Rodzinny SUV w ostateczności kombi do 70 tyś

20 Paź 2018, 14:01

Witajcie, przeglądam od pewnego czasu samochody w poszukiwaniu czegoś większego niż obecny Peugeot 308. Z żoną postanowiliśmy rozejrzeć się za SUV-em a jeśli nic nie będzie to w ostateczności za kombi.
Samochód będzie głównie używany do jazdy po mieście i co tydzień trasy do 100 km. Kilka razy w roku również dalsze wyjazdy wakacyjne więc dłuższe trasy.
Szukałem głównie modeli nie starszych niż z 2013 roku i do kwoty 70 tyś. W przypadku silnika nie wypowiem się bo jeżdżę dieslem i nie narzekam ale przy obecnych cenach paliwa rozglądam się również za benzyniakiem. Dodatkowo celuję w skrzynię automatyczną ze względu na wygodę. Jestem totalnym laikiem co do samochodów więc głównie wiem to co wyczytam gdzieś oraz usłyszę. Zastanawiałem się nad następującymi modelami:
Hyundai ix35 2,0 diesel o mocy 136KM bądź wersja 184KM (ten samochód jest moim faworytem).
Peugeot 3008 tutaj głównie są silniki 1,6 diesel 120KM i nie wiem czy nie jest to za mała moc na taki samochód. Czy warto szukać 2,0 bo nic nie wiem o tej jednostce.
Ford Escape dokładnie ten tylko nie wiem dlaczego tak tanio, gdzie jest haczyk ([link do oferty na Olx wygasł])
Kia Sportage ciężko coś znaleźć ale wydaje mi się, iż tutaj powinien być większy silnik ze względu na gabaryty. Znalazłem taki tylko czy nie będzie on za duży na moje potrzeby ([link do oferty na Olx wygasł])
Volvo xc60 dokładnie [link do oferty na Olx wygasł]

Czy możecie doradzić coś odnośnie tych samochodów bądź polecić konkretne inne żeby móc się rozglądać trochę dalej niż u siebie w okolicy. Jaki silnik szukać moc itp i na co zwracać uwagę.
Konop90
Obserwowany

20 Paź 2018, 16:02

Proponowałbym Audi Q5.
dergole
Nowicjusz

20 Paź 2018, 18:28

Konop90 napisał(a):Samochód będzie głównie używany do jazdy po mieście i co tydzień trasy do 100 km.

Lepiej sprawdziłby się jednak benzyniak.

A tak ogólnie hjundaj spoko, peugeot też. W sumie w tych przypadkach rozważyłbym dołożenie do nówki.

Konop90 napisał(a):Kia Sportage ciężko coś znaleźć ale wydaje mi się, iż tutaj powinien być większy silnik ze względu na gabaryty.

Ale to nie jest duże auto, podobnie jak reszta, którą rozpatrujesz.

Volvo też spoko.

Konop90 napisał(a):Ford Escape dokładnie ten tylko nie wiem dlaczego tak tanio, gdzie jest haczyk ([link do oferty na Olx wygasł] ... vYbGQ.html)

Ford escape to model ze stanów, zresztą zerknij na licznik, wyskalowany w milach. Haczyk jest taki, że nie opłaca się sprowadzać aut z usa w całości, w praktyce auto musiało być rozbite (sprowadza się też mienie przesiedleńcze ale to promil aut na rynku), wysoce prawdopodobne, że po szkodzie całkowitej. Bierzesz VIN, ogarniasz carfax i masz wszystko na tacy - jeśli auto przyjechało stosunkowo niedawno to po wklepaniu vin'u wyskoczy pewnie aukcja z ubezpieczalni w stanach.

Osobiście poszukałbym volvo ale to już moja prywatna sympatia do marki.
Inna sprawa, że dysponując 70k korzystanie z usług handlarzy jest bardzo "ryzykowne" (zresztą jak zawsze)

http://www.ofertavolvoselekt.pl/
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Paź 2018, 23:03

Czyli pierwsza rzecz szukać czegoś z polskich rąk. A audi Q5 to cóż krótko mówiąc nie stać mnie gdyż ceny za zwyczaj są od 80-90 tyś.
Volvo podoba mi się ale większość to benzyna 300 koni co wydaje mi się dużym silnikiem jak na taki samochód ale jeśli mam szukać diesla chętnie na to zerknę
Konop90
Obserwowany

26 Paź 2018, 15:26

Volvo xc60 jak z benzyna to w 90% pochodzenie USA, czyli lepiej go dobrze sprawdz bo w calosci to do kraju na pewno nie przyjechal. Spokojnie mozesz szukac diesla ale odpusc 2.0 R4 PSA, jak juz to 2.0 R5 od Volvo a najlepiej 2.4. 70tys to dobry budzet na XC60 a le jesli zalezy Ci na pojemnosci to popatrz na XC70, 60tka wcale nie jest taka duza na jaka wyglada.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Jak polskie miasta wspierają elektromobilność?
    Cisza i dobra jakość powietrza – tego brakuje mieszkańcom wielu polskich miast. W odpowiedzi na ten problem coraz więcej samorządów promuje elektromobilność, ponieważ pojazdy elektryczne zapewniają transport ...