Rodzinne Auto

17 Mar 2012, 18:03

Witam obecnie jestem posiadaczem Forda Focusa mk1 z 2002 roku benzyna 1.6. W najbliższym czasie oprócz mnie i żony zacznie też podróżować nasz nowo narodzony bobas :) Dlatego w najbliższym czasie chciałbym rozejrzeć się za czymś trochę większym.

Mieszkam za granicą w bardzo dużym mieście i samochodu używam głównie na weekendach jeżdżąc głównie po mieście zakupy załatwianie jakiś tam spraw głównie jazda po mieście czasami coś załatwić dalej za miasto autostrada do 100 km. 3-4 razy w roku jakieś trasy autostradowe max do 400 km i do tego dochodzą podróże do Polski czyli 2000 km w jedna stronę maksymalnie 2 razy do roku.

To nad czym się zastanawiam to jakiego segmentu auto było by dla mnie najlepsze żeby:
- wygodnie poruszać się po mieście i na długich trasach
- niemieć problemu ze znalezieniem miejsca do zaparkowania (głównie parkowanie równoległe) a dla auta typu passat już ten problem się pojawia
-załadować wszystkie graty zakupy, wózek itp
- zapakować się na wakacje do Polski
- mieć jakąś przyjemność z jazdy w miarę mocny silnik skłaniam się raczej ku silnikowi diesla

budżet max 40000 tys pln

moje typy kompakt kombi typu focus II fl Kombi lub golf V kombi Skoda Octavia
auto segmentu D np Ford Mondeo IV Liftback
Minivan np Opel Zafira II, Volkswagen Touran
kristof85
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1985

18 Mar 2012, 10:13

Mondeo jest dobrą propozycją ale jeszcze lepszą będzie Ford S-Max. Sportowy charakter w połączeniu z dynamicznym silnikym Diesla 2.0 TDCi 143KM daje naprawdę satysfakcje i przyjemność z jazdy. Wielki bagażnik, duża przestrzeń w środku, dodatkowo bogate wyposażenie. Posiadaem ten model przez 2 lata, jeździłem w mieście jak i na dłuższych trasach, samochód jest bardzo fajny. S-Max był samochodem roku 2007 (lub 2008, nie pamiętam) więc o czyms to świadczy. Jeśli interesowałaby Cię wersja benzynowa to proponowałbym poszukać silnika 2.5 Turbo 220KM, jednak cenz tzch są troszkę wyższe:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

18 Mar 2012, 11:45

rozejrzyj się za P 407 SW 2.0 HDI... w tych pieniądzach powinieneś spokojnie wyrwać ładną sztukę.

A jeśli coś innego, to tu masz artykuł o samochodach rodzinnych z gamy peugeot:
http://www.peugeotblog.pl/index.php/uzy ... rodziny-ii

Chyba że celujesz już w gamę tych mega pojemnych a wtedy 807. tylko boje się że z 2.0HDI może być trońkę za mały budżet. Ale poczytać warto:
http://www.peugeotblog.pl/index.php/uzy ... ki-autobus
Pzdr from ŁDZ,
Basiu
ArcherPAF
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość:
Prawo jazdy: 18 11 2006
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: P 107 RC
Silnik: 1.0 +
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2007

18 Mar 2012, 12:32

Mondeo jest dobrą propozycją ale jeszcze lepszą będzie Ford S-Max. Sportowy charakter w połączeniu z dynamicznym silnikym Diesla 2.0 TDCi 143KM daje naprawdę satysfakcje i przyjemność z jazdy. Wielki bagażnik, duża przestrzeń w środku, dodatkowo bogate wyposażenie. Posiadaem ten model przez 2 lata, jeździłem w mieście jak i na dłuższych trasach, samochód jest bardzo fajny. S-Max był samochodem roku 2007 (lub 2008, nie pamiętam) więc o czyms to świadczy. Jeśli interesowałaby Cię wersja benzynowa to proponowałbym poszukać silnika 2.5 Turbo 220KM, jednak cenz tzch są troszkę wyższe:

[link do Otomoto wygasł] ... 70458.html

[link do Otomoto wygasł] ... 13978.html

Też polecam.Bardzo fajne, dynamiczne samochody.
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2003

18 Mar 2012, 15:04

a nie uważacie ze s-max jest jednak sporym autem i będzie trochę niewygodnie po mieście manewrować jeśli chodzi o vany to myślałem o czymś ciut mniejszym jak np zafira II
kristof85
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1985

18 Mar 2012, 17:36

S-max jest krótszy od mondeo o ok 10 cm, tak ,że aż tak duży nie jest.Jeżeli cię to nie przekonuje no to może c-max,choć jest to taki wyższy focus.
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2003

18 Mar 2012, 23:22

Nie widziałem jeszcze wersji S-Maxa bez czujników parkowania. Mają ja raczej wszystkie egzemplarze wiec problem z parkowaniem z głowy. Wierz mi, że samochód nie jest taki nieporęczny w parkowaniu jak Ci się wydaje. Musisz sam sie przejechać by to stwierdzić :wink:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Rok produkcji: 2004