Rodzinne kombi w segmencie D do ok 30k

23 Paź 2023, 15:03

Cześć,
Chcę zacząć poszukiwania auta rodzinnego z nadwoziem typu kombi. Auto ma służyć do dojazdów do pracy ok 40km/dzień. Dodatkowo 2/3 razy w roku dłuższy wyjazd na wakacje z rodziną 2+2. Jak liczyłem to roczny przebieg może wynieść ok 15 tys. km. Co do typu paliwa nie mam wymagań. Obecnie mam golfa 4 1.6 16V Benzyna + LPG i koszty użytkowania jak i ewentualnych napraw są na bardzo niskim poziomie. Chętnie jeździłbym tym autem nadal ale niestety jego pojemność trochę nie wystarcza :) W miarę możliwości zależy mi na niskich kosztach ewentualnych napraw jak i długą żywotnością silnika. Budżet jakim dysponuję to ok 30k złotych.
Z opcji jakie do tej pory brałem pod uwagę pod względem wizualnym to:
1. Ford Mondeo IV,
2. Peugeot 508,
3. Citroen C5 II,
4. VW Passat VII,
5. Laguna III.
Co moglibyście polecić z powyższych modeli i w ewentualnie z jakimi jednostkami czegoś szukać? Z góry dzięki za spostrzeżenia.
Sissoo
Nowicjusz

23 Paź 2023, 15:25

Jak chcesz mieć tanie w eksploatacji auto to trzeba szukać prostego benzyniaka. Jeśli szukasz benzyniaka to z zestawienia wypada passat i 508. Mondeo 2.0/145 jest ok, Laguna 2.0/140 jest ok, c5 2.0/140 też jest niby ok ale zawieszenie hydro nie jest tanie (a jest największą zaletą tego auta więc wersji bez hydro kupować nie warto).

Biorąc pod uwagę wszelkie za i przeciw to chyba kupiłbym avensisa
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

23 Paź 2023, 15:32

Dzięki za odpowiedź. Masz na myśli Avensisa III generacji? Która wersja silnikowa jest tam godna polecenia?
Sissoo
Nowicjusz

23 Paź 2023, 17:03

Sissoo napisał(a):Masz na myśli Avensisa III generacji? Która wersja silnikowa jest tam godna polecenia?

1.8 benzyna tylko
toyman40
Stały forumowicz

23 Paź 2023, 21:34

A silnik benzynowy 2.0 w Avensisie ma jakieś wady względem 1.8 żeby go nie brać pod uwagę? Mógłbyś napisać dlaczego Avensis dla Ciebie jest ponad np Mondeo? Trochę mnie zaciekawiłeś tą Toyotą dlatego chętnie poznałbym Twoje zdanie w tym temacie.
Sissoo
Nowicjusz

23 Paź 2023, 21:52

2.0 też OK, nie ma wad, bdb silnik...tylko bardzo ciężko go znaleźć... on ma kilka koni więcej. więc można brać 1.8/2.0

w mondeo OK też spoko...tylko że lubi trochę olej łykąć...toyota nie ma tego problemu

ja po prostu kupuję 90% toyoty tylko i to polecam, z tym miałem najmniej problemów, w zasadzie nigdy nie miałem żadnych więc uważam że jest ona niezawodna w porównaniu do innych marek
toyman40
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Ekologiczne taksówki elektryczne Nissan LEAF w Zurychu
    Po Amsterdamie, Nowym Jorku, Tokio, Meksyku i Sao Paulo także Zurych będzie dysponował flotą stuprocentowo elektrycznych taksówek Nissan LEAF oferujących przewozy w największym mieście Szwajcarii. Elektryczne taksówki ...

23 Paź 2023, 22:01

A jak znosi ten silnik Avensisa instalacje LPG? W Mondeo słyszałem że przy LPG częściej trzeba regulować zawory co generuje dodatkowe koszty.
Sissoo
Nowicjusz

23 Paź 2023, 23:06

hydraulika jest wiec jest pod kątem lpg lepiej
toyman40
Stały forumowicz