Hatchback - 18k

30 Cze 2017, 14:40

Za parę miesięcy zamierzam kupić samochód.
Z powodu ogromnej ilości ofert.... potrzebuję waszej porady.
Czego szukam? :
-Auta, które w miarę mało pali i jest w miarę tanie w utrzymaniu(od razu skreślam bmw ;)).
- Miesięczny przebieg to ok. +/- 1100 km
- Autko głównie posłuży do dojazdach do pracy(ok. 23 km w trybie mieszanym) , jakimś małym wypadzie za miasto etc.
- Kwota jaka chcę przeznaczyć na zakup samochodu to ok. 18 tys pln
- nie wykluczam aut, które idealnie nadają się do zainstalowania gazu

Co mnie interesuje? z przeglądanych ofert upatrzyłem sobie Punto Evo i Hyundai i30.... głównie interesują mnie hatchback-i :ok:
Może polecicie mi jakieś konkretne modele z określonymi silnikami.
Jestem raczej laikiem samochodowym i dlatego postanowiłem zasięgnąć waszej porady.

Dzięki za odpowiedzi :ok:
Gomel
Obserwowany

Prawo jazdy: 25 01 1991
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Fiat
Paliwo: Benzyna

30 Cze 2017, 16:31

Mi Toyota Yaris III 1.0 69 KM spalała 4,7 l w trasie, w mieście do 5,2 l, pod tym względem cudowne auto. W tym budżecie masz młodą rocznikowo i zadbaną Yaris ale II generacji. Z tym, że 1.33 niewiele więcej spali a zdecydowanie lepiej będzie się zbierał, chociaż jeśli nie wyprzedzasz na trasie to i 1.0 starczy.
Punto ok, chociaż sam po lekturze forów Fiata mam mieszane uczucia co do tych aut - jednym jeżdżą bezproblemowo a w innych zdarzają się irytujące usterki.
i30/Cee apostrof d też są ok, nie wiem jak ze spalaniem, ale zgaduję, że mają zmienne fazy rozrządu więc nie powinny spalać dużo - sprawdź na raportach spalania na AutoCentrum.

Szukałbym zasadniczo czegoś, co ma zmienne fazy rozrządu, tutaj królują auta japońskie. Na niskich obrotach spalanie śmiesznie niskie - mój Accord 1.8 136 KM spalał 8,4 l gazu, więc benzyny pewnie z 7,5 l by palił. Znajomego Honda Jazz 1.4 i-VTEC pali 5-5,5 l PB.

Podeślij linki aut z twojej okolicy to ocenimy. Oprócz Yarisa jest też poliftingowa Toyota Corolla, podejrzewam, że spali nie więcej niż 7 l, a przy umiejętnej jeździe zejdziesz do 6 l, zaś komfort będzie większy jak od czasu do czasu pojedziesz gdzieś dalej.

Jeśli zamierzasz jeździć dłużej niż półtora roku - zakładaj LPG. Robisz ok. 12 tys. km rocznie, po 15-16 tys. km LPG się zwróci. Do tego dobrej jakości sekwencja załącza się w lato po 400-500 m, zaś w zimę mniej więcej po kilometrze.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Elektryczny autobus BYD kursuje w Warszawie
    W pełni elektryczny autobus BYD K9 kursuje już w stolicy. Miejskie Zakłady Autobusowe testują ekologiczny autobus chińskiej firmy BYD (Build Your Dreams) aż do 18 czerwca. Autobus kursuje na linii 222 przebiegającej przez ...
    Stresujący manewr parkowania dla Kierowcy
    Umiejętne parkowanie jest równie ważnym elementem bezpiecznej jazdy jak poruszanie się po drogach. Tymczasem jeden na czterech kierowców ma problemy z parkowaniem(1). Kierowcy przyznają, że wolą zaparkować dalej ...