Rodzinny Van do 25tyś PLN

17 Sie 2010, 11:42

Witam wszystkich!

Bardzo Was proszę o pomoc. _Mam trzecie dziecko w drodze i muszę pomyśleć o większym aucie. Napiszę czego potrzebuję:

1. W drugim rzędzie siedzeń mocowania ISOFIX na 2 siedzeniach.
2. Musi być wystarczająco miejsca, żeby po zamontowaniu siedzonek pomiędzy weszła jeszcze moja żona, dlatego najlepiej jakby były 3 pełnowymiarowe siedzenia. Siedzenia kapitańskie nie wchodzą w grę, bo są wtedy 2 w drugim rzędzie.
3. Przestrzeń bagażowa musi być wystarczająca, żeby pomieścić 2 wózki i jeszcze walizkę i mniejsze bagaże.
4. Musi być bezpieczny
5. Stosunkowo tani w utrzymaniu.
6. Ekonomiczny w spalaniu - całe życie jeżdżę dieslami (prócz Matiza) i dobrze mi z tym.
7. Nie musi być demonem szybkości czy przyspieszenia.
8. Fajnie by było jakby był na 7 miejsc z mozliwością demontażu 3ego rzędu,ale nie jest to warunek konieczny.

Mam w tej chwili 2 typy, ale nie chcę nikogo sugerować więc najpierw poproszę o jakieś propozycje. Może coś ciekawego dojdzie do mojej dwójki.
szymonkas
Nowicjusz

Miejscowość: Gniezno

17 Sie 2010, 11:45

tylko picasso 2,0 hdi- wszystko czego potrzebujesz-jeden z nielicznych vanow ktore maja 3xisofix z tylu(wiem bo mialem :cool: ). kup z salonu od os. prywatnej i wymien rozrzad(tylko ASO) i masz swietne i niezawodne autko
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

17 Sie 2010, 11:48

Znam Picasso, bo jakiś czas pracowałem w salonie Citroena.
Fajne autko, ale mam pewne wątpliwości co do wielkości bagażnika...
szymonkas
Nowicjusz

17 Sie 2010, 12:23

szymonkas napisał(a):Znam Picasso, bo jakiś czas pracowałem w salonie Citroena.
Fajne autko, ale mam pewne wątpliwości co do wielkości bagażnika...

zafira, grand scenic nie maja duzo wiekszych. cmax ma mniejszy a o zadabanego tourana w tdi trudno w kwocie 30 000 a co dopiero 25. musi Ci wystarczyc kompaktowy van bo te wieksze beda raczej zajezdzone i sporo starsze.
JerzyB333
Stały forumowicz

17 Sie 2010, 12:46

Auta w rocznikach 2002-2004 chyba prezentują jeszcze sensowny poziom.

Mój ojciec ma Mazdę 6 2003 rok i ładnie jeździ i problemów technicznych większych też brak...

Jakbym miał więcej kasy to bym się pokusił na C4 Grand Picasso bo już za ok 35k można dostać, ale 2 samochody też trzeba utrzymywać poza tym trzeba liczyć siły na zamiary. Kasy mam tyle ile mam i trudno.
szymonkas
Nowicjusz

17 Sie 2010, 12:50

to alhambra
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
albo madzia
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
JerzyB333
Stały forumowicz

17 Sie 2010, 13:01

Mazdę MPV można w okolicach tej ceny dostać po lifcie:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Przeszła mi oda przez myśl, ale słyszałem, że części są raczej drogawe. Jesli jest inaczej to wyprowadźcie mnie z błędu...

Co do rodzinki Alhambra/Galaxy/Sharan - to bardzo popularne auta (czyt. nudne) i stosunkowo drogie na rynku wtórnym, bo w cenie do 25000 można dostać max 2002.

A co jeśli chodzi o rodzinkę C8/806/Ulisses/Phedra? Wizualnie przyzwoite, a w środku nawet fajne..., ale nie wiem na ile spełnia moje założenia.

I też jak się ma Grand Espace do moich wymagań.
szymonkas
Nowicjusz

17 Sie 2010, 13:32

po 1we nie napalaj sie na jak najmlodsze tylko na najbardziej zadbane sztuki(chyba ze masz 25 na auto i 15 na naprawy to Twoja postawa jest jak najbardziej OK)

po 2gie wiedzialem ze wymienisz trojaczki/czworaczki wlosko francuskie i espace'a.
Espace lepiej trzyma ceny.
Z tych wszytskich wzialbym 807(nie 806)- wszystkie sa awaryjne(no moze lepiej pasuje klopotliwe- chodzi mi o irytujace drobne usterki) a do 807 bedzie wiecej czesci(zdecydowanie najbardziewj popularny z nich na Zachodzie).
warto zaznaczyc ze c8/807 jak na swoje wymiary sa relatywnie ciasne w srodku
po3cie espace byloby ok w 2litrowej benzynie. diesle w tym aucie za TE pieniadze moga po prosyu wymagac inwestycji. to samo w wiekszym lub mniejszym stopniu dot dieselkow
po 4te nie grand espace a zwykle espace moze byc dla Ciebie wystarczajaco duze, a nawet za duze :razz:
po 5te wzialbym mazde mpv. Ale decyzja nalezy do Cieibie(mam nadzieje ze pomolgem) :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

18 Sie 2010, 10:00

A inni urzytkownicy nie mają nic ciekawego do dodania?

Dziękuję Ci bardzo.
Twoją opinię już znam...

Ciekaw jestem co mają inni do powiedzenia w tym temacie.

[ Dodano: 18 Sierpień 2010, 10:00 ]
Czy na prawdę nikt poza JerzymB nie ma ochoty mi pomóc i podzielić się swoją wiedzą?[quote][/quote]
szymonkas
Nowicjusz

18 Sie 2010, 11:31

Z przestronniejszych to rodzinka Sharan-Galaxy-Alhambra
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

20 Sie 2010, 21:23

Bardzo bym prosił o konkretniejsze odpowiedzi.
Poza tym, że rzuci się modelem dobrze by było, żeby podać, na ile spełnia on moje wymagania i jakie ma + i -

Nie tylko ja szukam Vana w tych mieniądzach, a można z tego tematu zrobić temat przydatny dla wielu innych.

[ Dodano: 20 Sierpień 2010, 21:22 ]
W takim razie pytanie do Ciebie Jerzy.
Dlaczego Picasso 2.0 HDI a nie 1.6? I który 2.0? Bo jeśli dobrze pamiętam wychodziły 2 - jeden słabszy....
szymonkas
Nowicjusz

20 Sie 2010, 22:16

1,6 a 2.0 hdi- niebo a ziemia.
ta benzynka mimo podobnej mocy do 2,0 hdi ma za malo NM(momentu obrotowego) na trasy. ponadto 2.0 HDI pali smieszne ilosci paliwa i jest konstrukcja niezawodna. mowimy tu o wersji 90 km bo tylko taka wystepowala w picassie(110 km w 2.0 hdi wskazuje na chiptuning).
Silnik ten nie ma FAPu ani innych glupot, wiec eksploatacja bedzie bezproblemowa.
2.0 hdi to lepszy wybor niz nowsze 1,6 hdi ktore uchodza za niezbyt udane jednostki. czytac forum bo sporo o tym bylo :wink:
za taka kase kupisz bardzo ladne picasso, a zawsze mozna dac relingi i bagaz na dach :cool:
JerzyB333
Stały forumowicz

20 Sie 2010, 22:19

Jeszcze zastanawiam się czy nie kupić C4 Picasso Grand lekko pukniętego do zrobienia, ale na temat tych pojazdów nie wiem absolutnie nic...
szymonkas
Nowicjusz

20 Sie 2010, 23:50

daruj sobie c4 naprawde nie za te pieniadze.
dozbieraj z 10k i mozesz myslec. przykro mi. :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

21 Sie 2010, 11:30

Taka opcja też wchodzi w grę...
I tak będę brał na kredyt więc 10k w te czy wewte...

Tylko zastanawiam się ewentualnie licząc 35k co jest godne uwagi. Zacząłem o tym myśleć bo C4 Grand Picasso szczególnie mi się podoba.
szymonkas
Nowicjusz