Rodzinne kombi 20k

25 Kwi 2017, 19:46

rysic napisał(a):Tylko jeśli się nie mylę, piszesz o Deslach. Nie biorę ich pod uwagę, bo głównie jeżdrzę po mieście na krótkich odcinkach. 4.8 to zdecydowanie za długi - nawet dłuższy od Accorda, który ma 4,7.

Długość Avensisa T25 wynosi 4,715 m (kombi) oraz ok. 4,6m (sedan/liftback). Vectra C w sedanie i liftbacku ma taki sam wymiar. Natomiast kombi rzeczywiście jest ogromniaste - ponad 4,8 m. Silniki o których ja pisałem to benzyny. :P
mAt55
Nowicjusz

Auto: Seat Ibiza

27 Kwi 2017, 15:07

Ostatnio trochę myślałem nad tematem... W zasadzie, to żaden z tych samochodów mnie tak do końca nie przekonuje. Już nawet zacząłem myśleć o nowym Tipo, ale reklamowa cena 43tys to bardzo uboga wersja z miniaturowym silnikiem i nie kombi :D

Więc zacząłem się zastanawiać, czy nie pójść w drugą stronę, czyli kupić coś taniego i się wtedy aż tak bardzo nie przejmować wyborem.
Myślałem nad tymi opcjami:
- fabia
- focus
- astra
- stilo
- laguna po lifcie

Wtedy zostanie mi trochę w portfelu, nie będzie to taki zakup na styk a i nie będę miał takiej spiny, żeby to było auto "idealne".
Czy któryś zdecydowanie odradzacie? A może jeszcze jakieś "pojemne" propozycje?
rysic
Początkujący

Auto: astra 1

27 Kwi 2017, 15:29

Jak ma być benzynowy silnik i duży bagażnik to skupiłbym się na Focusie, Lagunie i Astrze.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

27 Kwi 2017, 16:00

A fabia dlaczego nie? Pytam, bo jakoś tak dobrze wspominam ją w pracy - można było dużo upchać w delegacji :-)

Czy rzeczywiście Laguna po lifcie jest już rozsądniejszym wyborem? Czy jednak nadal powinno jej się obawiać?

Generalnie dopuszczam diesla, ale musiałby być prosty jak budowa cepa. Bez filtra cząstek stałych, bez turbo a najlepiej bez dwumasu. Jakiś traktor ;-) Generalnie jakiś taki, który nie będzie sprawiał dużo problemu w mieście.
rysic
Początkujący

27 Kwi 2017, 16:36

Jeśli chodzi o prostego diesla to będzie tylko 1.6 HDi w wersji 90-konnej w Fordzie Focusie.

Fabia II to segment B (dość duże auto jak na segment B, ale nadal mniejsze od Focusa czy Laguny).
Ossy
Forumowicz VIP

27 Kwi 2017, 16:54

Przyznaję, Laguna mi się podobała od początku, tylko się trochę bałem ;-)
Ale kupując np. coś w tym stylu, nie ryzykuję wtopienia aż tak dużej sumy:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Przebieg pewnie nierealny, ale nie widzę ofert z PL, żeby dało się zweryfikować przebieg.
rysic
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

27 Kwi 2017, 20:31

Co Wy na to?

Jeszcze nie dzwoniłem, przypuszczam, że pewne mankamenty w tej cenie może mieć. Silnika turbo nie planowałem... ale przeżyję ;-)
rysic
Początkujący

28 Kwi 2017, 13:26

Przy okazji, czy ktoś z Was miał jakieś doświadczenie odnośnie tej G W A R A N C J A VIP GWARANT SERVICE? Jeśli się nie mylę, to jest to świadczone przez jakąś firmę zewnętrzną na terenie PL.

Brzmi interesująco o ile nie walą potem w !@#$% jak coś się stanie?
rysic
Początkujący

28 Kwi 2017, 17:33

Auto z Szwajcarii = powypadkowe.
Gwarancja na auto używane to mit, jak przeczytasz jej warunki to się okażę, że max. wartość napraw jaką pokrywa to ~1500zł, wyłączony z niej jest osprzęt silnika (np. turbosprężarka), a naprawę trzeba wykonać we wskazanym przez gwaranta serwisie (w którym ceny napraw będą odpowiednio wyższe).
Ossy
Forumowicz VIP

29 Kwi 2017, 19:39

rysic napisał(a):Przy okazji, czy ktoś z Was miał jakieś doświadczenie odnośnie tej G W A R A N C J A VIP GWARANT SERVICE?
w komisach jest gwarancja, owszem, ale na zasadzie "do bramy, potem się nie znamy". Niby czemu handlarz ma udzielać gwarancji na auto, które zna kilka dni i tak naprawdę w ogóle nim nie jeździł? To zwykły kit marketingowy, który ma uwierzytelnić "dobry" towar i uśpić czujność przy oględzinach
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

29 Kwi 2017, 22:40

@mike, to nie komis świadczy gwarancję, tylko firma zewnętrzna. Jednak rzeczywiście mają jakiś ograniczony próg ceny naprawy.

Do do Laguny. Byłem, zobaczyłem, nie kupiłem. Z moich laickich umiejętności i mojego kolegi, który już taki laicki nie jest wynika, że silnik całkiem całkiem a karoseria choć z niewielkimi ubytkami, to nie przeżyła dzwona.

Jednak czujniki parkowania nie działają. Na koniec zauważyliśmy ciekawą rzecz. Za kierownicą, obok szyby cały pulpit jakby... odskoczył. Prawdopodobnie od słońca/nagrzania. Normalnie się to od temperatury nie dzieje. Tak jakby wyskoczył jeden plastik z drugiego na długości prawie całej szyby. Więc albo coś majstrowane z poduchami, albo... anglik? Choć to miał być szwajcar ;-)

Jest inna opcja, choć dziwnie podejrzana: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
rysic
Początkujący

30 Kwi 2017, 09:08

Z przodu i tyłu coś było, do tego nie widzę bezwypadkowej opcji.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

30 Kwi 2017, 09:40

Ktoś nie umie robić zdjęć do ogłoszeń. 2.0 w Avensisie II ma wtrysk bezpośredni, przy delikatnej jeździe mało palą, ale w mieście potrafią wciągnąć dużo benzyny.
Ossy
Forumowicz VIP

30 Kwi 2017, 21:46

Dzieki za opinie!

Co uważacie o tych samochodach?

Czy którychś modeli benzynowych Focusa i Mondeo powinienem zdecydownie omijać?
Coś tam czytałem, że Mk3 potrafią mieć problem z pompą?

Zdecydowałem się jednak zmienić podejście. Nie chcę wydawać ponad 20, bo żaden z dostępnych za tą cenę aż tak mnie nie przekonuje. Poza tym, wybór jest głównie z niepewnych sprowadzanych aut, trzeba się pilnować na każdym kroku, czy nie kupuje się złomu. Przy mniejszym budżecie będę się mniej bał czy wszystko OK z samochodem, czy żona gdzieś nie przywali ;-) i więcej w kieszeni zostanie :D

Myślałem też o Astrze. Miałem F-kę i bardzo mi się podobały ceny części i usług warsztatowych :-)

Są też dwie cytrynki:
rysic
Początkujący

01 Maj 2017, 16:26

1. Po tych kiepskich zdjęciach jakby coś z przodem
2. Nic nie widać , przebieg oczywiście poniżej 200k
3. Słaby silnik, malowany tył (albo boki), drzwi z prawej w innym odcieniu
4. Malowane błotniki i drzwi przód, ale to jeszcze nie tragedia. Ogl wydaje się ok
5. Ok
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004