28 Lip 2019, 17:29
Witam, obecnie jezdze astra h kombi 2006 r z benzynowym silnikiem 1.6 twinport 105 KM. Szukam nowszego kombi dla rodziny 2+2. Cena 25 tys za same auto, na pakiet startowy przeznacze ile będzie trzeba. Roczny przebieg poniżej 10 tys dlatego tylko benzyna bez LPG. Codziennie 20 km po miescie, nieraz w weekend jakas trasa 50-100 km czasami wiecej /mniej zależy. Jeżeli chodzi o ilość miejsca w środku oraz bagażnik to mój Opel jest dla nas wystarczający, nowe auto żeby nie było po prostu mniejsze. Co do silnika to po miescie jest w miarę ok, trase z Krakowa w góry czyli 120 km też zrobi się bez problemu no ale jednak przydałoby się coś mocniejszego. Dodatkowo silnik przy przebiegu 205 tys bierze olej.
Z wyposażenia nie musi być nie wiadomo czego bo i tak nie mam kiedy wszystkiego użyć (głównie jazda miejska), wiadomo klima dwustefowa by się już przydała, 4x el szyby, xenon mile widziany ale nie wymagany. No i żeby przy 120 było trochę ciszej jak w moim oplu.
Moje typy to :
Numer 1: Renault megane III z silnikiem 1.6 110 km. Podobno silnik nie do zajechania? Miła niespodzianka bo katalogowo ma 10,8 do setki czyli niewiele więcej jak Mondeo czy Mazda 6 z 2.0 litrowym silnikiem. Dla porównania mój Opel ma zalewie 12,7. Czy przy tym silniku występuje dwumas? I jak z rozrządem bez większych problemów?
Numer 2: Renault Laguna III z silnikiem 2.0 140. Dużo opini czytałem o tym silniku dobrych i złych. Przeraża cena dwumasy 3.5 tys.
Ogólnie szukam jak najprostszego silnika, z jak najmniejsza ilością elementów które potencjalnie mogą się zepsuć haha. W moim oplu gnije już przednie nadkole i rdza zaczyna już powoli chwytać podluznice - konieczność konserwacji podwozia. Renault podobno mają podwójny ocynk więc rdza je omija?
Chyba bardziej celuje w megane III byłbym skłonny nawet trochę dopłacić jak udałoby mi się znaleźć auto z polskiego salonu a tak chciałbym właśnie kupić polski salon a nie w samochód sprowadzony z Niemiec.
Dzjeki za pomoc!