaryjność)?
Dobrze mieć alternatywę i sprawdzić 2-3 modele, ale nie koniecznie oglądać aż 10-20 ...
barat
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Konin
Prawo jazdy: 16 10 2003
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: E39 530iA 2002r
Silnik: M54B30
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

03 Paź 2017, 14:11

Zastanów sie jeszcze nad subaru levorg albo nad nową insignia.
pajak580
Nowicjusz

Miejscowość: Jarocin

03 Paź 2017, 14:22

A może Volvo XC60 ale w starej budzie? W salonach stoi jeszcze sporo aut z bardzo dużą obniżką (niektóre ponad 40tys w dół). Ewentualnie używane XC70, ma porządny bagażnik, bezpieczne, komfortowe.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

03 Paź 2017, 15:06

Czyli doszły 3 propozycje - dzięki.
Przy XC60 obawiam się o spalanie PB w silniku T5,
Insignia to 5m samochodu, nie wiem, czy chcę takie wielkie.
Co do subaru - gabaryty zbliżone do Leona ST, który podoba mi się bardziej - do tego minimalnie węższy niż E39

Na razie nikt się nie trafił kto by coś wywalił z mojej listy (bo wie, że to średnio da radę). Czekam dalej.
barat
Nowicjusz
Awatar użytkownika

03 Paź 2017, 16:19

Na pewno odrzucił bym Avensisa. Po pierwsze brak dynamicznego silnika, po drugie nie ma tam dobrego automatu, a po trzecie to odgrzewany kotlet, który ni jak ma się do konkurencji. Niczego ciekawego nie oferuję, więc raczej wątpię, ze był byś chętny na ten samochód po BMW :)
Mazde 6 radzę Ci dokładnie obejrzeć i przetestować. Mi się ten samochód podobał do momentu aż miałem okazję nim pojeździć. Generalnie silnik 2.5 to dla mnie spore rozczarowanie, osiągi ma słabe, skrzynia biegów bez szału. Raczej nie poczujesz dużej poprawy osiągów po przesiadce z BMW, za to z dużym prawdopodobieństwem będzie Cię irytowała charakterystyka tego silnika i jego wycie podczas wykorzystywania jego możliwości. Nie wiem jak wygląda to teraz po trzecim(a może i czwartym?) lifitnigu, ale pierwsze wypusty tej generacji 6, były tandetnie wykonane(zresztą jak większość nowożytnych Mazd). Największą wadą tego modelu, która z tego co mówią użytkownicy nie została poprawiona do dziś, to wyciszenie kabiny. Mazda pod tym względem wypada chyba najgorzej w segmencie D.
W granicach zakładanych 150tyś.zł dostaniesz dość sensownie wyposażanego Superba 2.0TSI 220km. Z tym silnikiem masz więcej niż zadowalające osiągi(lepsze niż w Mazdzie), przestronne wnętrze(jedno z największych w klasie) oraz możliwość skonfigurowania samochodu do swoich potrzeb(w Mazdzie masz z góry narzucone opcje wyposażenie i prawie nic nie da się zmienić). Za około 160tyś.zł wyrwiesz Superba 2.0TSi 280km, gdzie masz już ponadprzeciętnie dobre osiągi jak na klasę samochodu przy umiarkowanym spalaniu. Z wad to wykończenie też nie jest idealne, da się znaleźć parę niedoróbek, ale w ogólnym rozrachunku nie ma tragedii. W Skodzie spokojnie dostaniesz 7-8% rabatu, także nie sugeruj się cenami katalogowymi.
Pisząc o Leonie ST masz na myśli zwykłego Leona czy Cupre? Generalnie Leon to całkiem fajny samochód, ale to segment niżej od poprzednich propozycji. Za 150tyś.zł spokojnie kupisz Cupre, która świetnie jeździ, ale to zupełnie inny samochód niż Superb czy Mazda 6.
Audi A4, BMW F31 czy Mercedesa W205 łączy jedna cecha- mało przestronne wnętrze(seria 3 wypada najlepiej w tym względzie). No i tak jak pisałeś wyjściowa cena to około 200tyś.zł za dość przeciętnie wyposażone egzemplarze.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

03 Paź 2017, 17:12

Ode mnie Kia Optima 2.0T GT
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
i żeby się nie produkować ze stereotypami polecam jazdę próbną. Jedna z tańszych ofert w segmencie jak się uwzględni wyposażenie.

Wiem, że nie pasuje ale trochę szaleństwa jako offtop :mrgreen:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

LED-owa rewolucja
    Jeszcze niedawno za szczyt nowoczesności uchodziły reflektory biksenonowe, jednak ich kariera już dobiega końca – dziś nowe modele aut coraz częściej wyposażane są w reflektory LED. Mało kto wie, że pierwszym samochodem ...

03 Paź 2017, 21:52

Kia Optima ... nie brałem pod uwagę. Zwykły 2.0 jest już "mułowaty", a ten z turbo nie wiem jak się sprawdzi. Do tego GT jest usportowiona i ma obniżone zawieszenie. Nie wiem, czy w przypadku rodzinnego kombi chciałbym mieć -15mm. W E39 mam M-Tech i o ile wygląda to super i prowadzi się świetnie to niestety wiele krawężników to już wyzwanie :(
Kusi trochę ta gwarancja od KIA.
barat
Nowicjusz
Awatar użytkownika

03 Paź 2017, 22:39

Kie to dobre auta ale tą gwarancja to się nie sugeruj. Poczytaj fora kii na temat 7letniej gwarancji- prawie same negatywne opinie.
pajak580
Nowicjusz

Miejscowość: Jarocin

03 Paź 2017, 23:42

Tak trochę poczytałem o E31/W205/A4 i nie potrafię usprawiedliwić sobie takiego wydatku na auto, które wcale takie duże nie jest ... w E31 podobno "głośno", W205 to samo, A4 sensowna wersja droga i wcale nie większa ...

Pozostaje mi zobaczyć:
  • Mazda 6 2.5 (przejechać się trzeba)
  • Seat Leon ST 1.8 TSI
  • Octavia Kombi jako alternatywa ST z trochę większym bagażnikiem i większą liczbą dostępnych bajerów w konfiguratorze
  • Superb w Kombi 2.0 TSI 220HP ... ale tutaj spalanie jak w moim 3.0 R6 o_0

Najbardziej bym się cieszył jakby Mazda 6 mi "podeszła". Seat też niczego sobie (jak po wsadzeniu stelaża wózka będzie dużo miejsca) ... Skoda to Skoda - będę czuł, że się starzeję z każdym spędzonym w niej kilometrem :(

Ciężko się kupuje auto "z rozsądku". Dobrze, że E39 zostanie ze mną jeszcze trochę jako "drugie auto" :D
barat
Nowicjusz
Awatar użytkownika

03 Paź 2017, 23:56

Jeśli nie boli Cię wydatek takiej kasy na kurę na masce to Superb będzie niezłym rozwiązaniem. Karnąłem się kilka razy tedeikiem z dsg i 4x4 i jest całkiem sztos :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

04 Paź 2017, 09:58

Trochę boli kura za 150tys (zwłaszcza po Alfie 147 i E39), cały czas liczę, że Mazda 6 będzie ok, albo Seat Leon będzie wystarczający. Leon to taka Octavia, ale ładniejszy :) Dziś jechałem w korku za Octavią i się trochę na ten kuper napatrzyłem ... Superb ma jakiś taki lepszy.
barat
Nowicjusz
Awatar użytkownika

04 Paź 2017, 17:14

pajak580 napisał(a):Kie to dobre auta ale tą gwarancja to się nie sugeruj. Poczytaj fora kii na temat 7letniej gwarancji- prawie same negatywne opini

bo ludzie są głupi i nie czytają warunków przed tylko po podpisaniu umowy... Jasno jest napisane (nie małymi literkami), że 7 lat na układ napędowy, przeniesienie napędu itp, czyli to co najdroższe. Reszta 3 lata 100tys. tj zawieszenie, układ wydechowy czy hamulcowy.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Paź 2017, 18:42

Ale tu wcale nie chodzi o warunki gwarancji, tylko o podejście ASO Kia do napraw, a właściwie olewanie wszystkiego jak leci i podciąganie wszystkich awarii do niewłaściwie eksploatacji. W pierwszych kilku latach po wprowadzeniu 7 letniej gwarancji wyglądało to tragicznie, teraz nie wiem jak do tego podchodzą, ale z tego co się słyszy dalej szału nie ma. Dużo lepiej wypada to w Hyundaiu, tam ponoć naprawy gwarancyjne są bardziej respektowane, chodź też coraz więcej negatywnych opinii pojawia się na temat ASO tej marki.

Co do spalania Superba 2.0TSI , to średnio wychodzi 8.5l, w trasie na spokojnie(bez przesadnego dziadowania) da się zajść do 7.Xl. Miasto to zależy głównie od stylu jazdy, warunków jazdy, wielkości miasta itp. Średnio wychodzi koło 11-12 w mieście.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

04 Paź 2017, 18:52

O walkach z importerem (już nie ASO) słyszy się też często w przypadku innych marek. Przypadki TSI to był szczyt jak ASO łaskawie mogło pokryć połowę kosztów mimo, że silnik nie miał 100tys. W gwarancji w końcu też jest od czegoś zapis, że do 1l/1000km to norma. Kia/Hyundai mają nawet 1,5l i to chyba rekord tylko one nie mają z tym problemu.
Najbardziej lajtowe podejście ma chyba Toyka - 8 lat po gwarancji czasem można coś ugrać.

P.S. W Hyundaiu ojca wymienili akumulator mimo, że był teoretycznie po gwarancji i rozładowany z jego winy.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Paź 2017, 00:35

Coraz bardziej skłaniam się ku Astrze ST (której wcale w tym wątku nie wymieniałem) ... silnik 200km wydaje się interesujący. Pewnie w weekend odwiedzę salon :)
barat
Nowicjusz
Awatar użytkownika