Rodzinne auto do 16 tys. zł

30 Sty 2011, 23:05

Dlatego ten temat założyłem już z przeznaczeniem dla każdego rodzaju klasy - byleby spełniał kryteria podane w pierwszym poście :) Zastanawiałem się nad E klasą W210, ale czytałem parę 'odstraszających' opinii o tym aucie, dlatego się zniechęciłem, choć przyznam - te 10 lat temu to auto było moim marzeniem :D
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

30 Sty 2011, 23:22

A niby jakich opinii? Że rdzewieją? Widocznie są słabo zabezpieczone antykorozyjnie ale w głównej mierze jak dbasz tak masz...mój przyjechał z Marsylii i poza odpryskiem od kamyczka pod atrapą nie ma rdzy (nawet pod uszczelkami drzwi z przodu co jest wadą fabryczną ponieważ zbiera się tam woda), że ma częste awarie elektroniki? Głównie modele 95-96 czyli z samego początku produkcji ale 99% przypadków została już wyleczona. Że padają Lucasy w 220D? No tak ale to silnik dobry na Taxi bo za słaby do tak ciężkiego auta, pozostałe diesle radzą sobie lepiej z tą budą. A takie odstraszające opinie można bez problemu znaleźć o każdym aucie...wystarczą 3-4 przypadki... Niby o motorze TDS z BMW też chodzą opinie że jest awaryjny itp. a ten nasz ch...a nie chciał się popsuć :mrgreen:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

31 Sty 2011, 00:51

Treść tego postu została usunięta ponieważ był on nie na temat i nic nie wnosił do tematu

By samurajsj700
Ostatnio edytowany przez atis700 31 Sty 2011, 10:29, edytowano w sumie 3 razy
atis700

31 Sty 2011, 01:25

Akurat się o to nie martwię, z zawodu jestem mechanikiem, mam szwagra mechatronika, a w razie czego i na stację diagnostyczną pojadę. Chodzi mi raczej jaki samochód wybrać. Ale chyba zdecyduję się na W210 ;] Tylko jaki silnik diesel będzie w jego wypadku najlepszy?
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Sty 2011, 11:07

Jeżeli ma to być auto rodzinne,to stawiałbym na nadwozie sedan lub kombi. Do 16 tyś proponuję Skode Octavie,Passata lub Seata Toledo. Wg mnie to typowo rodzinne samochody. Pozostaje jeszcze kwestia wyboru odpowiedniej wersji silnikowej.
MotoTechnic
Początkujący

Miejscowość: Kraków

31 Sty 2011, 17:43

Seata Toledo mam - a daj mnie spokój z tym g**nem, co chwile coś pada, ba, nawet rdza zaczęła się pojawiać. Ogółem - nie chcę więcej Seatów.

Właśnie myślę albo nad Octavią albo nad W210 ;]
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odśnieżarka? Zachowaj bezpieczny odstęp!
    Niskie temperatury i opady śniegu powodują, że na ulicach często pojawiają się odśnieżarki i posypywarki. Chociaż nie są pojazdami uprzywilejowanymi, zachowanie pewnych środków ostrożności przez innych uczestników ...

31 Sty 2011, 19:01

Zależy jakie toledo masz czy jedynke czy dwójke :) A co do Octavii to polecam w 100% mało awaryjne autko :) jedynym problemem przynajmniej u mnie są plastikowe elementy w prowadnicach elektrycznych szyb :) w tą zimę już 2 x musiałęm je wymieniać ale koszt to 10 zł :) Silniki TDI są nie do zabicia . na tarasie przy prędkościach 100-110 km/h udało mi się zejść do 3.8l /100km :) W mieście lato 6l a w zime 8 :) ogólnie bardzo polecam :)
Mati2802
Aktywny

Miejscowość: Elblag
Prawo jazdy: 18 06 1981
Auto: Octavia TDI, Golf TDI, Matiz

31 Sty 2011, 19:16

Tylko, że Octavia I nie jest na pewno autem rodzinnym, strasznie mało miejsca z tyłu. W ogóle auta rodzinne to jak dla mnie min. klasa średnia. Kompakty to jednak ta tylna kanapa jest trochę awaryjna.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

31 Sty 2011, 19:38

Może i nie jest. Ale ja mam rodzinę 4 osobową 2+2 i dzieci nie narzekają tym bardziej ze są w wieku 16 i 19 lat :) Ale za to bagażnik jest bardzo duży 528 l w hatchbacku to naprawdę dużo :)
Mati2802
Aktywny

31 Sty 2011, 21:12

Może nie jeździli za dużo czymś co ma wiecej miejsca z tyłu na nogi. Jeśli jest mozliwość kupienia klasy średniiej i jeździć wygodnie to po co kupić mniejszą Octavie?
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

31 Sty 2011, 22:04

Ja nie namawiam ja daję tylko taką propozycje :)
Mati2802
Aktywny

31 Sty 2011, 23:17

Pewnie tłuczesz te biedne dzieci i się boją narzekać. :wink: :wink: Octavia ma b. duży bagażnik, to prawda. Jest to golf z doczepionym kufrem, ale z tyłu mało miejsca, w Octavii II znacznie lepiej. W Octavii I nie było TDI 130km, masz chiptuning, czy zmieniony silnik?
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

31 Sty 2011, 23:54

Passat B5 kombi, Audi A4 kombi ewentualnie mercedes e klasa.
Ostatnio edytowany przez atis700 02 Lut 2011, 01:20, edytowano w sumie 2 razy
atis700

01 Lut 2011, 00:20

Mati2802 napisał(a):Może i nie jest. Ale ja mam rodzinę 4 osobową 2+2 i dzieci nie narzekają tym bardziej ze są w wieku 16 i 19 lat :) Ale za to bagażnik jest bardzo duży 528 l w hatchbacku to naprawdę dużo :)

No i tutaj jest pies pogrzebany... małe dzieci wezmą rowerek, zabawki, latawiec i inne wynalazki zajmujące dodatkowe miejsce. E klasa w sedanie ma 520l poj. bagażnika.
A poza tym coś nie hallo chyba z rodzajem nadwozia Octavii... Octavia jest liftback'iem nie hatchback. Liftback- nadwozie gdzie tylna szyba jest pod bardziej ostrym kątem i z tyłu wygląda trochę jak sedan, a hachback jest jak Golf, czyli tylna szyba podnoszona razem z klapą i są one w jednej płaszczyźnie prawie pionowej. Dzięki temu Octavia jest dłuższa a załadunek większych przedmiotów jest łatwiejszy. http://pl.wikipedia.org/wiki/Nadwozie

[ Dodano: 31 Styczeń 2011, 23:26 ]
Killaz napisał(a):Akurat się o to nie martwię, z zawodu jestem mechanikiem, mam szwagra mechatronika, a w razie czego i na stację diagnostyczną pojadę. Chodzi mi raczej jaki samochód wybrać. Ale chyba zdecyduję się na W210 ;] Tylko jaki silnik diesel będzie w jego wypadku najlepszy?

O 220D już pewnie słyszałeś i o sławnym Lucasie, zresztą ten motor jest trochę za słaby do E klasy, jeśli auto do spokojnej jazdy (ale też nie w tempie emeryta) to 290 turbodyzla R5 129KM, spalanie ciut większe od 220D a wyprzedzić już się spokojnie da, a jak coś mocniejszego to 300TD ale ten spali najwięcej oferując najlepsze osiągi.

[ Dodano: 31 Styczeń 2011, 23:32 ]
Najlepiej przejedź się i Okularem i Octavią, Octavia to bardziej Golf z prostym zawieszeniem z tyłu, Merc natomiast jest bardziej wygodny i bądź co bądź z lepszym wnętrzem, materiały są lepszej jakości, spasowanie również, wygląd deski jak kto lubi...mi nie przeszkadza, ale fajne niektóre pierdoły ma, jak podświetlanie kółek od otwierania nawiewów i takie inne pierdoły. Co mi się też podoba (choć teraz więcej aut to ma) kanały powietrzne od ogrzewania w podłodze, Octavia takie coś posiada? (Z ciekawości pytam bo nigdy nie jechałem Octavią)
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

01 Lut 2011, 21:05

Ja mam dzieci w wieku 16 i 3 lata, więc na pewno zabawek trochę z tyłu będzie, w przypadku tego 3-letniego, oczywiście :)
No cóż, mimo mojego uprzedzenia do francuskich marek, zastanawiam się jeszcze nad Renault Laguna II 1.9 DCI - bardzo ładne autko, ale mam wrażenie, że awaryjne. Co sądzicie na temat Laguny?

I co sądzicie o Audi A6? Widziałem już za 16 tys., a auto klasa, można by rzec, prawdziwa limuzyna. Ale silnik 2.4 V6 chyba sporo spala, dodatkowo naprawy są bodaj kosztowne?
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika