Rodzinny Van do 25tyś PLN

21 Sie 2010, 14:42

35 tys do dolna granica dla nastepujacych modeli
c4 grand picasso
altea xl(mam taka wiec jak masz pytania pisz smialo)
mazda 5(mam tez mazde 6 wiec silnik/skrzynia to samo)
powodzenia i jak cos daj jakies konkretne linki moze sie wynajdzie pare wad.
najlepiej wez jakies lekko uszkodzone mechanicznie(np. kolo 2M, turbo itd) albo poobcierane. Bedziesz mial pewnosc ze auto nie jest zlozone z 3. Bo na to zeby kazde z wyzej wymienionych bylo bezproblemowe potrzeba 5 tys. wiecej czyli 40 tys/
pozdrawiam
malo kto tu mial do czynienia z vanami, wiec sie nie denerwuj ze tylko ja sie wypowiadam
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

21 Sie 2010, 18:30

To ja dorzuce coś od siebie
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
swojego czasu sam się nad takim zastanawiałem i po przeczytaniu opinii na necie naprawdę fajne bezawaryjne autko, wadą co dla niektórych jest dosyć słabe wygłuszenie w środku.
pirlo333
Początkujący

23 Sie 2010, 09:17

Dziękuję Panowie.
A jak wygląda kwestia z serwisowanie FAP?
szymonkas
Nowicjusz

Miejscowość: Gniezno

23 Sie 2010, 09:36

szymonkas napisał(a):
Bardzo Was proszę o pomoc. _Mam trzecie dziecko w drodze i muszę pomyśleć o większym aucie. Napiszę czego potrzebuję:

1. W drugim rzędzie siedzeń mocowania ISOFIX na 2 siedzeniach.
2. Musi być wystarczająco miejsca, żeby po zamontowaniu siedzonek pomiędzy weszła jeszcze moja żona, dlatego najlepiej jakby były 3 pełnowymiarowe siedzenia. Siedzenia kapitańskie nie wchodzą w grę, bo są wtedy 2 w drugim rzędzie.
3. Przestrzeń bagażowa musi być wystarczająca, żeby pomieścić 2 wózki i jeszcze walizkę i mniejsze bagaże.
4. Musi być bezpieczny
5. Stosunkowo tani w utrzymaniu.
6. Ekonomiczny w spalaniu - całe życie jeżdżę dieslami (prócz Matiza) i dobrze mi z tym.
7. Nie musi być demonem szybkości czy przyspieszenia.
8. Fajnie by było jakby był na 7 miejsc z mozliwością demontażu 3ego rzędu,ale nie jest to warunek konieczny.

Tak jak wcześniej rodzina Alhambra, Galaxy, Sharan
Isofix chyba jest, bardzo dużo miejsca nawet dla rodziny z czwórką dzieci, wszystkie fotele pełnowymiarowe, 7 osób w układzie 2+3+2 w tym tylne fotele drugiego i trzeciego rzędu wyciągane, bezpieczny i do tego dunkcjonalny, dużo schowków itp, silnik we wszystkich to VW 1.9TDI w różnych wariantach mocy, wszystkie bardzo ekonomiczne i dobrze radzące sobie z autem, tani w utrzymaniu.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

23 Sie 2010, 09:45

Tyle, że te trojaczki nie są zbyt bezpieczne ani nie grzeszą bezawaryjnością.
Renault Espace jest znacznie lepszym samochodem i wyborem, statystycznie mniej się psuje, jest znacznie bezpieczniejsze i ma świetnie rozplanowane wnętrze.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Sie 2010, 10:12

Patrząc na Galaxy bardzo dobrego sąsiada to nie jest to awaryjne auto, raczej rzeczy eksploatacyjne wymienia, psują się duperele typu zamek górnego schowka przed pasażerem itp. silnik 1.9TDI jak na razie ok, tylko klekocze jak zimny tak jak każde TDI. A to że auto wyposażone tak sobie to tak jest, akurat tamta to Ghia więc już wsio oprócz skóry. Po osobistych doświadczeniach z Renault bym nie wybrał tego auta, ale to tylko moja opinia.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

24 Sie 2010, 09:20

Po lekturze kilku opinii baczniej zacząłem się przyglądac Volkswagenowi Touran, co o nim sądzicie??
Wcześniej upatrzona była Zafira po 2003r tylko, że i tu przedział podnosi się do 30 tyś. Samochody Citroen, Renault czy Ford nigdy nie miały dobrej renomy (szczególnie u "osiedlowych" mechaników) ale być może coś się zmieniło??
wtyk_a
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

24 Sie 2010, 09:25

Bo osiedlowi mechanicy są najczęściej niedouczeni i wszystko co jest bardziej skomplikowane niż Golf III jest dla nich niepojęte i powoduje przeraźenie.
Stąd takie opinie.
Co do Tourana to polecam lekturę:
http://www.auto-swiat.pl/wydania,VW-Tou ... 355,1.html
Jasiek90
Stały forumowicz

24 Sie 2010, 21:13

Dzięki za artykół i przyznaje, że jestem zmieszany. Miało być takie niezawodne autko....
To co, wybrać Zafire? może coś jeszcze innego??
wtyk_a
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

24 Sie 2010, 21:23

Właśnie też jeszcze myślę o Zafirze i Grand Scenicu, ale ten drugi podobno awaryjny i części drogie. Z Oplem powinno być lepiej...?
szymonkas
Nowicjusz

24 Sie 2010, 22:10

Z Oplem będzie podobnie, a Scenic od Zafiry A jest lepiej rozplanowany, ma przytulniejsze wnętrze i oferuje większy komfort jazdy, nie do przecenienia jest też wyższy poziom bezpieczeństwa.
Dla mnie Renault to lepsza propozycja, zresztą nie na darmo Scenica nazywa się królem kompaktowych vanów.
Jasiek90
Stały forumowicz

25 Sie 2010, 14:14

A ma ktoś jakiś bliższy kontakt ze Scenikiem? Ludzie mają na ogół dobre opinie, ale zwykle nie mają przejechanych nawet 100tyś km.

Złyszałem opinię, że przy przebiegu ok 100tyś coraz częściej zdarzają się usterki, za naprawę których trzeba dość słono płacić. Chętnie bym poznał opinię kogoś kto jeździe jakąś renówką z silnikiem 1,9 dCi.
szymonkas
Nowicjusz

25 Sie 2010, 15:02

moj znajomy ma grand scenica od pol roku(1.9 dci/2005/170 tys km) i na razie nie narzeka, ale wiecej szczegolow nie wiem. Wiem ze go sprzedaje bo kupil auto troche na wyrost(za duze). chce chyba 27(ful opcja).
Wg mnie troche sredniawe to auto. IMO moja Altea XL lepsza pod kazdym wzgledem(no moze materialy w srodku za ardzo ponure, ale zwyczajnie seatem lepiej sie jezdzi) :smile:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

25 Sie 2010, 15:07

Altea fajna (ogólnie stylistycznie bardzo mi się podobają Seaty i Fordy z serii Kinetic Design), ale raczej do bagaja mi wózek wzdłuż nie wejdzie (od siedzeń do klapy). Bo tylko wtedy bym mógł zmieścić 2 koło siebie i resztę bałaganu na to.
szymonkas
Nowicjusz

26 Sie 2010, 10:53

gdybym miał twoje pieniądze kupił bym takiego Espace [link do oferty na Allegro wygasł] one są świetne kolega ma 2.2 diesla super auto przejechał nim 60 tyś i tylko olej zmienia
Mam zepsuty klakson. Obserwuj środkowy palec u ręki.
S3bastjan
Nowicjusz

Miejscowość: Trzebiatów