Auto do 55-60tys

26 Gru 2020, 21:41

Witam . Jakie polecacie auto dla rodziny 2+2 oszczędne , mało awaryjne, na ok 10 lat w rodzinie , przebieg poniżej 100tys km , preferuje kombi z racji rodziny . Silnik nie musi być demonem prędkości , najlepiej budżet niższego progu w temacie . Żeby rdza go nie jadła i nie trzeba dziur latać przy sprzedaży . Auto na krótkie odcinki jak i wycieczki po 500-2000km .
Zastanawiam się nad fiatem tipo , Megane 4, ford focus czy toyota Auris 2 hybryda ale tu boje się korozji , jeszcze mondeo MK5 HB , wiem że nie ta klasa w stosunku do innych ale jeździłem długo MK3 i byłem zadowolony .
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

27 Gru 2020, 16:03

rustin napisał(a):Zastanawiam się nad fiatem tipo , Megane 4, ford focus czy toyota Auris 2 hybryda ale tu boje się korozji
Tipo kupisz praktycznie nowe ale ja bym tu bardziej celował w Megane 4 i silnik 1.6 SCe H4M który jest ze stajni Nissana i nie powinien sprawiać problemów. To chyba najmniej awaryjna jednostka w gamie silników Renault. Fajnym rozwiązaniem na pewno jest Auris w wersji hybrydowej ale będzie na pewno starszy od takiej renówki przynajmniej dwa razy. Tu hybryda ma dobre silniki.
rustin napisał(a):Żeby rdza go nie jadła i nie trzeba dziur latać przy sprzedaży
Tu najlepiej jak ma długo służyć to po kupnie zabezpieczyć porządnie i po kilku latach powtórzyć zabieg. Wtedy będziesz spokojny i żadnego auta ruda nie ruszy :)

Tak jeszcze myślę że jak nie jesteś ograniczony rokiem zakupu samochodu zobacz sobie na Avensisa 1.8 lub 2.0 one na pewno by Ci się świetnie sprawdziły.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Gru 2020, 17:28

Możesz szukać zwykłego benzynowego Aurisa 1.6 kombi np.:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

27 Gru 2020, 23:27

Auris tylko hybryda wchodzi w grę właśnie z jej powodu. Rok auta minimum 2015. Co do Megane to jestem trochę na grupie FB i tam strasznie narzekają na auto , ogólnie na całokształt i często osoby piszą że by drugi raz nie kupili w przeciwieństwie do grup aurisa , tipo czy focusa . Auris też chyba ma blachy kiepskie
rustin
Aktywny

28 Gru 2020, 17:30

rustin napisał(a):Auris też chyba ma blachy kiepskie

Nie słyszałem nic o rdzy w Aurisie. Na pewno ma cienki lakier i łatwo go zniszczyć na myjniach automatycznych. Ale to już przypadłość większości nowych aut (ekologiczne lakiery etc.). No chyba, że rdzawy nalot na podwoziu - elementach zawieszenia, śrubach itd., który pojawia się już w 5 letnich autach.

No i dlaczego Auris tylko hybryda, skoro Megane może być z 1.6? Nie rozumiem.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

28 Gru 2020, 19:30

Nigdzie nie napisałem że Megane 1.6. Wręcz przeciwnie tylko 1.33 albo 1.5 dCi . A Auris najmniej mi się podoba wizualnie ale przemawia hybryda i bezawaryjność.
rustin
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda NSX hybrid - 2,6 sek., 581 KM
    Legendarny, najszybszy model Hondy w wielkim stylu powrócił po ponad 10 latach przerwy, debiutując w 2015 roku na Salonie Samochodowym w Genewie. Napędza go hybryda, będąca połączeniem turbodoładowanego silnika 3.5 ...