Rodzinne kombi 20k

01 Mar 2017, 00:10

Ano tak:
Główną przyczyną problemów z nagarem w silnikach z bezpośrednim wtryskiem paliwa jest umieszczenie wtryskiwacza paliwa w komorze spalania. W rozwiązaniach z pośrednim wtryskiem benzyny (bądź oleju napędowego) paliwo jest podawane do kolektora dolotowego, w którym miesza się ono z powietrzem, po czym zostaje wpuszczone do komory cylindra poprzez zawory dolotowe. Poprzez stały obieg mieszanki paliwowo-powietrznej trzonki zaworów są stale przez nią czyszczone. W silnikach z bezpośrednim wtryskiem paliwa to właśnie trzonki zaworów są miejscem gdzie dochodzi do wyraźnego gromadzenia się bardzo dużych ilości nagaru.

I tak:
Winą za nagar powstający na zaworach dolotowych w silnikach z bezpośrednim wtryskiem paliwa obarcza się także układ recyrkulacji spalin. W zależności od producenta rolę tę pełni albo zawór EGR, albo odpowiednio zsynchronizowana praca zaworów dolotowych i wydechowych (np. silniki JTS). Ponowne wykorzystanie gazów wydechowych przez silnik prowadzi do szybkiego osadzania się nagaru zarówno na trzonkach zaworów, jak i na kolektorze dolotowym.

rysic napisał(a):Ale czy ja dobrze poczytałem o FSI, że o ile łapie nagar, to to jest dość prosta usterka do usunięcia, ale za to silnik ładniej pracuje nawet jak nie jest rozgrzany?
jak ludzie potrafią sobie wszystko ładnie wytłumaczyć :roll: jakby już nie było innych aut na rynku...
Jeśli już musisz mieć Octavię w benzynie to zwykłe 1.6 MPI - osiągi i kultura pracy taka jak w FSI
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Mar 2017, 11:38

Dzięki! Fajnie wyjaśnione!
To nie jest tak, że się upieram, tylko tak gdzieś przeczytałem - nie mam adresu strony, bo to było już jakiś czas temu.

Nie upieram się na nic :) Przyglądam się różnym opcjom :ok:

A odnośnie upierania się na Skodę... :-)
Filtrując po wyposażeniu, które mi się marzyło, to wychodzi Skoda, albo "kopcący passat", jak to ujęliście. Choć Skoda, to wydaje mi się takim passatem z inną nalepką :naughty:

[link do oferty na Allegro wygasł]
rysic
Początkujący

Auto: astra 1

01 Mar 2017, 16:25

rysic napisał(a):Nie upieram się na nic Przyglądam się różnym opcjom
ok, no offece :ok:
rysic napisał(a):Choć Skoda, to wydaje mi się takim passatem z inną nalepką
i tutaj zniszczę Ci dzieciństwo, bo Octavia to Gulf z biedniejszym znaczkiem :mrgreen:
Klasyczny automat Ci pasuje? Bo DSG to dość ryzykowny wybór
mike
Moderator
Awatar użytkownika

02 Mar 2017, 13:44

Nie jeździłem nigdy klasycznym automatem. Z tego co czytałem, to troszkę muli, zużywa więcej paliwa i jest skomplikowana w budowie - awaryjna/droga w naprawie?
Aczkolwiek nie mam z nią wcale doświadczenia.
rysic
Początkujący

02 Mar 2017, 20:49

Wziąłem sobie do serca, żeby szukać MPI a jednak uznałem, że zaryzykuję z automatem.
No i jest problem! Czy ktoś jest w stanie znaleźć Octavię MPI DSG??? Nawet nie trzymając się limitu 20k?
Może
A może jakieś inne auto w automacie kombi warte uwagi, oczywiście z poduszkami na tyle? :naughty:

Wiem, że nie powinienem pisać posta pod postem, ale jak wyedytuję, to chyba nie zauważycie?
rysic
Początkujący

02 Mar 2017, 21:15

Zapieprzasz ku przepaści.
Rozumiem, że ktoś chce mieć Jaguara czy Maserati ale Ty wybrałeś po prostu wadliwego, słabo wykonanego populusa, żadnej logiki. Ani ciekawe ani tanie w utrzymaniu, totalny niewypał

1.4 MPI było tylko w manualu, 1.6mpi i 1.6fsi były z tiptronikiem. DSG było dostępne w sprzężeniu z całą resztą szrotu pod maską
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota AYGO 2018 po modernizacji
    Nowe AYGO zachowuje rozpoznawalny znak X z przodu, który teraz stanowi mocną, trójwymiarową strukturę. Nowy projekt przodu auta otrzymał przeprojektowane przednie reflektory w stylu Keen Look ze zintegrowanymi ...

02 Mar 2017, 23:51

A da się dobrać jakąś rozsądną alternetywę dla taniego wadliwego populusa do 20k z takimi kryteriami?
- poduszki/kurtyny z tyłu dla dzieciaka
- benzyna
- kombi
- od roku 2007
- no ten automat byłby fajny, bo mi się kobita mniej stresować będzie i ja sam :P Ale jak się nie da no to trudno.
- czujniki parkowania tak samo jak wyżej, choć to się da obejść jakimiś kamerami, dokupić itp. :naughty:
- segment D, jeśli dobrze doczytałem po Waszym przeszkoleniu? :wink:

Jedyna porządna na tą chwilę alternatywa jaką znam, to Avensis, ale to nie trzyma ani wieku, z automatem słabo, czujniki też a i ceny wysokie. Jest też Croma, ale ciężko z dostępnością.

Przypuszczam, że możliwość wyboru pojawi się dopiero jak definitywnie odpuszczę sobie automat?

A przy okazji, widziałem na jednym filmiku z laguną, że miała jakąś funkcję "niecofania" gdy rusza się pod górkę. Jak to się profesjonalnie nazywa? W innych samochodach też można to znaleźć? Jak to działa? Zawsze, gdy się zatrzyma, czy tylko gdy wykryje nachylenie samochodu?

Wydawało mi się do tej pory, że tiptronic to funkcja DSG, przełączenia w ręczne zmienianie biegów przód/tył??? :?: Co oznacza samo tiptronic w MPI?
rysic
Początkujący

03 Mar 2017, 00:10

No ja coś mam, choć nie ukrywam, że pozwoliłem sobie nagiąć niektóre wymagania :ok: choć nie ukrywam, że są to bardziej linki poglądowe, ponieważ nie chciało mi się wczytywać w opisy i wpatrywać w zdjęcia.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Zanim mnie zjesz, że wrzuciłem kompaktowe vany, kilka słów wyjaśnienia.
Jeśli już tak idziesz na rękę swojej żonie i szukasz automatu, to zupełnym hitem dla niej będzie właśnie taki minivan :ok: wysoka pozycja za kierownicą, duże okna, nadwozie krótsze niż kombi typu Mondeo, Vectra.
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że sam byłem zdumiony, jak łatwo można manewrować vanem na małej przestrzeni. W moim przypadku było grubo, tzn VW t4 blaszak vs Passeratti b6 w variancie. W t4 urzekające były ogromne lusterka, króciutki przód i ogólna kwadratowość auta, dzięki któremu łatwo można było wyczuć jego gabaryt. W Paseratti było stresująco przez przyciemnione tylne szyby i dość znaczną, jak na dostępną przestrzeń manewrową, długość auta.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

03 Mar 2017, 17:18

To w końcu segment C czy D? Bo cały czas klepiesz o octavii, która jest C

D:
Citroen C5
Mondeo mk3, ale klepali go do 2006
407
vectra c/signum
volvo v70
C:
astra h
307
v50
megane II jak uda się znaleźć
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

03 Mar 2017, 17:30

Za taką kwotę można ostrożnie, ale szukać Accorda VII z 2.0 w trumniaku. Jak chcesz coś tańszego w utrzymaniu to Octavia 1.6 MPI i nie ma co drążyć dalej. Najpierw rozejrzyj się co jest w twojej okolicy bo większość ludzi najpierw fantazjuje o modelu, wyposażeniu i lakierze a potem się okazuje, że takiej opcji w ich okolicy nie ma i klapa. Podeślij to co znajdziesz w okolicy a co ci polecalismy to ocenimy i powiemy na co zwrócić uwagę.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

03 Mar 2017, 22:49

Dobra, chyba jednak nie do końca czuję różnicę pomiędzy C i D :/

Pozakładałem sobie na allegro filtry na te samochody i zobaczymy, może coś się trafi w okolicy.

Podczas filtrowania trafiło się też coś takiego:
Ten model (nie pytam tylko o ogłoszenie) jest wart uwagi?
Natknąłem się przez przypadek na 308, ale wydaje się być dość pojemny, można trafić dość młode egzemplarze z fajnym wyposażeniem?
Gdzie jest haczyk?

Odnośnie vanowatych, to myślałem o tym przez chwilę i wrzuciłem Alteę XL na ruszt, ale nie miałem się okazji przejechać czymś takim.

A co do Opli... czy to rzeczywiście dobry wybór? Jak rozmawiam z ludźmi to im żłopie olej (Zafira też). Ja miałem do tej pory Astrę 1 - rdza gryzła, olej wyciekał, ale tani był w naprawie i wózek dzieciaka wchodził bez specjalnego składania :naughty:

Coś takiego jeszcze znalazłem z automatem. Nie szukałem jakoś specjalnie automatu, tak samo jakoś :P
Ten przebieg chyba mało realny?
rysic
Początkujący

03 Mar 2017, 23:55

To Volvo na pewno out, bo z USA, a w ogłoszeniu nie ma zaznaczonej opcji "bezwypadkowy", czyli było grubo :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

04 Mar 2017, 00:05

Nie mogłem się oprzeć ;-) Sprawdziłem czy jest automat :D

One mają 7 miejsc?
rysic
Początkujący

04 Mar 2017, 10:21

Jest jakiś rozsądny powód co do tego rocznika?
Bo jeśli nie to warto wziąć jakiegoś japończyka z automatem np.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

04 Mar 2017, 10:54

No tak jak napisałem, fajnie byłoby 2007, ale oczyt
Ossy napisał(a):Jest jakiś rozsądny powód co do tego rocznika?
Bo jeśli nie to warto wziąć jakiegoś japończyka z automatem np.
[link do oferty na Allegro wygasł] ... ml#thumb/7

No tak jak napisałem, chciałbym od 2007, ale oczywiście +1/2 to jeszcze nie tragedia. Widzę, że to co podesłałeś to i tak 2008.

Jeździłem chwilę mazdą 626. Świetne auto, niezniszczalne. Jednak jego właściciel przesiadł się na nową (już nie pamiętam czy 5 czy 6) i ma pełno z nią problemów. Są po prostu jakieś modele, których trzeb unikać?
rysic
Początkujący