Rodzinne auto - mały van?

Który samochód będzie bezpiecznym wyborem? (Przewidywalne usterki, tani w eksploatacji)

Fiat Freemont
0
Brak głosów
Fiat 500L
0
Brak głosów
Ford C-Max
1
100%
Ford S-Max
0
Brak głosów
Peugeot 5008
0
Brak głosów
Coś innego, propozycję podam w komentarzu
0
Brak głosów
Razem głosów : 1

27 Lip 2024, 00:52

Chcę kupić auto dla rodziny 1+2 (kierowca+ 2 dzieci).
Aktualnie jeżdżę Seatem Ibizą i samochód staje się za mały.
Budżet 50.000 zł.
Zależy mi, żeby w tej cenie kupić coś w miarę świeżego. Samochód jest dla mnie narzędziem do przemieszczania się, nie szukam "auta z duszą".
Rozważam:
Fiat Freemont
Fiat 500L
Peugeot 5008
Ford C-Max, ewentualnie S-Max.

Co myślicie?
Co polecacie?
Który model z jakim silnikiem?
Chętnie przyjmę wszelkie uwagi.
mentalnie50
Obserwowany

27 Lip 2024, 08:20

Sadze ze Ford S max spelni oczekiwania , jest wygodny , pojemny , Jestem posiadaczem S max z silnike o mocy 163 km , Jak na tak duze auto jest male spalanie ,
Vito2m
Nowicjusz

27 Lip 2024, 08:53

A małe to jakie? :)
Który rocznik? Jaki silnik?
Jakie są typowe usterki? Czy mechanicy nie mają z tym autem problemów?
mentalnie50
Obserwowany

27 Lip 2024, 10:51

Przy spokojnej jezdzie w trasie , spalanie w granicach 5 l/100 km , rocznik mojego auta 2014 , silnik 2,0 disiel , auto posidam 5 lat , nie mialem problemow , nie liczac wymiany klockow , oleju ( co 10000 km ) , Silnik znany mechanika , jest to silnik Peugeota , ktory jest w ciytoenach , peugeotach ,
Vito2m
Nowicjusz

27 Lip 2024, 22:01

Mały van i freemont :D Rozumiem, że tego auta w życiu na oczy nie widziałaś/widziałeś.
S-max też trochę przerost formy nad treścią w tym przypadku, to sprzęt wystarczający dla rodziny 2+3 a nie 3 osób.
5008 i cmax w grę wchodzą wyłącznie z dieslami więc wypada użytkować silnik w miarę zgodnie z jego "naturalnym środowiskiem"
Zostaje 500L który zarówno jeśli chodzi o kwestie techniczne jak i gabaryt wydaje się najrozsądniejszy. Popatrzyłbym też na toyotę verso
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Grillowanie, wyjazdy czy wesela - wczorajszy kierowca
    Letnie grillowanie, wyjazdy czy wesela często łączą się ze spożywaniem alkoholu. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że w takiej sytuacji często nie są zdolne do prowadzenia samochodu nie tylko tego samego wieczoru, ...
    Brak snu to jak nadmiar alkoholu u kierowcy
    Powodów zmęczenia i niewyspania może być wiele, przede wszystkim jednak to brak odpowiedniej ilości snu. Zachowania zaspanej osoby za kierownicą są równie niebezpieczne jak tej kierującej pojazdem pod wpływem ...