Rodzinne auto ekonomiczne do 18000 tys

26 Paź 2013, 18:32

Witam serdecznie panie i panowie :D jestem tu nowy i Milo mi się tu pojawić. Przede do rzeczy.

Poszukuje rodzinnego auta do 18000 tys zł. Chciałbym diesla, którego zwolennikiem nigdy nie bylem , ale przy dzisiejszych cenach benzyny to chyba najlepszy wybór?
Co do diesla wiem ze co jakiś czas jest kosztowna wymiana kola dwumasowego lub zamachowego :-). Nie znam się na tym zbyt dobrze. Do tego słyszałem ze jest cos takiego jak filtr cząstek stałych który podobno źle znosi jazdę po mieście? Podobno jakaś Astrę nie ma tego filtra jak i kola dwu masowego. Tak wyczytalem na jakimś forum :-)
Dlatego prosilbym o pomoc w wyborze.

Auta które mnie zainteresowały to na poczatku była to Renault Megane z silnikiem 1.5 DCI. Ponoć bardzo ekonomiczna. Ale niezbyt duże to auto dlatego tez w oko wpadł mi Renault scenic. Widziałem ze ceny plus minus 15 tys za roczniki 2004 i 05.
Wyczytalem również ze forsycfocusy. Z silnikiem 1.6tdci SA malo awaryjne.
Podoba mi się również Citroen Xsara Picasso.

Prosilbym o pomoc które z tych aut było by najlepsze ze wzgledu na ekonomię awaryjność i tanie części. A takze by byl duzy cos w stylu walsnie scenica lub xsary picasso. Podoba mi sie w nich przestronnosc i to ze sie tak wyzej siedzi. Oczywiście czekam również na wasze propozycje. Na co tez mialbym zwrócić uwagę przy zakupie.
Autko chciałbym zeby nie było starsze jak 2004 roK produkcji.
marcin0218
Nowicjusz

Auto: skoda

26 Paź 2013, 19:32

Kup Pan puga 307 kombi lub SW z 2.0 HDI 90KM lub 1.6 HDI 90KM. Taki traktorek, ale jak ucelujesz zadbanego to pojeździsz. W tych wersjach silnika nie ma dwu masy. Jest w ogóle taka stronka gdzie wpisujesz nr VIN i Ci dekoduje całe wyposażenie z jakim auto wyjechało z salonu.
Specyfikacja obejmuje też wtryski jakie ma silnik co w przypadku wtrysków Bosha daje większą pewność na dłuższe użytkowanie. Na forach dedykowanych marce da się znalezc linki.
Co do obsługi dowiedz się jak należy szanować turbo i system wtryskowy. Czyli nie katować na zimno nie gasic od razu po dłuższych przelotach nie tankować badziewia i nie jezdzic na rezerwie.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

27 Paź 2013, 12:21

Ja na Twoim miejscu brałbym tylko i wyłącznie Hondę Jazz. Mówisz że do diesla nie byłeś przekonany, Honda pali 5L/100 w BENZYNIE! Auto jest wybitne pod względem bezawaryjności, ma łańcuchowy rozrząd, i ogólnie same dobre cechy, więc jak się zainteresujesz to i sam poczytasz :)

Moim zdaniem ten samochód obecnie najlepiej w ogóle warto kupić do 20 tyś jeśli chodzi o samochody nowsze, ze starszych brałbym Audi a3 w Dieslu 1.9 /90km lub 110km
takun
Początkujący

Auto: Audi B4
Silnik: 2.0 ABK
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

27 Paź 2013, 14:10

Jazz jest bardzo fajny, ale malutki. Chyba ze taki styknie to tez jest za :)
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Paź 2013, 17:29

A co oznacza to SW? Bo niektóre 307 kombi je maja a niektóre nie?
marcin0218
Nowicjusz

27 Paź 2013, 17:35

SW to wersja z oddzielnymi fotelami dla każdego pasażera z tyłu
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

27 Paź 2013, 17:37

Mały może tak, ale na pewno nie malutki bo w swojej klasie jest jednym z większych :)

Innym samochodem jaki mogę polecić będzie Volvo np v40 lub większy v70 z silnikiem genialnie oszczędnym i nie zawodnym 2.4 D5 5L /100

Ale tu będzie trzeba poszukać uważnie by potem nie dokładać, bo Volvo nie jest tanie w naprawach :)

No niestety cokolwiek nie wybierzesz będzie miało plusy i minusy , jak chciałbyś większy wóz, pokaźną furę i zarazem oszczędny i trwały to mogę polecić tylko BMW e39 z roczników polifitingu tak 2001/2003 to na prawdę wspaniały samochód i silniki dieslowe ma bardzo dobre, ale będzie palił ciut więcej niż Volvo i samochód będzie o klasę lepiej wykonany i prezentujący się
takun
Początkujący

27 Paź 2013, 19:13

SW bywa też lepiej wyposażone i ma często szklany dach. Jazz w swoim segmencie jest spory jest większy od Golfa IV porównywaliśmy oba auta bo kiedyś czwórke żonka ujeżdżała.
Ogólnie z doświadczenia życiowego u nas wynika, ze lepiej mieć większe auto, wygodniejsze, po co się kisić :D
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Paź 2013, 22:39

Hmmm. Brat mojej dziewczyny ma 308 SW ale nie ma z tylu wydzielonych siedzeń :-)
marcin0218
Nowicjusz

27 Paź 2013, 22:42

Co do jazz to muszę obejrzeć jeżeli na benzynie tak malo pali i skoro rzeczywiście jest większy od golfa 4. Bo bardziej myślałem o jsakims kombi. Tez peageut fajniutki.
marcin0218
Nowicjusz

27 Paź 2013, 22:45

w sumie SW to chyba ogólnie kombi więc nie wiem czego nie ma w każdym ogłoszeniu - po prostu nie każdy właściciel umieszcza
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

27 Paź 2013, 22:52

Dziś mi polecono Mazde Premacy w dieslu. Bardzo ładne autko, tylko nponoc problemy z korozja. Macie jakieś zdanie na jego temat?
marcin0218
Nowicjusz

27 Paź 2013, 22:56

jak pod chmurke do mazda odpada, jeżeli już mazda to najlepsza mazda 3 (pod względem bezawaryjności)
takun
Początkujący

28 Paź 2013, 08:38

Mazda ma problemy z korozją więc musiał bys auto dobrze od spodu, nadkola i ogólnie stan blacharki zweryfikować co należy zrobić to zrobic od razu. Diesel jeżeli 2.0 90KM to ok trwały.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Nowsze diesle Mazdy to juz ryzyko.
Generalnie nie ma co porównywać Premacy do trójki bo to większe auto inna zupełnie historia. Trójka to coś w stylu golfa i w niej jak juz to tylko silniki benzynowe.
Jezeli blacharka będzie ok można śmiało Premacy brać.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Paź 2013, 08:59

A ja dam Ci jeszcze jeden orzech do przegryzienia :)
Toyota avensis verso z silnikiem 2.0 D4D.

Samochód jak na toyote dobrze wyposażony, bardzo wygodny i przestronny. Silnik jest w miarę ok jak na tak duży samochód - spalanie ON - 6l da radę :)
matiit
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 05 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: BMW e39
Silnik: m52b28