Mały automat do miasta do 15k

23 Lip 2024, 23:06

Cześć :)
Od jakiegoś czasu rozważam zakup auta, prawko zrobione dawno temu ale nigdy nie jeździłam :unsure:
Autko będzie użytkowane typowo po mieście, w korkach itd., może co kilka miesięcy trasa 100 km.
Podstawowe wymagania:
- automat
- kompaktowy rozmiar
- do 15 tysięcy

Trochę czytałam o automatach w starych autach i mam już mętlik w głowie, wiem że są różne rodzaje skrzyń ale nie wiem którą najlepiej wybrać - czy hydrokinetyczną, czy półautomat, czy CVT, czy jeszcze co innego? Fajnie byłoby kupić najmniej awaryjną i nie jakąś "egzotyczną", której mechanicy nie będą chcieli naprawiać w razie czego.

Co w tym budżecie kupić sensownego? Ewentualnie czy gdybym dołożyła kolejne 5k mogłabym kupić coś znacznie lepszego?
Sonea
Nowicjusz

24 Lip 2024, 12:51

W tym budżecie nie pchałbym się w automat tym bardziej w małym samochodzie. Dlaczego? W starszych samochodach i do tego małych bo w taki celujesz były najczęściej półautomaty lub kiepskiej jakości skrzynie automatyczne które naprawą mogą dorównać twojemu budżetowi na taki auto :wink:

Dlatego jak już chcesz automat to może lepiej dołożyć i poszukać czegoś trochę większego ze sprawdzonym automatem jak Honda Civic UFO 1.8 z 5cio biegowym klasycznym automatem. To tak na szybko przyszło mi do głowy :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Lip 2024, 12:56

Rokiko napisał(a):Honda Civic UFO 1.8 z 5cio biegowym klasycznym automatem. To tak na szybko przyszło mi do głowy

Tylko że budżet X2 :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

26 Lip 2024, 17:36

To może wręcz w drugą stronę, jak najtańsze i jak się skrzynia popsuje to na żyletki :D Znalazłam Clio z hydrokinetyczną za 6k i trochę kusi

Ufo widzę na OtoMoto w różnych cenach, 20-35 tysi, no i jest trochę większe niż planowałam
Sonea
Nowicjusz

26 Lip 2024, 17:56

Sonea napisał(a):Ufo widzę na OtoMoto w różnych cenach, 20-35 tysi, no i jest trochę większe niż planowałam

Ale Ty mylisz pojęcia. Ufo za +-20-25k.to nie jest automat.
To samo z innymi markami. Automat i bezawaryjność podnosi sporo cenę.
Np. Yaris 1 w automacie nie mmt kosztuje tyle co yaris2 1,3 w manualu.

Z tym Clio skończy się tak że nie będzie jazdy ani kasy.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ford Fiesta 1,0 EcoBoost o mocy 100 KM
    Pod maską opisywanej wersji Fiesty znajduje się trzycylindrowa jednostka benzynowa o pojemności jednego litra, która generuje równe 100 KM. Napęd przekazywany jest za pomocą manualnej skrzyni biegów o ...

26 Lip 2024, 23:45

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Link nr1 auto nie stało obok automatu reszta udaje automat.

Ogólnie Ufo automat tylko po lifcie 1,8 czyli od 10r.
szybki
Moderator - Tuning

26 Lip 2024, 23:55

Inna sprawa, że ten z pierwszego linku to manual (trzy manipulatory nożne + pierwsze zdanie opisu).

Generalnie ciężko kupić coś małego z porządnym automatem za 15-20k. Może jakiś Merc C klasa sportcoupe, ale tam ruda na pewno już zbiera swoje żniwo + łatwo o wtopę. Ew jakieś kompaktowe vagi 1.6 MPI, ale to jest promil promila ogłoszeń.

Taniej i prościej będzie wykupienie kilku przypominających godzin w szkole jazdy i kupienie auta z manualem, a zakup automatu odłożyć na przyszłość (i dozbieranie kasy)
Ostatnio edytowany przez mike, 26 Lip 2024, 23:58, edytowano w sumie 1 raz
Powód: uzupełnienie info
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna