REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
CrazyHorse napisał(a):C5-ka II generacji na rynku wtórnym osiąga śmieszne ceny w porównaniu np. do takiego Accorda - teraz już wiem czemu.
diddy79 napisał(a):Oświecisz nas?
diddy79 napisał(a):I teraz pojawia się pytanie czy jakiekolwiek inne auto sprosta twoim oczekiwaniom bo dziś pancernych aut nie ma a koszty eksploatacji każdego będą zbliżone i wcale nie niskie.
CrazyHorse napisał(a):Kiepska jakość wykonania szczegółów w porównaniu do konkurencji - uszczelki, gumowe powłoki klamek, plastiki, tapicerka, fotele (pękająca gąbka przy śladowych przebiegach), słaby montaż.
Wybitnie niska trwałość przekładni kierowniczych (czasem nawet mniej niż 100 tys. km).
Wyjąca pompa wspomagania (TTTM).
Silnie korodujące tylne zaciski hamulcowe.
Bardzo mało wydajna i nietrwała klimatyzacja (wadliwe klapy sterowania nawiewem, awaryjne sprężarki).
Czujnik ABS/ESP psuje się praktycznie w każdym egzemplarzu.
Łożyska w tylnych kołach.
Zacinające się podnośniki szyb.
Padły mi ponadto łożyska w skrzyni biegów (tak, wymieniałem olej w skrzyni - nie, nie był to najtańszy olej kupiony w Biedronce).
Padły mi dodatkowo sfery tylnego zawieszenia, czujnik poziomu płynu spryskiwacza, tempomat, sterowanie szyby w klapie tylnej, wentylator chłodnicy. Silnik zaczął brać olej po 200 tys. km (nie, przebieg nie był cofnięty, inny właściciele mają podobnie).
Mi sprzęgło nie padło, ale niektórzy wymieniali je dwukrotnie w ciągu 100 tys. km.
I całe mnóstwo pierdółek - a to prędkościomierz zaniża prędkość, a to nagle świeci mi się rezerwa pomimo tego, że dzień wcześniej tankowałem do pełna (tak, do pełna, tylko na markowych stacjach). Czasem naprawiało się to samo z siebie, ale najczęściej trzeba było jechać z tym do mechanika.
diddy79 napisał(a):Reasumując - spróbuj czegoś innego - szybko wrócisz do francuskich aut
CrazyHorse napisał(a):czemu kolego dzida nie jeździsz francuskim autem?
CrazyHorse napisał(a):Powiedz mi w takim razie czemu moi znajomi nie mają takich problemów z niemieckimi i japońskimi autami?
Ludzie zapomnijcie o segregacji francuskie, japońskie, niemieckie, włoskie, koreańskie, amerykańskie - ROZPATRUJEMY ZAWSZE OKREŚLONY MODEL
CrazyHorse napisał(a):żeby zebrać do kupy wszystkie usterki, które ja zaliczyłem....w jednym aucie
no wiesz, ja mam francuski silnik, także może być grubodzida napisał(a):CrazyHorse napisał(a):
np. Ty Ossy nie jeździsz do mechanika dwa razy w miesiącu ze swoim Volvo, a mike w swoim Focusie nie wymieniał łożysk w skrzyni biegów, nie remontował silnika
to teraz się zastanawiam czy zrzucasz winę na to, że auto jest z Francji, czy po prostu kupiłeś trupa - serio remont silnika i skrzyni to ewidentnie niezbyt typowe usterki w tym modelu
mike napisał(a):A czemuż to nienawidzisz nacji francuskiej?