Rodzinne kombi 20k

04 Mar 2017, 12:50

W Maździe 6 trzeba unikać diesla i zrobić blacharkę po kupnie. Poza tym bez problemów.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

04 Mar 2017, 13:05

Czyli ta mazda miałaby problem z blacharą? Co o ozbacza, że po kupnie zrobić blacharkę? Jakieś wady produkcyjne?
rysic
Początkujący

Auto: astra 1

04 Mar 2017, 15:35

Może ale nie musi pojawić się korozja nadkoli tylnych czy progów (?) - kiepsko jest zabezpieczona antykorozyjnie
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

04 Mar 2017, 15:57

Dzięki!

A czy ktoś może się wypowiedzieć jeszcze na temat Peugeot 308? Wydaje mi się całkiem fajny, wygląda dobrze, wyposażenie super, z tego co widzę i czytam to pojemny a i cena/rocznik fajne.
Jednak za czymś takim zwykle kryje się coś bardzo złego :?:
Silnik?

Przykładowo:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
On ma jakiś silnik 2.0, którego nie widzę w wykazie:
[link do autocentrum.pl wygasł]

EDIT: Diesel, ale koleś źle wstawił na allegro.
rysic
Początkujący

04 Mar 2017, 17:26

W 308 benzyniaki są do niczego. Dlatego też, na poprzedniej stronie podsunąłem 307 a nie 308
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Mar 2017, 17:53

Invi napisał(a):W 308 benzyniaki są do niczego. Dlatego też, na poprzedniej stronie podsunąłem 307 a nie 308

A pod jakim względem? Osiąguów/awaryjności?
Pytałem, bo przeczytałem coś takiego: " jednostka THP była nagradzana wielokrotnie w prestiżowych plebiscytach jako najlepsza w swojej klasie" :(
rysic
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Nietrzeźwy poranek wśród kierowców
    Aż jeden na czterech kierowców prowadzi samochód rano, po zaledwie kilku godzinach snu poprzedzonych spożywaniem dużych ilości alkoholu. Większość osób nie zdaje sobie sprawy, że aby w pełni wytrzeźwieć ...

04 Mar 2017, 18:06

W "plebiscytach" bierze się pod uwagę nowe konstrukcje. Nikt nie wie jak będą się zachowywać po kilku latach
TSI/TFSI też były "nagradzane" i co z tego wynika?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Mar 2017, 18:09

No dobra, to co im się dzieje? :D
Jakie silniki mają 307? Wydają się dość podobne konstrukcyjnie (wygląd, funkcjonalność).
rysic
Początkujący

04 Mar 2017, 23:11

Ossy
Forumowicz VIP

05 Mar 2017, 00:35

Ossy napisał(a):Wszystko mas tu:
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/w ... oraz/m04ew

Dzieki za link, choc patrzylem raczej na vti ;-)
Generalnie glownie problemy z rozrzadem z tego co wszedzie czytam.
Ale czytam tez, ze 307 mialy jeszcze wiecej problemow.

Szkoda, bo bardzo mi sie spodobala 308mka. :oops:

Cos podobnego wyposażeniem i rocznikiem w tej cenie? Chyba będzie ciężko :bored:
rysic
Początkujący

05 Mar 2017, 01:35

VTI to takie THP bez turbo.
307 pod koniec produkcji były o wiele lepsze od tych z początku no i miały porządne silniki, np 2.0

Nie wiem czy już to pisałem, ale jak dla mnie źle zabierasz się do kupna. Szukasz świeżego rocznika z automatem, a świeży rocznik zazwyczaj oznacza dałnsajzing, który w połączeniu z tym rodzajem skrzyni daje połączenie o dość mizernych osiągach (pół biedy jak silnik ma turbo).Ja bym szukał czegoś o normalnych pojemnościach 1.8-2.0 i nie patrzył tak na ten rocznik. Ew doszkolił żonkę na manualu, bo wtedy masz 1000 razy więcej aut do wyboru
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

05 Mar 2017, 02:21

Odpuściłem już sobie automat. :( Nie dobiorę nic sensownego pod względem kosztów zakupu i utrzymania. Albo musiałbym się zgodzić na starego hydraulika (mułowatego ponoć? - nie jeździłem) albo pójść w FSI, czyli problematyczny silnik z drogą w naprawie skrzynią DSG.

308 to praktycznie szczyt potrzebnego mi wyposażenia (3 osobne siedzenia na tyle, czujniku parkowania przednie i tylne, klimatronik strefowy, wielki bagażnik, tempomat, przyciemniane lusterka, poduchy na tyle, isofixy itd.) i to praktycznie w prawie każdym modelu. Przypuszczam, że będzie ciężko znaleźć odpowiednik tego samochodu w rozsądnej cenie (nawet przy niższym roczniku). Zakładam, że nie ma co go kupować, nawet w silniku vti z założeniem, że raz na jakiś czas jakiś wydatek trzeba będzie ponieść? Wydatki są w nich lawinowe i nie do... okiełznania? :sly:

Przeanalizuję ponownie opcje.
rysic
Początkujący

05 Mar 2017, 11:39

Jak chcesz 7-miejsc to bierz minivana (oferty poglądowe):
Ossy
Forumowicz VIP

08 Mar 2017, 12:02

7 miejsc mi w zasadzie nie potrzebne, ale mieć taką opcję jest fajnie :)

To trochę inna półka cenowa, ale powiedzcie mi, czy 3008 i 5008 odziedziczyły problemy z silnikiem po 308?

Co powiecie na :

Pewnie dość ryzykowne :)
rysic
Początkujący

08 Mar 2017, 12:39

Witam, posiadam na sprzedaż :
Auto godne polecenie, sprzedaję ponieważ chcę kupić auto od teścia, temat był poruszany na forum. Co do korozji to można powiedzieć że brak. Dwa małe punkty na progu z nalotem, dwie punktowe kropki wewnętrz nadkola. Oczywiście trzeba by to zrobić żeby nie szło nic dalej, ale są to raczej koszty rzędu 200-300zł.
Nadkola tył były wymieniane jeszcze w Niemczech ( mam zdjęcia ), po zakupie robiłem konserwacje wszystkich nadkoli i podłogi.
Widzę że szukasz młodszego auta, więc moje pewnie Cię nie zainteresuje, ale przesyłam jako przykład. Jeśli zadba się o blacharkę w Maździe i robi wszystkie drobne wykwity po zimie to jest to na prawdę wdzięczne i bezawaryjne auto - oczywiście w benzynie.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007