Rodzinne auto do 30 tys. wersja nadwozia kombi lub SUV

29 Mar 2021, 08:11

Siara89 napisał(a):Nie rozumiem wielu rzeczy. Przykładowo taki Ford Focus z rocznika 2014 kosztuję tyle samo co Ford Mondeo z rocznika 2009. To przecież 5 lat różnicy, a cena taka sama

Człowieku, cały temat jest klepaniem o segmentach a po dwóch tygodniach zadajesz takie kretyńskie pytanie?
Jeśli nowy focus kosztuje 80 a mondeo 120 to na rynku wtórnym mają kosztować tyle samo?

Siara89 napisał(a):Co byście kupili gdybyście mieli około 35 tys z przeznaczeniem na samochód dla rodziny?

Mondeo, V70, C5, s-max
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

29 Mar 2021, 23:29

Nie szukaj co się najbardziej opłaca tylko co spełnia Twoje oczekiwania i cieszy oko i jest w odpowiednio dobrym stanie. Podpowiem Ci, że mondeo kosztowało praktycznie dwukrotnie tyle co focusik gdy wyjeżdżały z salonu. Auta przed 2010 rokiem będą za pewne o wiele trwalsze niż te droższe po
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

31 Mar 2021, 02:02

Dziękuję wszystkim za pomoc i za cierpliwość. Będę szukał Forda Mondeo 2.0 w benzynie (sedan lub kombi). Jeszcze raz dzięki.
Siara89
Nowicjusz

18 Kwi 2021, 19:18

Odświeżam temat. Z racji tego, że ciężko znaleźć Mondeo 2.0 145 kM kieruję swoje zainteresowanie w kierunku Citroena C5. Z tego co czytałem najlepszy jest silnik diesla 163kM. Są jakieś warte uwagi silniki benzynowe, czy raczej celować w ten diesla?
Siara89
Nowicjusz

18 Kwi 2021, 19:33

Siara89 napisał(a):Z tego co czytałem najlepszy jest silnik diesla 163kM. Są jakieś warte uwagi silniki benzynowe, czy raczej celować w ten diesla?

Benzyna 2.0 wolnossąca jest ok w Citroenie, 1.8 jest troszkę słabawy. Omijać szerokim łukiem 1.6 turbo.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

18 Kwi 2021, 22:17

A co byś polecał? Iść w tego diesla, czy bardziej w kierunku benzyniaka? Wiem, że pewnie to zależy od tego ile km przejeżdżę w roku...
Siara89
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alfa Romeo Giulia Sprint Speciale 1963 rok
    Alfa Romeo Giulia Sprint Speciale miała silnik z dwoma wałkami rozrządu o pojemności 1600 cm3 - wersji samochodu o tej samej nazwie - Giulietty, zaprojektowanej przez Franco Scaglione dla firmy Bertone na nadwoziu z krótkim ...

28 Kwi 2021, 18:55

Pomożecie ocenić te ogłoszenie? Auto w moim mieście, jestem ciekaw czy warto się wybrać zobaczyć. Wersja trochę biedna, ale ogólnie wygląda dobrze. Co sądzicie?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Siara89
Nowicjusz

30 Kwi 2021, 16:44

Trochę słabe zdjęcia, ale jeśli masz pod nosem, to oczywiście, że warto. Uczciwy opis
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

30 Kwi 2021, 17:07

Uboga wersja, brak tempomatu (na kierownicy powinny być dodatkowe przyciski). Jak dla mnie dyskwalifikacja. W takich egzemplarzach można przebierać.

Aha gałka zmiany biegów jest wymieniona, nie występowała w wersji z benzyną. Kierownica sama w sobie może też być nieoryginalna ale może jest to kwestia światła.
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

30 Kwi 2021, 21:57

lasagne napisał(a):W takich egzemplarzach można przebierać.

Rzeczywiście można przebierać, najmłodsze możliwe mondeo z bezproblemowym benzyniakiem, na otomoto z tego rocznika jest aż dwa egzemplarze (w tym jeden z linku)
Invi
Forumowicz VIP

01 Maj 2021, 00:10

Powtarzam, sporo pieniążków za auto bez wyposażenia gdzie takie rzeczy jak tempomat, podgrzewane siedzenia czy podgrzewanie szyby przedniej powinny być minimum.
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

01 Maj 2021, 08:10

Wszystko według potrzeb. Od kilku lat robię po 60-80 tysięcy rocznie (automatycznie głównie trasa), nowe auta, jedne wyposażone lepiej inne gorzej. Tempomat mógłby dla mnie nie istnieć tak jak praktycznie nie istnieją drogi w tym kraju gdzie mógłbym z nim komfortowo podróżować, podgrzewane siedzenia również -używam tego tylko żeby sprawdzić czy jeszcze działają. Podgrzewania szyba to fajny patent ale nie wszędzie występuje więc traktowanie jej jako must have jest jest chyba dziwne
Automatyczna klimatyzacja, elektryczne szyby i lusterka, multifunkcyjna kierownica a w aucie wielkości mondeo czujniki lub kamera cofania, wyposażenie w zupełności wystarczające dla każdego kto nie ma fetyszu posiadania a nie używania
Invi
Forumowicz VIP

01 Maj 2021, 18:11

lasagne napisał(a):Powtarzam, sporo pieniążków za auto bez wyposażenia gdzie takie rzeczy jak tempomat, podgrzewane siedzenia czy podgrzewanie szyby przedniej powinny być minimum.
autor tematu mieszka na miejscu, więc nie zaszkodzi, gdy obejrzy ten egzemplarz. Przymusu zakupu nie ma.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

02 Maj 2021, 22:03

Jeszcze jedno pytanie Panowie. Odrzuciłem jednak Citroena C5. Jestem zdecydowany na benzynę, a w tym modelu dominują i polecane są głównie silniki diesla.

Więc priorytetem jest Mondeo. Szukam z silnikiem benzynowym 2.0 145 kM. Jednak ofert w tej konfiguracji jak na lekarstwo, strasznie ubogo. Czy jest jakiś silnik benzynowy w Mondeo MK4, który również jest warty uwagi? Może 1,6 Ecoboost 160 kM? Jak już wspomniałem zależy mi głównie na rozsądnym spalaniu i niskiej awaryjności. To są moje priorytety. Jak już wcześniej wspomniałem szybko nie jeżdżę, więc auto nie musi być jakieś super mocne dla mnie. Został mi trochę ponad miesiąc na zakup samochodu.
Siara89
Nowicjusz

03 Maj 2021, 02:49

Nie ecoboosty, raczej nie, chyba wolałbym już zapłacić akcyzę za coś z lepszą trwałością i litrażem.
lasagne
Początkujący