Rodzinne kombi dające emocje

05 Maj 2019, 21:07

Witam
Poszukuje auta rodzinnego 2+2 kombi najlepiej ktore bedzie jezdzic w trasie i da emocje z prowadzenia. Posiadam obecnie Opla Zafire A 1.8 LPG i bedzie to 2 auto ktore - niestety nie nadaje sie ona na trase 1000+ km ciezko sie jedzie + pije olej przy predkosci powyzej 100km/h.
Budzet 30 tys PLN. Jezdze bardzo malo do 10k rocznie maksymalnie
O jakich autach mysle
Mazda 6 GH 2.2 Diesel 185km
Honda Accourd VII 2.4 190 Benzyna
Ford Mondeo
Chce zeby auto sie dobrze prowadzilo było ciche i komfortowo jezdzilo do 140km/h - oraz wmiare ekonomiczne :) ale pojemnosci wiekszej sie nie obawiam zawsze jest LPG
Bardzo dziekuje za porady - oby sie udalo wybrac i kupic !
Digichaos
Nowicjusz

Prawo jazdy: 29 11 1989
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Opel Zafira
Silnik: 1.8 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

06 Maj 2019, 11:15

Digichaos napisał(a):Honda Accourd VII 2.4 190 Benzyna
Fajne auto ale z tym silnikiem jest ich mało i bardzo ciężko kupić.

Zerknij jeszcze na Avensisa T27 z silnikiem 1.8 one całkiem fajnie się prowadzą i mają oszczędne silniki. Choć tu też będzie ciężko takiego dostać w podanym budżecie.

Możesz pomyśleć o nowszym samochodzie takim jak już masz czyli Zafirze B z silnikiem np. 1.7 CDTI lub 1.9 CDTI w założonym budżecie powinieneś kupić coś sensownego i wcale źle się nie prowadzi a miejsca więcej niż w kombi :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

06 Maj 2019, 12:32

Cichy77 napisał(a):Avensisa T27 z silnikiem 1.8
Cichy77 napisał(a):Możesz pomyśleć o nowszym samochodzie takim jak już masz czyli Zafirze B z silnikiem np. 1.7 CDTI lub 1.9 CDTI
auta dające emocje, powiadasz? :sly: znaczy nie żeby propozycje z pierwszego postu były jakoś wyraźnie bardziej emocjonujące, ale Ty już trochę przegiąłeś. Lepsza pod tym względem byłaby Laguna II z dieslem, wiadomo czemu :wink:

Jak już wspomniałem, ciężko zrozumieć tematowe propozycje, bo to zasadniczo zwykłe, delikatnie otyłe auta z silnikami o mocy... no może trochę wyższej niż średnia. Wyciszenie też nie powala (kraj pochodzenia zobowiązuje).

Jeśli chodzi o prawdziwie emocjonujące kombi, to raczej trzeba by celować w jakieś Audi S/RS, może jakieś mocniejsze Subaru czy Volvo z turbiną (choć to ostatnie to nadal typ tankowca). Jeśli przez emocje rozumiesz "wgniatanie w fotel" na pierwszych dwóch - trzech biegach, to w sumie kup obojętnie jakiego diesla z ew pozakupowym chipem :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Maj 2019, 13:17

Może coś tego typu?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

w przypadku Audi to już dziadziuś a koszty mogą być ogromne ale z drugiej strony 4x4, ponad 300 koni w takiej krowie, na pewno da frajdę a do tego brzmienie 8 cylindrów V8 no i od razu instalacja lpg na pokładzie.
Chociać link przykładowy.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

06 Maj 2019, 13:32

Pionek napisał(a): przypadku Audi to już dziadziuś a koszty mogą być ogromne ale z drugiej strony 4x4, ponad 300 koni w takiej krowie, na pewno da frajdę a do tego brzmienie 8 cylindrów V8 no i od razu instalacja lpg na pokładzie.

Tia a frajda skończy się na pierwszym przeglądzie...do tego miałem okazje kilka razy jechać podobną konfiguracją czyli awd, v8 vw i automat to powiem szczerze w kategorii v8 jest tak porywająco jak prawie przy avenie t27 1,8 :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

06 Maj 2019, 14:11

Serio dla Ciebie auto które ma 340 koni i ponad 400 Nm, mknie grubo powyżej 200 km/h i 4 litrowy silnik jest tym samym co zwykły Avensis jak Octavia 140 koni?

Owszem na 1 przeglądzie frajda się skończy tylko na trasie Avensis to jest ból głowy i strach, przy S6 to masz rakietę i lecisz 200 km/h przy fajnym brzmieniu V8.
No co kto woli to można wziąć Passata 1,9 tdi i zawirusować i będzie to samo.
Pionek
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Jak bezpiecznie holować samochód osobowy?
    Niezależnie od tego ile jeździmy samochodem dużo czy też mało nie możemy założyć, że nie przytrafi nam się awaria, która unieruchomi nasz pojazd. Dlatego warto wiedzieć co zrobić, gdy do takiej sytuacji dojdzie? Po ...

06 Maj 2019, 14:22

Pionek zjedz snikersa ... rakiets dobre :D
To mi się podoba...wyobraźnia podsycana marketingowym bełkotem z prospektów.
Ja żeby zobaczyć jak jedzie moje v8 pierwsze co zrobiłem umówiłem się z kolegami makącymi różne opcje v8 i potem stwierdzałem :ok: a tak to tabelki swoje, stronki typy porównawczego swoje a życie swoje.
szybki
Moderator - Tuning

06 Maj 2019, 14:46

No tak no w stosunku do lamborghini murcielago to nie rakieta ale nie porównujmy do Avensisa 1,8 który jest na ryby... na prawdę bo tylko można się uśmiechnąć.
Jeśli serio uważasz ze 340 konne kombi, ze stałym 4x4 i 4,2 V8 nie jest dynamiczny i nie daje frajdy no to pytanie czym na co dzień jeździsz?
Audi RS6 C7 z 4 litrami bi-turbo też odpada?
Pionek
Stały forumowicz

06 Maj 2019, 15:13

Pionek przedewszystkim naucz się czytać ze zrozumieniem napisałem o avenie śmiejąc się z niego że on w swojej klasie jest taki ekscytujący jak Twoja propozycja w kategorii v8. I gdyby jeszcze wiązało się to auto z normalnym serwisem a nie z poczuciem zemsty Hitlera za wojne to ok ale proszę Cię zejdźmy na ziemie.
Wracając do moich porównań to są fajne v8ki które jadą zgodnie z tym co się od nich wymaga i są takie które nie jadą i kosztują.
Więc przestań powtarzać jak mantra te kunie awd itp.bo to nie ma żadnego zmaczenia...

P.s.

Jeżdże megan van 1,5dci bo do is300 nie mam jak się zabrać a w kwestii zabawek hmmm...czym chata bogata. :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

06 Maj 2019, 15:46

Jeszcze żeby z tych 340 km zostało ze 300 km to będzie cud. Obstawiam, że będzie mniej, bo tak "dobrze" te v8 trzymają serię. Do tego bardzo cięzka buda, awd i zamulony tip. Rakiety z tego s6 nie będzie bo seryjny 2.7bit w manualu pojedzie lepiej, a do tego sprawi dużo większą frajdę.
Co nie zmienia faktu że to s6 od avensisa i innych wymienionych tu aut mających po 100-140 km będzie znacznie szybsze.
duzy90
Aktywny

Prawo jazdy: 03 01 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi S4 B8
Silnik: 3.0TFSI 450km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2009

06 Maj 2019, 16:22

duzy90 napisał(a):o nie zmienia faktu że to s6 od avensisa i innych wymienionych tu aut mających po 100-140 km będzie znacznie szybsze.

Prawie wswszzystko z turbo albo z pojemnością będzie szybsze od tego avena więc problemu nie ma :D

Dodam do tematu laguna 3 3,5 albo 2,0t manual
szybki
Moderator - Tuning

06 Maj 2019, 20:38

szybki napisał(a):Dodam do tematu laguna 3 3,5 albo 2,0t manual
najpierw info o przesiadce na rower, a teraz to :shock: wszystko ok?

3.5 V6 tylko w QP, więc zostaje 2.0T
mike
Moderator
Awatar użytkownika

07 Maj 2019, 07:41

mike napisał(a):najpierw info o przesiadce na rower, a teraz to wszystko ok?

Chodziło mi o rołver-a :mrgreen:
Ja jestem wszechstronny, było motocykle krosowe jak było zdrowie nie ma zdrowia trzeba coś poszukać...nawet żeby z synem pośmigać. Natomiast przy e rowerku znowu boje się o zdrowie bo pierwsza próba jazdy i już było "ile pójdzie".
Co do laguny uważam ją za udany substytut auta z jajem czyli niczego nie udaje a do tego mam wrażenie że nie ma aż tak poważnych jazd z elektromechaniką jak np.w cytrynie. Do tego silniki są ok.czyli bez tych cte srete itp. :D
Więc w kategorii zwyklaka pewnie wybrałbym avena chociaż nie jest tak fajoski ale jak ma mieć coś w sobie to laguna z turbinką ewentualnie w dieslu 2,0.

P.s.

Co do zmian to ostatnio wystąpiły lawinowo, w wielu kwestiach zmieniłem poglądy zbliżając sie do motobranży od strony serwisu i... jeżdżąc megane 1,5dci (podobno poprawiony motur) poznałem jedną przewagę diesla nad lpg. Tankuje co 1200km.i nie wydaje kasy na kawki, srawki itp. :D
szybki
Moderator - Tuning

07 Maj 2019, 07:46

Jeżeli zalezy Ci na dobrym wyciszeniu to na pewno nie kwalifikuje sie tu japończyk bo tam jest marnie.
Volvo xc70 ma szeroka gamę silnikową wiec warto polecić, np t5 lub R ?
Mercedes s203 z v6
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Maj 2019, 11:59

szybki napisał(a):poznałem jedną przewagę diesla nad lpg. Tankuje co 1200km.i nie wydaje kasy na kawki, srawki itp
nic dodać, nic ująć :ok: ja za to poznałem tę ciemniejszą stronę - uzupełnienie płynu Eylos i podkładki pod wtryskami... na szczęście robi się to raz na X czas, więc luz.

Z "ciekawych" kombi można wrzucić Subaru Legacy 3.0 H6
mike
Moderator
Awatar użytkownika