Rodzinne, komfortowe auto nowe lub 1-2 letnie do ok 120 tys.

16 Sie 2016, 18:44

Mając tyle pieniędzy zakup auta używanego nie ma sensu, tylko nowe. Ja bym się zastanawiał pomiędzy Superbem 1.8 TSI a Mondeo 1.5 EcoBoost z naciskiem na Superba.
Petento
Początkujący

Auto: .

16 Sie 2016, 19:49

Weź pod uwagę utratę wartości samochodu, który wyjeżdża z salonu, Wiadomo, że jeśli samochód ma zostać na dłużej to tak bardzo tego nie odczujesz. Wydaje mi się jednak, że lepiej kupić dwuletni samochód z pewną historią, często lepiej wyposażony za niewiele więcej niż połowa ceny nowego.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Sie 2016, 19:52

Bez jazd próbnych się nie obędzie. Możemy CI coś polecać ale jak się nie poczujesz w danym aucie dobrze to nie kupuj.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

16 Sie 2016, 20:24

Invi trochę jednak moim zdaniem przeceniasz ten spadek wartości po 2 latach, abstahując od przypadków zależnych od marki (czy to jest peugeot czy toyota), żeby samochód po 2 latach był wart nieco ponad 50% wartości podstawowej, czyli załóżmy te 55-60%, to musiałby mieć już co najmniej 100 tysięcy przebiegu, więc auto typowo firmowe/flotowe, a różnica pomiędzy tymi 100 tysiącami a samochodem pachnącym nowością jest jednak już wyczuwalna.

Można oczywiście znaleźć auto 2-letnie z przebiegiem poniżej 60 tysięcy, ale będzie ono warte jakieś 65% ceny podstawowej, co można jeszcze zaakceptować, bo jakby nie patrzeć jest to i tak dobra cena, ale również niestety takich aut na rynku prawie nie ma. Żaden prywatny właściciel nie sprzeda 2 letniego samochodu z niewielkim przebiegiem za 65% tego, co nie dawno wyłożył, leasing też rzadko trwa tylko 24 miesiące. Co innego auta 3-4 letnie - wtedy wybór już lepszy, ceny niektórych samochodów osiągną 50% wartości początkowej lub nawet nieco poniżej (szczególnie francuzy) i wtedy można kupować, ale z drugiej strony takie auta już mają 100 tysięcy kilometrów za sobą i nowymi już nazwać ich nie można.

Z dwojga złego, mając 120 tysięcy, lepiej już naprawdę kupić moim zdaniem nowe.
Petento
Początkujący

Auto: .

17 Sie 2016, 07:53

Tez skłaniam się w tym momencie w kierunku Superba i wydaje mi się, ze Petento ma racje jeśli chodzi o zakup nowego auta. Z używanym musiałoby mi się naprawdę poszczęścić - np. przerwany leasing albo ktoś, kto co roku zmienia auta :)

W ogóle mało jest 1-2 letnich aut w benzynie, z małym przebiegiem (do 30 tys) i parametrami, które sobie założyłem (na całym otomoto wychodzi mi w mazowieckim 68 sztuk). Chyba najwięcej jest Citroen C4 i Honda Civic/Avensis. BMW nie ma ani jednego :)

A co myslicie o C4 Picasso 1.6 165 KM?
ukrytysmok
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nissan Qashqai
Silnik: dCi 130KM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2014

17 Sie 2016, 07:57

I ja pewnie kupiłbym nówkę ale jednak Lexus IS lekko używany (pełno takich w salonach Lexusa) byłby dla mnie mocnym graczem po tym jak miałem przyjemność się mu bliżej przyjrzeć :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

20 Sie 2016, 21:12

Zaraz zaraz... Piszesz o 3'ech ISOFixach. Rozumiem, że masz trójkę dzieci jeżdżącą w fotelikach? Jeśli tak to w żadnym z wozów klasy D z kanapą z tyłu nie będzie wygodnie! Także nie będzie wygodnie przy 2 fotelikach i osobie dorosłej z tyłu. Dać się tak zapakować da, ale wygodnie nie będzie. Jeśli realnie myślisz o Superb czy Modneo to zrób taką przymiarkę moim zdaniem odpadną. Mówię to jako posiadacz Passata B6 z doświadczenia.

Niestety zostają Ci wtedy auta z 3'ma fotelami z tyłu. Moim osobistym faworytem byłby S-Max z silnikiem 2.0. 1.6 może nie dać rady z tym samochodem. Z ciekawych propozycji warto zerknąć na Nowego Grand Scenica, który powinien zadebiutować w tym roku lub ewentualnie wymienionego przez Ciebie Espace.
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin

22 Sie 2016, 14:00

Tak, obawiam sie, ze dobrze kombinujesz. Te 5/7 miejscowe po prostu mi sie nie podobaja, i jest tez ciezko z silnikami - w VW, Citroenie i Oplu sa malutkie. Oprocz S-Maxa myslalem jeszcze o C4 Grand Picasso i Oplu Zafira Touran.

Mowisz, ze bedzie nowy Scenic? Moze warto poczekac, chociaz tam tez silniki od kosiarek pakuja :/

S-Max jest ok, tylko z 2.0 benzyna i automatem niestety bardzo drogi (Ford chce 11k doplaty za sam automat!). No i wciaz stylistycznie przegrywa z Superb i Mazda 6... Musze faktycznie przymierzyc osobe dorosla pomiedzy 2 foteliki i zobaczyc jak to wyglada. Mialem nadzieje, ze w Superbie sie zmieszcza ;)
ukrytysmok
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nissan Qashqai
Silnik: dCi 130KM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2014

22 Sie 2016, 15:40

Według autocentrum:

Superb III : Szerokość nad podłokietnikami z tyłu 1520 mm
Passat B6: Szerokość nad podłokietnikami z tyłu 1511 mm

Nie ma szans!

Powiem tak, w moim passacie jechaliśmy ostatnio tak, tył:

Z prawej Kiddy Cruiserfix Pro na ISOFIX. Maksymalnie obniżony (podwyższony pewnie by się bardziej rozpychał).

Na środku Romer King Plus zapięty na pas. Nie jechał idealnie prosto bo go Kiddy lekko spychał.

Z prawej strony średniej budowy kobieta. Dało radę jechać te 100KM. W daleką trasę nie puściłbym się tak. Chyba bym dał wtedy Romera do przody, chyba byłoby ciut lepiej.

U Ciebie z 3ma fotelikami pola do manewru praktycznie nie ma.
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin