Rodzinny SUV w abonamencie

09 Lip 2021, 17:12

Witam.
Szukam SUV klasy średniej w wynajmie długoterminowym/abonamencie dla osoby prywatnej. Warunki koniecznie:
- tylko nowe auto
- automat
- napęd 4x4
- <9 sek do setki
- miesięczna rata max 2500zl z ubezpieczeniem oraz serwisem bez wpłaty własnej

Mieszkam w centrum miasta, do pracy 10min pieszo, dla tego autem wyjeżdżam max 1-2 razy w tygodniu na krótki odcinki (3-5km) do supermarketu, jakiegoś parku z rodziną i itp. Natomiast po zakupie nowego auta planuję dużo podróżować z rodziną (2+2) - jakiś wyjazdy weekendowy po Polsce, 2-3 razy w roku za granice do Chorwacji, Niemiec itp.

Bardzo podoba mi się Seat Tarraco oraz Volvo XC60 ale niestety są droższe maksymalnej raty którą mogę zaakceptować.
Sprawdziłem na razie ofertę firm leasingowych dla osób prywatnych i znalazłem 3 modeli które spełniają warunki:
- Audi Q5 40TDI Quattro 204KM diesel
- Mercedes GLC 200 4Matic 197KM benzyna
- BMW X3 xDrive 20i 184KM benzyna

Wszystkie oczywiście w bazowej kompletacji "golas" :)
Q5 - 2500zl
GLC - 2300zl
X3 - 2000zl

Co polecicie wybrać? Może być są jeszcze opcję których nie zauważyłem? Auto będę potrzebował po Nowym roku (luty-marzec) dla tego może być do produkcji.
Nikles
Nowicjusz

09 Lip 2021, 18:36

Przejedź się każdym i zdecyduj. My mamy mówić, które auto najbardziej Ci będzie odpowiadać? Wybierasz taką formę "posiadania" auta, że tematy techniczne nie mają nic do rzeczy
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Lip 2021, 19:05

franccc napisał(a):Przejedź się każdym i zdecyduj.

Oczywiście że to zrobię, ale chodzi więcej nie o charakterystykach jezdnych, chociaż tutaj też są wątpliwości co do X3 z bazowym benziakem.
Chodzi o tym wybrać diesel albo benzyn przy opisanych warunkach wykorzystania; o doświadczeni z eksploatacji tych aut - które auto będzie bardziej niezawodne (nie chce tracić czas na niezaplanowane wizyty do serwisu) itp.
Nikles
Nowicjusz

09 Lip 2021, 19:30

Przy "opisanych warunkach wykorzystania" to taki typ auta w ogóle ci nie jest potrzebny więc nie ma sensu sobie tego na siłę racjonalizować
Chcesz jeździć trasy to sobie weź diesla bo mniej spali, jak się zepsuje to za naprawy nie płacisz. Na minus, że się dłużej rozgrzewa ale jeśli mieszkasz w centrum jakiegoś miasta to pewnie masz podziemny garaż więc olałbym temat. A czy coś się będzie psuło czy nie - nie wiadomo, to nowe auta. Biorąc pod uwagę "dokonania" tych marek w kwestii niezawodności w ostatnich latach to zdecydowanie najbezpieczniejszym wyborem powinien być mercedes. Noooo ale jak będzie w tym konkretnym przypadku to wróżenie z fusów.
Pojeździj wszystkimi i zdecyduj, może okazać się, że twój faworyt stanie się wielkim rozczarowaniem. A skoro chcesz płacić kupę kasy za sporadyczne użytkowanie auta to lepiej mieć coś co będzie ci się chociaż podobało
W ogóle to bym zerknął na AR Stelvio
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Lip 2021, 20:43

Zrobisz chociaż 10tyś/rok? Wynajem wydaje się zupełnie nieuzasadniony.
Gość114260

10 Lip 2021, 04:34

A nie taniej będzie na te podróże wynająć limuzynę z szoferem :?: :mrgreen:
Pewnie do wyceny przyjąłeś najniższy (10 tys ) limit kilometrów, a przecież jak zamierzasz więcej podróżować, to te 10 tys może Ci nie wystarczyć.
Po drugie, jeżeli zamierzasz tym autem jeździć 3 km po bułki do sklepu to w takim przypadku spalanie może być w zakresie 15-20l/100km.
Po trzecie, wynajem to najdroższa opcja na kredytowanie samochodu.

Jeżeli jednak koszty nie grają roli, to tak jak koledzy wyżej pisali, bierzesz to co Ci najbardziej pasuje i nie przejmujesz się jakąś bzdurną awaryjnością.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

II Wielkopolski Rajd Historyczny im. Henryka Rucińskiego
    W miniony weekend w malowniczych okolicach Poznania odbył się II Wielkopolski Rajd Historyczny im. Henryka Rucińskiego. Wraz z klasykami do rywalizacji stanęły hybrydowe Toyoty Auris TS Kombi Freestyle, których załogi ...
    56. Rajd Barbórka - prawdziwe rajdowe klasyki
    W piątek (30.XI) i w sobotę (1.XII) już po raz 56. odbędzie się słynny Rajd Barbórka. Na starcie rywalizacji obok nowoczesnych konstrukcji staną również prawdziwe rajdowe klasyki od Toyoty, Subaru czy Lancii. ...

10 Lip 2021, 09:11

quel napisał(a):Zrobisz chociaż 10tyś/rok? Wynajem wydaje się zupełnie nieuzasadniony.

Myślę że zrobię 7-10k. Co do wynajmu to jaki są alternatywy?
Kupić używany za gotówkę? - Po pierwsze używany tej klasy nie będzie tanio, nie chcę pakować dużą kasę w auto. Po drugie nie chcę podejmować ryzyko posiadania auta tej klasy nie objętego gwarancję producenta.
Kredyt? Z moich obliczeń wynika że kredyt wyjdzie taniej jak będę posiadać auto 8-10łat, jak chcę wymieniać auto co 3-4 łata, to lepiej cenowo wygląda wynajem.

yeti65 napisał(a):A nie taniej będzie na te podróże wynająć limuzynę z szoferem

Też myślałem o tym, ale popatrzyłem ile będzie kosztował wynajem takiego auta (nawet bez szofera) na przykład na 14 dni dla wycieczki do Chorwacji :shock: ... i odpuściłem ten temat. :)
yeti65 napisał(a):Po drugie, jeżeli zamierzasz tym autem jeździć 3 km po bułki do sklepu to w takim przypadku spalanie może być w zakresie 15-20l/100km.

To jest słuszny argument, dla tego jeszcze zastanawiam się o nowym hybrydowym Tucson albo Ford Kuga plugin-hybryd (mam gniazdko na swojemu miejscu w parkingu podziemnym). Ale są mniejsze i cenowo wygląda blisko tych Mercedes/BMW, do tego Kuga nie ma napędu 4x4... Temat jeszcze do myślenia.
Nikles
Nowicjusz

10 Lip 2021, 12:40

Jeżeli masz gdzie ładować auto, to plugin hybrid będzie chyba najlepszym rozwiązaniem. Outlander PHEV osiągi ma słabsze od zakładanych (teoretycznie, bo w praktyce każde mitsu które miałem było szybsze, niż na papierze wg danych autocentrum).
Tyle, że to już leciwe konstrukcyjnie auto, choć teraz to tak naprawdę nie wiadomo, czy to wada, czy jednak zaleta :lol:
Wiem też, że nie każdemu się podoba.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

11 Lip 2021, 20:29

Najem długoterminowy dla osoby prywatnej to finansowo mało atrakcyjna opcja, nic nie odliczasz a spłacasz utratę wartości. Bez wkładu własnego tym masz wyższą ratę bo te minimum 10% wpłaty masz rozliczone w ratach.
Jak interesuje Cię Volvo daj na priv., zobaczymy co da się zrobić.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi