Rodzinne auto do 12000

22 Lut 2016, 09:54

Witam serdecznie, jestem tu nowy. Przeczytalem wiekszosc podobnych postow z ostatniego roku, ale moze dacie rade podpowiedziec cos bardziej zblizonego do tego, co mnie interesuje.
Dotychczas jezdzielm Nissanem Almerą N15 ale zjadla go rdza:<. Podobal mi sie z nim niezawodny silnik, wyciszenie oraz komfort jazdy. Doskwierala mi nieco niska pozycja za kierownica, ale to jedyne co troche przeszkadzalo.
Obecnie moja rodzina ma sie powiekszyc o kolejnego bobaska (bedzie 2+2, synek ma 2 lata i jezdzi w foteliku). Poszukuje nowego auta ktore powinno spelniac ponizsze warunki:
    Cena do 12000
    Spory bagaznik ( jestesmy w trakcie remontu takze fajnie by bylo gdyby zlozone siedzenia dawaly pelny przeswit).
    Klimatyzacja
    ABS
    Bezpieczne
    Duzym plusem byloby rowniez, gdyby mozna bylo siedziec w miare wysoko.
    Chcialbym w miare mozliwosci uniknac kombi bo moja zona niezbyt dobrze sobie radzi z wielkimi samochodami.
    Marka i prestiz nie maja znaczenia

Dotychczas myslelismy o Fordzie Fusion, Skodzie Fabii / Octavii

Z gory dziekuje za podpowiedzi, wiem ze niektore oczekiwania wydaja sie sprzeczne, ale moze komus cos przyjdzie do glowy. Pozdrawiam serdecznie. P.S. Mieszkam parenascie kilometrow na zachod od W-wy.
LukaszR13
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 05 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Nissan Almera N15
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

22 Lut 2016, 10:19

LukaszR13 napisał(a):Dotychczas myslelismy o Fordzie Fusion, Skodzie Fabii / Octavii

Z tych trzech jedynie Octavia od biedy spełni część założeń. Na Twoim miejscu postawiłbym na jakiegoś minivana, np. Hyundai Matrix 1.8, Opel Zafira A 1.8, Mazda Premacy 1.8/2.0, Citroen Xsara Picasso 1.8.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

22 Lut 2016, 11:25

Tez postawiłbym na jakiegoś minivana. Zafirka nie jest zła :ok:
Jak chcesz wyższą pozycję za kierownicą to właśnie van albo suv.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Lut 2016, 10:00

Witam, sprawdzilem powyzsze autka i generalnie sugestie sa bardzo spoko, tylko mam mala obawe, czy moja luba sobie z nimi poradzi - sa troche za dlugie/wysokie. Moze przychodza wam na mysl jakies autka podobnego typu, ale odrobine mniejsze. Jedyne co mi rzuca sie na mysl to Honda jazz albo Opel Meriva. Patrzylem troche w necie, ale ciezko mi znalezc kompromis. Honde podobno strasznie rdza wcina od spodu i przy nadkolach, ale to sobiektywna opinia znajomego ktory dlugo szukal w okolicy i znalazl po pol roku chyba:).
LukaszR13
Nowicjusz

24 Lut 2016, 10:35

Ilość miejsca we wnętrzu to atut, który docenicie. Można się przyzwyczaić do gabarytów auta i wyczuć je.
Moja żona jak pierwszy raz przejechała się Hondą Odyssey stwierdziła, że w życiu jej się tak dobrze nie jechało autem, a to bydle 5,1m długie :)
W stanach jakoś kobitki jeżdżą duzymi vanami, a Pan powiadasz, że bedzie panika z mini vanem?
A co zmieścicie do bagażnika w Oplu Meriva? On tylko udaje większego...
Jazz jest OK jako małe autko na dojazdy do pracy jednak postaw sobie priorytet co ważniejsze i jak chcecie się zapakować z rodziną to tak małej puszki...
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Lut 2016, 08:27

Istotnie. To prawda. W niedziele jedziemy oglądać 2 zafiry i xsare Picasso. Będzie okazja sprawdzić jak blondynka jeździ. Dzieki za sugestie. W razie pytan napisze:)
LukaszR13
Nowicjusz

26 Lut 2016, 08:39

Octavia jest dłuższa nic Xsara Picasso,a nie do końca spełnia Twoje wymagania,Citroen to lepsza opcja,plus do tego silnik 1.8 który dobrze znosi lpg i do tego nie jest stosunkowo długa czy szeroka,a zapewnia sporo miejsca w środku i wyższa pozycję za kierownicą.
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

26 Lut 2016, 10:24

Tylko, ze silnik 1.8 w cytrynie to tzw leniuch, który potrzebuje czasu na reakcję a i tak do niej nie chętnie się zabiera.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Lut 2016, 16:59

Mi osobiscie to nie przeszkadza. Jestem przyzyczajony do malo zrywnych aut i nie jezdze zbyt dynamicznie.
LukaszR13
Nowicjusz