Rodzinne auto do 30 tys

25 Maj 2016, 19:35

Witam
Szukam i szukam i zdurnialem. Szukam rodzinnego kombi dla 2+2 ( 3latek i polroczniak). Duzo jezdze wiec rozgladam sie tylko za dieslem. Gdyby robili 1.9 tdi nie bylo by problemu :)
- szukam 7-8 latek
- diesel
- duzy bagaznik
- w miare economiczny

Obecnie rozwazam:
Skode octavie 2.0 v8
Opla insignie 2.2

Interesuje mnie tylko kombi
Wiem czego na pewno nie chce to na pewno
Ford, Renault mam zle doswiadczenia z tymi markami

Co poradzicie??
Greyson
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 10 2005
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Golf 4
Silnik: 1.9 tdi
Paliwo: Diesel

25 Maj 2016, 20:08

7-8 latek - rodzinne kombi - diesel ... ja może nie poradzę, ale pożyczę - powodzenia ;)
A tak na serio, to takie samochody nie stoją, a jeżdżą, przebiegi pod 200 000 km to raczej minimalne. A sam chyba wiesz jak to jest z dieslami, przy takim przebiegu, tym bardziej, że sam trochę pojeździsz, jak i Twój budżet nie pozwala na zakup "perełki" - bo jest w stylu cennika z otomoto - czyli np. Insignię 2.2 rocznik 2008, z przebiegiem 120 000 km - nie wiem jakim cudem, ale żadnym byś nie dostał w kwocie do 30 000 zł, zresztą chyba w ogóle o Insigni nie masz co myśleć.

No, ale pewnie zaraz zlecą się "Janusze", którzy powiedzą, że jak samochód stoi pod 9 000 EUR na mobile.de ... to w Polsce za 30 000 zł do wyrwania.
Chciałbym przypomnieć, że samochód, który jako nowy w DE kosztuje ok. 35 000 EUR, jako 8-latek, w Polsce nie będzie kosztował 30 000 zł, z akcyzą 18,6%.
Zresztą o czym my tutaj mówimy, żaden handlarz nie sprowadzi perełki na handel, bo taki samochód pewnie kosztowałby 2 x tyle co najtańsza oferta z tego samego rocznika, zostałby tylko prywatny import.

Ja bym polecił zastanowić się nad benzyną (z dobrym przebiegiem) + lpg. Diesla to ja bym brał tylko od nowości, albo od znajomego, gdzie wiem kto i jak jeździł + niski przebieg ... oczywiście za to leci cena premium, no bo nikt perełki nie sprzeda za grosze, ale tak to jest na tym świecie, coś za coś, i takie są moje preferencje (człowieka nastawionego na bezpieczeństwo, pewność, bezawaryjność), każdy oczywiście może mieć inne.
tomekdk

25 Maj 2016, 20:27

Honda Accord w kombi ma i dobrego diesla i dobrą benzynę do tego się nie psuje.
Octavie z 2.0TDI sobie odpuść nie ważne ile by miała zaworów.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Maj 2016, 22:05

W bajki nie wierze wiec licze sie ze kolo 250 tys bedzie mial.
Auta nie zamierzam "sprowadzac" tylko kupic i zarejestrowac za granica do Pl tylko w odwiedziny odswietnie
Greyson
Nowicjusz

26 Maj 2016, 08:54

Greyson napisał(a):Gdyby robili 1.9 tdi nie bylo by problemu :)

To już nie ma innych lepszych diesli tylko 1,9TDI? Ach te stereotypy.

Ode mnie Alfa Romeo 159 1,9JTD lub 2,4JTD, Citroen C5 2,0HDI oraz Renault Laguna 2,0dCi
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

27 Maj 2016, 07:35

Ford Mondeo Mk IV i Renault Laguna III to najlepsze propozycje w tym budżecie, więc nie ma co kierować się głupimi stereotypami.
Diesel w Mondeo to udana konstrukcja francuska (Citroen, Peugeot) montowana w innych markach np.Volvo. Ponadto usunięto problrmy z rdzą.
Laguna ma bardzo udanego diesla 2.0 dCi na łańcuchu rozrządu. Minus za ciaśniejsze wnętrze niż u konkurencji. Plus za bardzo fobry stosunek cena/wyposażenie/rocznik.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne światła z systemem Blade Scan (2019)
    Lexus od lat wyznacza trendy w kategorii oświetlenia samochodowego. Jako pierwszy wprowadził do samochodów drogowych przednie światła LED, a także system adaptacyjnych świateł drogowych. W 2019 roku dodał do tej listy ...

27 Maj 2016, 13:27

Oczywiscie ze sa inne jednostki nie tylko 1.9 tdi ale najlepiej mi sie sprawdza i zlego slowa nie moge powiedziec nigdy mni nie zawiodla.

Coz do Mondeo powiem PSA poprawila silnika ale nadwozia ze szrotu chyba wzieli. Zeby w nowym aucie po 20 tys padaly lozyska.... (przyklad z rodzinny) co mi po silniku jak w zawieszenie bede krocie wydawal co rusz...
Cytryna.... kurde francuz i tu sterotypowo jestem uprzedzony... choc ludzie sobie chwala. Jak by darmo dawalito bym sprzedal...

Alfa musze popatrzyc nie wiem czy na moja kieszen ale sprawdzam
Greyson
Nowicjusz

27 Maj 2016, 13:50

Greyson napisał(a):Coz do Mondeo powiem PSA poprawila silnika ale nadwozia ze szrotu chyba wzieli. Zeby w nowym aucie po 20 tys padaly lozyska.... (przyklad z rodzinny) co mi po silniku jak w zawieszenie bede krocie wydawal co rusz...
Cytryna.... kurde francuz i tu sterotypowo jestem uprzedzony... choc ludzie sobie chwala. Jak by darmo dawalito bym sprzedal
widzę ze zatrzymałeś się menatlnie w latach 1993-2005 :wink:
W mk4 nie ma problemu z blachami. Każde auto ma jakieś wady (w nowych są to zazwyczaj niedorobki i choroby wieku dziecięcego), tak więc nie przejmował bym się takimi drobiazgami. Inna sprawą, że w ostatnich wypustach 1.9 TDI lubiły przekręcić się panewki.
Moim zupełnie prywatnym zdaniem szukasz dziury w całym i pretekstu, aby kupić VW :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

28 Maj 2016, 07:38

... i później żałować :naughty:

Mowa o wersji BXE czyli 105KM. Panewki się sypały.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Maj 2016, 08:23

Panowie, jak chce niech kupuje. Tylko bez żalu potem do nas że nie ostrzegaliśmy. :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Maj 2016, 09:52

Hahaha Panowie :)
Jak bym byl taki zdeterminowany to bym bral i szukal vw :) kupic auto dzis to nie sztuka, znalesc odpowiednie tu tkwi problem. :)
Do Forda jestem zrazony i nawet w jego strone nie popatrze :) i smiem twierdzic ze mk IV ma rownie dupne zawieszenie co poprzednik

A wracajac do tematu piasalem kombiaki a ktos ma doswiadczenia z minvanami? Zafira 2 lub 3 alhambra?
Te mnie zainteresowaly
Greyson
Nowicjusz

28 Maj 2016, 12:32

Minivanów pare miałem... Zafira jest ogólnie OK. Z silników 1.8 benzyna do spokojnej jazdy + lpg, który przyjmuje na luzaku.
Ewentualnie diesel 1.9 (fiatowski). Udany silnik warty uwagi jak ktoś woli diesle.
Sharan/Alhambra/Galaxy (tak Ford :)) to to samo.
Z silników 1.8T benzyna lub 1.9TDI godne uwagi. Pierwszy słaby w dole do dużego vana będzie jechał średnio. Diesel najlepiej mocniejszy 130-150KM ale będzie na pompo-wtryskiwaczach.
Galaxy po 06r poszło swoją drogą i wyszło mu to na zdrowie. Auto jest znacznie bardziej nowoczesne i ładniejsze.
Ma też lepszego diesla 2.0 (francuskiego) pod maską.
Z benzyn słabo. Jak już w S-maxie 2.5 T :)
Dorzuć do rozważań zamiast VAGa bo szału nie robi Toyote Avensis Verso 2.0 benzyna 150KM oraz Mazde 5 2.0 benzyna.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Maj 2016, 17:19

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i propozycje. Bo glebszej lekturze postanowilem poszukac zafiry b 1.9 120ps wydaje sie najtrwalsza. :)
Greyson
Nowicjusz

29 Maj 2016, 11:49

noisy napisał(a):... i później żałować :naughty:

noisy widzę po Twoich wpisach, że nie bardzo jesteś zadowolony z Passeratti albo po prostu nie kłamiesz jak większość użytkowników u nas w PL :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

29 Maj 2016, 19:26

Jeździłem wcześniej japońcami i po zakupie VAGa jestem zaskoczony ile trzeba było włożyć w auto po zakupie, żeby było zrobione jak należy przez co bezpieczne.
Mam nadzieje, ze nic się nie wysypie. Zawias, rozrząd zrobiony, lpg wrzucone.
Max 3lata pojeżdżę i sprzedam.
Do tej pory Lexusy zejdą z ceny to będzie mi łatwiej kupić RXa :naughty:

Do tej pory nie mogę się przyzwyczaić do niskiej pozycji za kierownicą.
Paserati jest długi i nisko zawieszony. Widoczność też jest kiepska zwłaszcza jak się cofa.
Jedyny plus to niskie spalanie i żwawy 3bieg.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika