Rodzinne Mondeo kombi a może opel? proszę o opinie

07 Lip 2008, 09:24

Za dwa lata planujemy powiększyć rodzinkę (obecnie trzy osoby + duży pies)
dlatego w pierwszej kolejności chcemy zmienić samochód.
Zastanawiamy się nad Mondeo kombi benzyna + Gaz ze względów ekonomicznych ale przeglądając wasze forum czytam że w mondeo nigdy gazu i teraz sama już nie wiem czy to dobry pomysł. Czytam też że niektórzy polecają ople ale słyszałam że gniją. Bardzo proszę o opinie. Może ktoś z doświadczenia poleci mi inną markę kombi w tej cenie

Bardzo proszę o pomoc w wyborze dobrego mało awaryjnego samochodu
będę nim jeździć ja z dziećmi, dziennie ok 25 km do pracy i przedszkola
chcemy przeznaczyć z mężem na samochód 10 000 zł
Zależy mi aby to było kombi gdyż muszę w nim sporo zmieścić , choćby dużą klatkę dla psa nie mówiąc o wózku czy fotelikach.
Pozdrawiam
Cicha
Nowicjusz

07 Lip 2008, 09:39

Witam,
Ja uważam że Ford MOndeo za 10tys to jest kupno "Kłopotu". Fordy, tym bradziej te sprzed ery FOCUSA Są fatalne :) psują się, silniki porażka, jeszcze w gazie, to już wogóle. Oczywiści, są ludzie którzy mają, i sobie chwalą, ale sa też tacy co chwalą ALFY ROMEOL, czy inne :)
Przyjeło się że Ford jest G......o wort i ja też tak uważam, bo wielu znajomych miało bądz ma Forda.A
Za 10 tys proponuje coś takiego (może coś się spodoba) :
1.] [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (może nie jest to auto najświeższe, ale napewno będzie przez długi czas bezawaryjne, i na gazie daje radę ;) )

2.]http://allegro.pl/show_item.php?item=396096437 ( jeżeli Opel to chyba chodzi pani o Vectre, jak się uda zadbana to daje rade, ale wydaje mmi się że silniki Opla te nowsze na tym gazie jakoś niekoniecznie chodzą)

3.] [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ( passat kombi to już tradycja, duży i pakowny.....poprostu "dobry samochód")

[4] jest wiele innych tylko niekoniecznie dużych kombi, można wyrwać juz volvo v40, tylko że z poczatku produkcji, a tamte lubia się psuć.....
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie

07 Lip 2008, 09:48

Dziękuję jeśli chodzi o gaz nie upieram sie przy nim bo słyszałam ze gaz w samochodach często więcej kosztuje (koszt częstych napraw) niż faktycznie zaoszczędzi się na spalaniu. Jak dla mnie może być również dizel (lubię ten dźwięk silnika)
Cicha
Nowicjusz

07 Lip 2008, 10:03

Witam, znalazłem:

Nissana Primere:

Mazda 626:

Honda Civic:

Renault Kangoo: (Tutaj nie jestem przekonany do "reno")

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

Pozdrawiam.
Rodri94

07 Lip 2008, 10:50

miszarus napisał(a):3.] [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ( passat kombi to już tradycja, duży i pakowny.....poprostu "dobry samochód")

Hmm czy mogę coś więcej na temat tego samochodu???????????

Myślę że skłonimy się ku tej matce tylko teraz benzyna + gaz czy dizel i na co w przypadku kupna tej marki zwracać szczególną uwagę.
Cicha
Nowicjusz

07 Lip 2008, 12:06

Silniki Benzynowe w VW są OK, i z tego co wiem świetnie daja radę na gazie, nie ma z nimi problemu :)
A czy Diesel czy gaz....napweno samochód w lepszym stanie łatwiej bedzie znaleść w benzynce, no i taniej, a jeśli chodzi do ekonomiki, trzeba spokojnie uśiąś i przeliczyć ile jeździmy. Passat 1,9 TDI będzie palił w okolicach 5-6 l ropy ; a 1,8 Benzynika ok 10l gazu :)
Ja osobiście wybrał bym chyba Diesla :) ale ciężko juz teraz znaleś dobrego, ale warto szukać :)
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

07 Lip 2008, 12:12

Zastanawiam sie jeszcze nad tym Audi ale wiadomo musielibyśmy kupić min 3 lata starsze
Jak radzicie lepsze Audi - 1994 czy Passat 1997
Cicha
Nowicjusz

07 Lip 2008, 12:59

Oczywiście, że Passat. 3 lata to dużo różnicy.
Rodri94

07 Lip 2008, 13:40

No tak ale rocznik to nie wszystko mondeo za te pieniądze kupię 1999 ale mnie zależy aby to był dobry sprawny i przede wszystkim nieawaryjny samochód i aby koszty naprawy nie połknęły całego mojego budżetu.
Bardzo proszę o radę
Cicha
Nowicjusz

07 Lip 2008, 14:33

Jesli kupisz mondeo z 1999 roku z rozrzadem na lancuchu, to masz spora szanse kupic porzadne, niezawodne autko. Jednak kupno auta, ktore ma 10 lat lub wiecej, bez wzgledu na marke, oznacza ze to auto za pare lat bedzie naprawde stare. Nie lepiej dolozyc pare tysiecy i znalezc cos mlodszego? Ja wlasnie kupilem opla stre w kombiku za 23 tysiace. Fakt, rozica cenowa bardzo duza. Ale auto jest z 2004 roku, w bardzo dobrym stanie. Trzeba na spokojnie policzyc nie tylko, ile sie bedzie jezdzilo, ale tez ile sie do dziesieciolatka dolozy w ciagu kolejnych dzisieciu lat, a ile dolozy sie w ciagu nastepnych dziesieciu do czterolatka. Moze lepiej pozyczyc np. od rodzinki troche kasy i kupic cos fajniejszego? Z tych wszystkich modeli, ktore proponowali forumowicze, najbardziej godna polecenia jest wg mnie mazda. Niedoceniana, a co najmniej rownie niezawodna jak passat.
pozdrowienia dla wszystkich użytkowników dróg :)
kubik
Początkujący

07 Lip 2008, 16:42

Wogóle powiem żeby sobie z fordem dac spokój.....bo co z tego ze on jest z 99 roku, jak to poprostu awaryjny samochód.
Passat jest moim zdaniem najlepsza opcją,bo fakt ze audi jest z 1994 roku, deklasuje je (mimo ze to naprawde solidne auto, nie ma co ukrywac jest juz Stare). Wiec passat z 1997 roku wydaje sie najlepsza opcja. Mazda odpada ponniewarz czesci sa bardzo drogie :)
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

07 Lip 2008, 18:15

Ja wiem, czy aż takie drogie...
Rodri94

07 Lip 2008, 20:33

jesli chodzi o mondeo to też odradzam tak samo gnije ford jak i opel, ale co do opla jestem bardziej przekonany jesli sie o niego dba to niezgnije zaszybko, a jest bardzo wygodny i super sie prowadzi, polecam tez audi ale ono juz niejest takie wygodne , tak wiec moim zdaniem opel omega to dobry wybór i oczywiscie z sekwencyjna instalacja gazową , niejest prawdą ze koszt utrzymania jest duzo wiekszy, trzeba tylko trzoszke czesciej wymieniac świece i kable, a to niejest takie drogie
maxior
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: poznań

08 Lip 2008, 09:23

Dziękuję
proszę napiszcie jeśli opel to jaki
Astra [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
czy może vectra [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
czy ktoś może mi powiedzieć który z oplów kombi jest lepszy
myślę że będziemy szukać 1998-2000r.

A może takie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
lub
Cicha
Nowicjusz

08 Lip 2008, 11:28

No ja nie wiem czy te ople co pani zaproponowała to jest dobry wybór. Ja na samym poczotku bym odrzucił Corse Combi, Astre, i Omege.

Astra- napewno ta astra która pani pokazała to juz sie nadaje na zyletki, bo te modele sa strasznie wrazliwe na korozje.

Corsa- pani potrzebuje dużego kombi a nie malego sztrucelka :)

Omega - widze ze kusi pania swoim bardzo bogatym wyposazeniem, i pelna elektryka, jednak z tego co słyszałem to ta elektryka bardzo czesto zamienia sie w wielka sterte problemów, a nie zalet. Elektryka w tych starszych oplach plata straszne psikusy..i to moze byc problem, a pozatym awaryjnośc Omegi...."nie bede nic juz pisał bo nie kopie sie leżącego"....

Vectra, cóż....wydaje sie najlepsza alternatywa, i jedyna z opli....tylko ja złyszałem ze silniki szczególnie 16V nie nadaja sie do gazu za bardzo, chyba ze zakłada sie naprawde pozadna instalacje w pozadnym serwisie za 5tys, wtedy jest szansa ze sie bedzie jezdzic. KOrozaja tez tej Vectry nie omija, ale nie jest az tak wyrazna, póki co.

Czyżby pani zrezygnowała z Passata?? wydaje mi sie ze jest to samochód zancznie lepszy od Opli.....przedewszystkim mozna na niego liczyc :)
Albo troszkę dołożyć i kupic:

TO są tez dobre auta, skoro passat nie pasuje :)
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika