REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Główną przyczyną problemów z nagarem w silnikach z bezpośrednim wtryskiem paliwa jest umieszczenie wtryskiwacza paliwa w komorze spalania. W rozwiązaniach z pośrednim wtryskiem benzyny (bądź oleju napędowego) paliwo jest podawane do kolektora dolotowego, w którym miesza się ono z powietrzem, po czym zostaje wpuszczone do komory cylindra poprzez zawory dolotowe. Poprzez stały obieg mieszanki paliwowo-powietrznej trzonki zaworów są stale przez nią czyszczone. W silnikach z bezpośrednim wtryskiem paliwa to właśnie trzonki zaworów są miejscem gdzie dochodzi do wyraźnego gromadzenia się bardzo dużych ilości nagaru.
Winą za nagar powstający na zaworach dolotowych w silnikach z bezpośrednim wtryskiem paliwa obarcza się także układ recyrkulacji spalin. W zależności od producenta rolę tę pełni albo zawór EGR, albo odpowiednio zsynchronizowana praca zaworów dolotowych i wydechowych (np. silniki JTS). Ponowne wykorzystanie gazów wydechowych przez silnik prowadzi do szybkiego osadzania się nagaru zarówno na trzonkach zaworów, jak i na kolektorze dolotowym.
jak ludzie potrafią sobie wszystko ładnie wytłumaczyćrysic napisał(a):Ale czy ja dobrze poczytałem o FSI, że o ile łapie nagar, to to jest dość prosta usterka do usunięcia, ale za to silnik ładniej pracuje nawet jak nie jest rozgrzany?
ok, no offecerysic napisał(a):Nie upieram się na nic Przyglądam się różnym opcjom
i tutaj zniszczę Ci dzieciństwo, bo Octavia to Gulf z biedniejszym znaczkiemrysic napisał(a):Choć Skoda, to wydaje mi się takim passatem z inną nalepką
Ossy napisał(a):Jest jakiś rozsądny powód co do tego rocznika?
Bo jeśli nie to warto wziąć jakiegoś japończyka z automatem np.
[link do oferty na Allegro wygasł] ... ml#thumb/7