Rodzinne kombi 20k

04 Mar 2017, 11:50

W Maździe 6 trzeba unikać diesla i zrobić blacharkę po kupnie. Poza tym bez problemów.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

04 Mar 2017, 12:05

Czyli ta mazda miałaby problem z blacharą? Co o ozbacza, że po kupnie zrobić blacharkę? Jakieś wady produkcyjne?
rysic
Początkujący

Auto: astra 1

04 Mar 2017, 14:35

Może ale nie musi pojawić się korozja nadkoli tylnych czy progów (?) - kiepsko jest zabezpieczona antykorozyjnie
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

04 Mar 2017, 14:57

Dzięki!

A czy ktoś może się wypowiedzieć jeszcze na temat Peugeot 308? Wydaje mi się całkiem fajny, wygląda dobrze, wyposażenie super, z tego co widzę i czytam to pojemny a i cena/rocznik fajne.
Jednak za czymś takim zwykle kryje się coś bardzo złego :?:
Silnik?

Przykładowo:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
On ma jakiś silnik 2.0, którego nie widzę w wykazie:
[link do autocentrum.pl wygasł]

EDIT: Diesel, ale koleś źle wstawił na allegro.
rysic
Początkujący

04 Mar 2017, 16:26

W 308 benzyniaki są do niczego. Dlatego też, na poprzedniej stronie podsunąłem 307 a nie 308
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Mar 2017, 16:53

Invi napisał(a):W 308 benzyniaki są do niczego. Dlatego też, na poprzedniej stronie podsunąłem 307 a nie 308

A pod jakim względem? Osiąguów/awaryjności?
Pytałem, bo przeczytałem coś takiego: " jednostka THP była nagradzana wielokrotnie w prestiżowych plebiscytach jako najlepsza w swojej klasie" :(
rysic
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa ogrzewanie w pojazdach elektrycznych?
    Do ogrzewania kabiny w pojazdach z silnikami spalinowymi służy nagrzewnica włączona w obieg cieczy chłodzącej silnik. W pojazdach elektrycznych tego źródła darmowego ciepła już nie ma, ale przecież wystarczy zastosować ...

04 Mar 2017, 17:06

W "plebiscytach" bierze się pod uwagę nowe konstrukcje. Nikt nie wie jak będą się zachowywać po kilku latach
TSI/TFSI też były "nagradzane" i co z tego wynika?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Mar 2017, 17:09

No dobra, to co im się dzieje? :D
Jakie silniki mają 307? Wydają się dość podobne konstrukcyjnie (wygląd, funkcjonalność).
rysic
Początkujący

04 Mar 2017, 22:11

Ossy
Forumowicz VIP

04 Mar 2017, 23:35

Ossy napisał(a):Wszystko mas tu:
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/w ... oraz/m04ew

Dzieki za link, choc patrzylem raczej na vti ;-)
Generalnie glownie problemy z rozrzadem z tego co wszedzie czytam.
Ale czytam tez, ze 307 mialy jeszcze wiecej problemow.

Szkoda, bo bardzo mi sie spodobala 308mka. :oops:

Cos podobnego wyposażeniem i rocznikiem w tej cenie? Chyba będzie ciężko :bored:
rysic
Początkujący

05 Mar 2017, 00:35

VTI to takie THP bez turbo.
307 pod koniec produkcji były o wiele lepsze od tych z początku no i miały porządne silniki, np 2.0

Nie wiem czy już to pisałem, ale jak dla mnie źle zabierasz się do kupna. Szukasz świeżego rocznika z automatem, a świeży rocznik zazwyczaj oznacza dałnsajzing, który w połączeniu z tym rodzajem skrzyni daje połączenie o dość mizernych osiągach (pół biedy jak silnik ma turbo).Ja bym szukał czegoś o normalnych pojemnościach 1.8-2.0 i nie patrzył tak na ten rocznik. Ew doszkolił żonkę na manualu, bo wtedy masz 1000 razy więcej aut do wyboru
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

05 Mar 2017, 01:21

Odpuściłem już sobie automat. :( Nie dobiorę nic sensownego pod względem kosztów zakupu i utrzymania. Albo musiałbym się zgodzić na starego hydraulika (mułowatego ponoć? - nie jeździłem) albo pójść w FSI, czyli problematyczny silnik z drogą w naprawie skrzynią DSG.

308 to praktycznie szczyt potrzebnego mi wyposażenia (3 osobne siedzenia na tyle, czujniku parkowania przednie i tylne, klimatronik strefowy, wielki bagażnik, tempomat, przyciemniane lusterka, poduchy na tyle, isofixy itd.) i to praktycznie w prawie każdym modelu. Przypuszczam, że będzie ciężko znaleźć odpowiednik tego samochodu w rozsądnej cenie (nawet przy niższym roczniku). Zakładam, że nie ma co go kupować, nawet w silniku vti z założeniem, że raz na jakiś czas jakiś wydatek trzeba będzie ponieść? Wydatki są w nich lawinowe i nie do... okiełznania? :sly:

Przeanalizuję ponownie opcje.
rysic
Początkujący

05 Mar 2017, 10:39

Jak chcesz 7-miejsc to bierz minivana (oferty poglądowe):
Ossy
Forumowicz VIP

08 Mar 2017, 11:02

7 miejsc mi w zasadzie nie potrzebne, ale mieć taką opcję jest fajnie :)

To trochę inna półka cenowa, ale powiedzcie mi, czy 3008 i 5008 odziedziczyły problemy z silnikiem po 308?

Co powiecie na :

Pewnie dość ryzykowne :)
rysic
Początkujący

08 Mar 2017, 11:39

Witam, posiadam na sprzedaż :
Auto godne polecenie, sprzedaję ponieważ chcę kupić auto od teścia, temat był poruszany na forum. Co do korozji to można powiedzieć że brak. Dwa małe punkty na progu z nalotem, dwie punktowe kropki wewnętrz nadkola. Oczywiście trzeba by to zrobić żeby nie szło nic dalej, ale są to raczej koszty rzędu 200-300zł.
Nadkola tył były wymieniane jeszcze w Niemczech ( mam zdjęcia ), po zakupie robiłem konserwacje wszystkich nadkoli i podłogi.
Widzę że szukasz młodszego auta, więc moje pewnie Cię nie zainteresuje, ale przesyłam jako przykład. Jeśli zadba się o blacharkę w Maździe i robi wszystkie drobne wykwity po zimie to jest to na prawdę wdzięczne i bezawaryjne auto - oczywiście w benzynie.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007