Rodzinne autko-ktore?

30 Paź 2010, 14:37

Jeśli głównie miasto to nie lepiej byłoby coś wziąć o klase niżej, ale za to sporo młodszego? Nie wiem czy jest sens wchodzić w takie krążowniki jak 166 czy S60. Może coś z Francuzów? - tak, wbrew niektórym opiniom we Francji też produkują samochody nie tylko po to żeby stały w warsztatach. Ja wychodze z założenia, że lepiej kupić coś gorszej marki, ale młodszego. Nie można zapominać, że auto zużywa się nie tylko poprzez eksploatacje. Wiek auta też niesie ze sobą pewne konsekwencje.

Mam wrażenie, że większość użytkowników doradzając te wszystkie powiedzmy 7-8-latki patrzy przez pryzmat danego modelu który wyjechał nowy z salonu, a zapomina co takie auto widziało. Standardowa historia aut klasy S60 czy AR 166 wygląda mniej więcej tak:
- kupuje to ktoś żeby robić 50-70 tys. rocznie,
- sprzedaje po jakichś 3-4 latach jak ma ok 150-200 tys. km,
- kolejni właściciele,
- w międzyczasie jakaś korekta licznika no bo auto które ma 300 tys. km jest niesprzedawalne bez względu na wiek,
- jakiś tam wypadeczek, ale to akurat sie zdarza, większość jednak jest kiepsko zrobiona,
- gdzieś tam zaczyna pojawiać się rdza,
- eksploatacja jest droga, części nie za wiele, jak napisał jeden z poprzedników do nabycia głównie ASO.

A poza tym, chociaż wiem jest to kwestia gustu, stylizacja tych autek to już nie bardzo dzisiejsza.
k_s
Początkujący

Miejscowość: ----

30 Paź 2010, 14:45

Po części się zgadzam,ale młodsze nie zawsze znaczy lepsze,na początku zastanawiałem się nad laguna II,ładne autko, ale ma opinie królowej lawet więc skądś to się bierze,mój wujek miał taką i sprzedał bo się coś zaczęło sypać fakt że miał diesla więc to nie to samo co benzyna,ale jak dojdzie jeszcze instalacja lpg to już całkiem może paść,czyli dylemat nadal pozostaje a czasu coraz mniej :sad:
koval76
Nowicjusz

Miejscowość: ostrowiec sw

30 Paź 2010, 15:24

Co do Laguny, o której wspomniałeś to moje typy są następujące:
- kupił kiepski egzemplarz na rynku wtórnym,
- kupił nowe auto w salonie i serwisował tak jak Renault zalecało na początku produkcji Lagunt II, czyli np. wymiana oleju co 30 tys. km - turbiny tego zazwyczaj nie wytrzymywały, napisz czy sie wstrzeliłem? :wink:

Z Laguną nie jest tak, że to jest złe auto. W tym tygodniu sprzedawałem 3-letnią Lagunę II byłemu pracownikowi ASO Renault. Był to właściciwe wszystkomający egzemplarz - silnik 1.9 DCi, ksenony, szyberdach, półskóra, nawigacja DVD itd. auto miało 174 tys. km, cena samochodu to 32800, nowa kosztowała ok. 100000 zł. Auto nie dotknięte w idealnym stanie, klient sam powiedział po transakcji, że powinna kosztować ok. 40 tys. zł. Za passata z takim wyposażeniem z 2007r. trzeba byłoby dać 20 tys. zł więcej, a ja się pytam za co?

W tej chwili sprzedaje i poruszam sie Meganką II 2007r. 1.6 16V z gazem. Auto zaskoczyło mnie przede wszystkim przestronnością - ma rozstaw osi 2,69m. Np. Passat B6 ma 2.71. Laguna II 2,74m. Auto chodzi super na gazie- spalanie w przedziale 7-9 l. gazu na 100km, średnio można przyjąć 8l.. Jak na benzyne to bardzo dobra dynamika.

Generalnie uważam Renówki za auta bardzo niedoceniane, ale dobre. Nie bez znaczenia mają też dla mnie bardzo dobre wyniki w testach zderzeniowych.

koval76 napisał(a):Po części się zgadzam,ale młodsze nie zawsze znaczy lepsze,na początku zastanawiałem się nad laguna II,ładne autko, ale ma opinie królowej lawet więc skądś to się bierze,mój wujek miał taką i sprzedał bo się coś zaczęło sypać fakt że miał diesla więc to nie to samo co benzyna,ale jak dojdzie jeszcze instalacja lpg to już całkiem może paść,czyli dylemat nadal pozostaje a czasu coraz mniej :sad:
k_s
Początkujący

Miejscowość: ----

30 Paź 2010, 15:53

Kupił roczna,tzn.sprowadził mu ją syn a mój kuzyn:)z tego co pamiętam to było coś z wtryskiwaczami,ale ręki za to nie dam uciąć:)jezdził nią jakiś dłuższy okres czasu,nawet do ślubu mnie wiózł i po krótkiej przejażdżce powiem że wrażenia pozytywne były:)teraz sprowadził jette i śmiga:)ale to już nie ten przedział cenowy dla mnie
koval76
Nowicjusz

Miejscowość: ostrowiec sw

30 Paź 2010, 17:42

Polecam modneo MK3 auto duze i przestronne ze sporym bagaznikiem :) czesci w przystepnej cenie i auto niezle sie prezentuje;) no i z 2004 rok pewnie uda sie kupic;) moj ojciec jezdzi takim rok i jak na razie kase wydaje tylko na paliwo;)
pop1
Początkujący

Miejscowość: nikad

30 Paź 2010, 18:39

Ja wymieniam olej w mej Lalce co 15tkm bo według mnie to jest optymalne ;) A turbinka jak nowa :D Przebieg 132tkm :D
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Warsaw Oldtimer Show 2019 / zdjęcia z targów
    W drugi weekend majowy mieliśmy możliwość odwiedzić szóstą już edycję Warsaw Oldtimer Show VI 2019 która odbyła się w pawilonach wystawienniczych Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie pod Warszawą. To największe targi ...