Rodzinne auto do ~70 tys.

22 Gru 2020, 13:12

Cześć,

Szukam auta dla rodziny 2+2, gdzie żona musi dość wygodnie siedzieć pomiędzy dwoma fotelikami z tyłu - najlepiej SUV/kombi.

Rocznie około 18-20 tys. km robimy ale ze względu na wiele krótkich odcinków jakie pokonujemy (praca, zakupy itp.) wolałbym benzynę (myślę nawet nad zagazowaniem jej).

Bardzo istotnym czynnikiem dla mnie jest także wyciszenie auta na poziomie że przy 160km/h na autostradzie mogę normalnym tonem głosu porozmawiać z żoną z tyłu.

Wymagane przyzwoite wyposażenie - komfortowe fotele, przyzwoite audio z łącznością z telefonem.

Nie mam preferencji jeśli chodzi o marki.

Z góry dzięki za pomoc.
marek1992
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
Prawo jazdy: 01 04 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Toyota Avensis [T25]
Silnik: 1.8 VVTi
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

22 Gru 2020, 13:31

marek1992 napisał(a):Szukam auta dla rodziny 2+2, gdzie żona musi dość wygodnie siedzieć pomiędzy dwoma fotelikami z tyłu - najlepiej SUV/kombi.

Żeby siedzieć pomiędzy fotelikami z tyłu, do tego wygodnie potrzebujesz 3 oddzielnych foteli z tyłu więc zostają "największe" suv'y albo van'y. Teraz kwestia czy akceptujesz koszty utrzymania dużego suv'a "premium" pokroju x5/q7/xc90/gle

marek1992 napisał(a):Rocznie około 18-20 tys. km robimy ale ze względu na wiele krótkich odcinków jakie pokonujemy (praca, zakupy itp.) wolałbym benzynę (myślę nawet nad zagazowaniem jej).

Jeśli ma być gazik to sprawa się komplikuje bo w większości "dużych" aut z europy jego montaż będzie totalnie nieopłacalny, zostają auta ze stanów ale będziesz się musiał pogodzić z niższym komfortem/jakością/wyciszeniem itd
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Gru 2020, 13:35

To precyzując - mówimy o jakimkolwiek komforcie - tzn. auta wielkości astry/golfa odpadają. Nie mówię że żona ma się tam rozsiadać.

Co go gazu - nie jest to warunek konieczny, który by blokował kupno auta.
marek1992
Nowicjusz

26 Gru 2020, 16:52

Trochę z szedłem z budżetu i widzę takie auto w ogłoszeniach. Na Wasze oko warto się wybrać na oględziny?

[link do oferty na Olx wygasł]
marek1992
Nowicjusz

26 Gru 2020, 22:57

IMO gdyby faktycznie wszystko było tak och i ach, to już dawno by się sprzedał.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Przygotuj auto do zimy
    Przed sezonem zimowym warto zainteresować się, czy nasze auto jest do niego przygotowane. A co trzeba zrobić, by tą zimę przejeździć bez problemów? O oponach zimowych pisał nie będę, bo to temat znany każdemu. ...