Rodzinne kombi 20k

20 Maj 2017, 21:25

Wygląda na to, że skończy się czymś takim:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Szału nie ma, jak to focus, ale jest bardzo poprawny pod względem ceny, blacharki i mechaniki.

Jeśli ktoś widzi coś niepoprawnego, to dajcie znać :)
rysic
Początkujący

Auto: astra 1

20 Maj 2017, 21:37

Już lepszy byłby ten:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
A ten to już wgl cymesik [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

20 Cze 2017, 15:40

Niestety, nie mogłem już się dłużej bawić w szukanie i przebieranie, bo nie miałem w czym wozić malucha do żłobka :D
Kupiłem go za 14000. Jest w stanie przyzwoitym, wszystko wskazuje na to, że nie bitym.

Są drobne mankamenty - skrzypi mi coś oparcie od krzesła kierowcy, jak się tak mocniej oprę i wyszło jeszcze, że chyba tuleje w przednim zawieszeniu są wywalone, ale wydaje mi się, że to nic tragicznego. Tuleje zrobię. Zastanawiam się, czy coś z tym oparciem fotela da się zrobić - jakoś nie rzuciło mi się to w oczy przy kupowaniu. To tak jakby sprężyny w środku... zachowywały się jak w starej kanapie. Może ktoś takie coś naprawia, tylko musiałbym trafić na kogoś profesjonalnego, bo w fotelu jest poduszka.

Co do samego zakupu i auta:
- handlarz chyba wypruł wszystko co się dało, nie miałem nawet zapasówki, akumulator jakiś taki słaby...
- jestem prawie na 100% pewien, że zmienił tarcze przednie. Przed zakupem o ile mnie pamięć nie myli dotykałem i były jak nowe, po około tygodniu coś mnie tknęło, sprawdziłem i jest lekki rowek - albo mam sklerozę, albo rzeczywiście coś przykombinował
- prawdopodobnie akumulator do wymiany. Zaczął się pojawiać błąd i główny problem jaki się wyświetla, to problem z zasilaniem i immobilizer (czy jak to się tam pisze), ale znajomy mówił, że to może być od akumulatora
- auto ma 5 biegów i biegi są bardzo krótkie - na autostracie bardzo irytujące, na mieście (99% jazdy) bardzo fajne, przy 65/70 spokojnie sobie 5-tką można lecieć a i dzięki krótszej skrzyni jest taki bardziej żwawy
- jak na kombi dość duży i mały jednocześnie: z jednej strony wystarczający bagażnik (wózek się mieści), w środku natomiast średnio przestronny - niby wszędzie miejsce jest, ale mi jakoś tak przyciasnawo - mam 180, więc nie jakoś dużo, natomiast żona zachwycona rozmiarami - jej odpowiada i pojemność i stosunkowo niewielkie rozmiary
- silnik 1.6 na miasto OK, spalania jeszcze nie przeliczałem (ni cholery nie wiem gdzie to na kompie w tym aucie sprawdzić!)
- brak podłokietnika... strasznie irytujące ;-)
- ogólnie jak na forca, na które każdy mi dookoła psioczył jest naprawdę pozytywnie, oby tak dalej
- A! I to irytujące otwieranie przedniej klapy! ;-)

Marzy mi się zmienić za rok/dwa na Mondeo mk4... zobaczymy ile uda się odłożyć.

Do wymiany mam pasek i pompę (niby 125tys najechane ;-) ). Zastanawiam się, który kupić. Możecie polecić coś np. z Allegro?
https://allegro.pl/listing?string=focus%20mk2%20pompa%20wody&order=m&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-filter-aut-1-5-0614&buyNew=1

Ceny są bardzo różne i nie wiem o co chodzi :-/
Jedne zestawy kosztują 300/500zł a widzę też osobno do kupienia pasek za 80zł i pompę za 120zł

[link do oferty na Allegro wygasł]

O co chodzi?
rysic
Początkujący

Auto: astra 1

20 Cze 2017, 23:01

rysic napisał(a):spalania jeszcze nie przeliczałem (ni cholery nie wiem gdzie to na kompie w tym aucie sprawdzić!)
nie wiem jak to jest w przedliftach, ale w wersji po lifcie jest obrotowy zypcyk w manetce kierunkowskazów i to właśnie nim zmieniasz wyświetlane na kompie info.
rysic napisał(a):Do wymiany mam pasek i pompę (niby 125tys najechane ). Zastanawiam się, który kupić.
wygugluj sobie jaki zestaw montowany był na pierwszy montaż i go zakup - dla 1.6 TDCI cały zestaw wynosi coś ok 400zł, więc nie ma tragedii.

Tak w ogóle to kupiłeś benzynę czy diesla? Bo nie pamiętam jaki tam był silnik
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

21 Cze 2017, 06:52

Wszystkie mankamenty o których piszesz są w miarę normalne dla używanego auto, wraz z upływem czasu wyjdzie ich pewnie więcej i dlatego tak ważny jest pakiet startowy aby wszystko porobić pod siebie. Pochwal się zdjęciami w odpowiednim dziale na forum :ok:
SfinxTurbo
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra
Silnik: 1.9 CDTI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco! Odłóż smartfon podczas jazdy
    Badania pokazują, że wykonywanie połączeń przez kierowcę trzymającego telefon/smartfon w dłoni podczas jazdy dwukrotnie zwiększa ryzyko wypadku. Z kolei czytanie i wysyłanie wiadomości zwiększa to ryzyko aż 6-krotnie(1). ...