Na co uważać przy zakupie VW Golfa III

15 Mar 2012, 00:32

Siema!
Mam w planach w ciągu kilku miesięcy kupić swój pierwszy samochód. Można powiedzieć, że zrobiłem już pierwszy ku temu krok, a mianowicie, wybrałem markę samochodu. Marzy mi się VW Golf. Słyszałem, że to solidne auta, praktycznie bezawaryjne, generalnie zbierają dobre recenzje. Póki co stać mnie na model oznaczony numerem III. A konkretnie model typu hatchback, benzyniak, w którym w nieco późniejszym czasie mógłbym założyć instalację gazową. Bardzo bym prosił o jakies porady dotyczące zakupu tego samochodu, np.: ile muszę przeznaczyć pieniędzy na zakup samochodu bez ukrytych wad, usterek, czyli po prostu za dobry, zadbany samochód, a nie jakiś odpicowany na pokaz szmelc; na co uważać przy oględzinach, próbnej jeździe itp. Z góry dzięki za wszelaką pomoc!
Pozdro ;]
dziarsky
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 03 2012
Auto: Składak firmy Romet ;]

15 Mar 2012, 11:02

ja kupilem niedawno III w tdi-ki nie zmordowana za 2,5tys + dolozylem do niego na starcie 1,5tys wiec wyszedl mnie 4tys i mam auto w bardzo przyzwoitym stanie , benzyniaka to jedynie 1.8 90ps to sa nie zniszczalne silniki ktore toleruja bdb gaz , za takiego z rocznika 96 + w dobrym stanie musisz przeznaczyc kolo 3-5tys , na rynku jest ich masa , uwazaj tylko na skladaki i samochody ktore sa przespawane z 2 czy nawet w 3 na jeden niby zadbany egzemplarz
na co zwrocic uwage przy kupnie , wejdz na strone golf3.pl poczytaj bedziesz wszystko wiedzial
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

15 Mar 2012, 11:24

dziarsky napisał(a):łyszałem, że to solidne auta, praktycznie bezawaryjne, generalnie zbierają dobre recenzje. Póki co stać mnie na model oznaczony numerem III.

Solidne może i były ale teraz maja po 16-18lat :D nie spodziewaj się cudów, może i jest masa ale wiekszość wymęczone więc trzeba będzie inwestować, szukaj jak kolega napisał 1.8rp wersja gt silnik wytrzymały z gazem fajnie współpracuje, ogólnie golf 3 to słaba blacharka i skrzynie biegów wieć warto zwrócić na to uwage
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

15 Mar 2012, 15:03

nitro napisał(a):ogólnie golf 3 to słaba blacharka i skrzynie biegów wieć warto zwrócić na to uwage

blacharka jest slaba i to bardzo co potwierdze , natomiast skrzynie biegow nie sa az tak awaryjne , znam kilka przypadkow gdzie gosc wymienil cala skrzynie na nowa po czym okazalo sie ze wystarczylo wyregulowac wybierak przy skrzyni i zamiast wydac 500zl na skrzynie trzeba bylo dac 30zl na regulacje :) ogolnie golfy 3 maja zmiane biegow na linki ktore lubia sie dosc czesto poprzestawiac i lubia zgubic 5 bieg ale niema tragedii
bioly21
Zaawansowany

15 Mar 2012, 16:51

Nie do końca,kolega ma Golfa III z 92roku i jest w super stanie,zarówno technicznie jak i blacharsko.
Ciężko uwierzyc ale to prawda.

[link wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Mar 2012, 19:47

pfff jak cie czytam, to juz sobie wyobrazam jak wygladasz - sciety maszynka, tani dres i marzy sie golf 3 i jak dodales te LPG, to bedziesz idealny do tego wiesniackiego samochodu.

Na co zwracac uwage? W golfie, to na wszystko, te auta sa tak zajechane, ze szkoda slow...

Nie wiem co ludzie moga widziec w tych autach - nie dosc, ze to brzydkie, klocowate, to jeszcze pozajezdzane i kazdy wiesniak tym jezdzi - tyle tego na ulicach, ze szkoda gadac.

Sensowny egzeplarz, to pewnie ok. 4tys - ktos pisal 2,5 - jak sie nie ma wymagan, to 2,5tys, ale ogolnie jak ktos marzy o golfie, to ambitny nie jest
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olsztyn
Prawo jazdy: 10 03 2011
Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: mam
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy samochody hybrydowe boją się mrozu?
    Brytyjska Toyota przez 24 godziny mroziła crossovera Toyota C-HR Hybrid w temperaturze -20 stopni, systematycznie polewając go wodą. W efekcie samochód pokrył się grubą warstwą lodu. Mimo to hybrydowy crossover bez ...

15 Mar 2012, 19:52

Widać że jesteś antygolfista :mrgreen:
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

15 Mar 2012, 20:25

numberOne napisał(a):pfff jak cie czytam, to juz sobie wyobrazam jak wygladasz - sciety maszynka, tani dres i marzy sie golf 3 i jak dodales te LPG, to bedziesz idealny do tego wiesniackiego samochodu.

Na co zwracac uwage? W golfie, to na wszystko, te auta sa tak zajechane, ze szkoda slow...

Nie wiem co ludzie moga widziec w tych autach - nie dosc, ze to brzydkie, klocowate, to jeszcze pozajezdzane i kazdy wiesniak tym jezdzi - tyle tego na ulicach, ze szkoda gadac.

Sensowny egzeplarz, to pewnie ok. 4tys - ktos pisal 2,5 - jak sie nie ma wymagan, to 2,5tys, ale ogolnie jak ktos marzy o golfie, to ambitny nie jest

jak nie wnosisz nic nowego do tematu to sie nie wypowiadaj bo piszesz takie glupoty ze az zal czytac ,
bioly21
Zaawansowany

15 Mar 2012, 20:31

cala prawde pisze - to, co mysla wszyscy widzac tego klocka ze stylizacja na kostke mydla
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

15 Mar 2012, 23:28

numberOne napisał(a):cala prawde pisze - to, co mysla wszyscy widzac tego klocka ze stylizacja na kostke mydla

no to pochwal sie tym czym ty sie poruszasz to tez znajdziemy kilka okreslen na twoje auto , kazdy jezdzi i kupuje to co mu sie podoba a takie opinie zostaw dla siebie nie kazdemu musi sie podobac golf , jemu sie akurat podoba wiec go kupi i nie widze wiekszego problemu
bioly21
Zaawansowany

16 Mar 2012, 05:07

numberone prosze Cie skończ już :roll:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

16 Mar 2012, 18:29

' Ścięty maszynką i tani dres ' ? Stereotyp, ze swych pięknych, długich włosków jestem zadowolony^^, dresu nie noszę, wolę luźniejsze dżinsy :D. A co do moich marzeń czy ambicji, to kocham autka marki BMW, ale w wieku w którym jestem (2 klasa liceum) nie za bardzo mnie stać na wydatek rzędu 150-200 naszych polskich złotych. Tak więc biorąc pod uwagę mój wiek, to że nie mam stałej pracy a na te kilka tysięcy harowałem dorywczo kilka lat, to golf III jest tej chwili dla mnie szczytem marzeń. Pozdro dla ciebie.

Jakby ktoś jeszcze miał jakieś uwagi na co uważać przy oględzinach golfa III to bardzo bym prosił ;]

Bless
dziarsky
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 03 2012
Auto: Składak firmy Romet ;]

16 Mar 2012, 19:07

Daruj sobie golfa, ja Ci polecam cos takiego: [link do oferty na Allegro wygasł] Nie wyglada na zajechany - podjedziesz, to sie dowiesz :). Pewnie do 7tys zejdzie
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

16 Mar 2012, 23:56

numberOne napisał(a):Daruj sobie golfa, ja Ci polecam cos takiego: [link do oferty na Allegro wygasł] Nie wyglada na zajechany - podjedziesz, to sie dowiesz . Pewnie do 7tys zejdzie

porownujesz golfa do tigry :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
bez komentarza ...
bioly21
Zaawansowany

17 Mar 2012, 06:46

Autor tematu jest już konkretnie zdecydowany na Golfa a wy mu mętlik robicie :roll:
Barol
Awatar użytkownika