Rodzinny VAN ok 20-25kPLN

24 Maj 2017, 21:05

Witam wszystkich serdecznie!

Chciałbym kupić większe auto dla mojej 4 osobowej rodzinki. Czasem jest też potrzeba przewieść dwie-trzy dodatkowe osoby, dlatego szukam auta 7os.

Budżet niewielki jak na rozmiar auta. Szukam aut benzynowych licząc, że będą mniej zużyte ;) Docelowo montaż LPG.

Sprawdzałem poniższe ale ciągle mam wątpliwości:

Citroen C4 Grand Picasso rok 2006-2009 - auta w komisach zwykle mocno wyeksploatowane, albo tzw "igiełki".
Znalazłem jedno ogłoszenie prywatne poniżej, ale właściciel sprzedaje kilka miesięcy po zakupie. "Z powodu wyjazdu". Obawiam się wady ukrytej (silnik na wykończeniu, turbina, etc.) i nie wiem jak to sprawdzić.[link do oferty na Olx wygasł]

Opel Zafira rok 2006-2009 - tutaj nawet jest wybór kilku aut niezakatowanych w mojej okolicy (bielsko-biała) ale zwykle diesle i troche się tego 1.7 obawiam - dwumas i dpf może kosztować. Auto poniżej widziałem osobiście. Moim zdaniem błotnik prawy przód był robiony - przy poprzeczce szpara szersza o ok 2-3mm niż po drugiej stronie. Sprzedawca się zarzeka, że nie bite i może wpisać na fakturę.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Renault Grand Scenic - mało egzemplaży 7os i niestety zwykle mocno zużyte - może to kwestia słabych materiałów. Takie poprawki lakiernicze jak w aucie poniżej ile mogą wynieść?

Renault Espace IV - tutaj o dziwo znalazlem kilka aut, np na zdjeciu ponizej ktore prezentuja sie nienajgozej.

Na koniec dodam, że oglądalem już z 20-30 aut... Nie oczekuje 100% bezwypadkowości w aucie które ma ponad 10 lat. Ale jak sprzedający idzie w zaparte, że bezwypadkowe a różnica na złożeniu poprzeczki jest ok 5mm strona lewa/prawa to już nie pytam o podłużnice...

Poradźcie coś bo zwariować idzie.
Pavelkuss
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 03 1924
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Suzuki Swift II

24 Maj 2017, 21:48

C4 z thp do wyrzucenia, silnik dość problematyczny, swoją drogą bezpośredni wtrysk więc montaż LPG nie ma żadnego uzasadnienia
Zafira z zewnątrz niby ok ale tak jak słusznie zauważyłeś - diesel, czyli wszystko zależy od sposobu użytkowania
Scenic wygląda jakby liczne poprawki lakiernicze miał już za sobą, niekoniecznie polecany silnik. Ile za niego zapłacił skoro sprzedaje za taką kwotę? Odpuściłbym (do tego na te "poprawki" możesz liczyć 1,5-2k jeżeli ma być dobrze zrobione)
Espace, świetny silnik, imo najlepsza opcja z wrzuconych
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

25 Maj 2017, 06:41

Podajesz przedział 20-25k zł a wrzucasz Scenica za 7kzł... Jak chcesz scenica to szukaj polifta w Twoim budżecie.

Espace bardzo dobra propozycja :)
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

25 Maj 2017, 11:27

Dzięki za info.

Auto za 7k jako przykład. Icd sprzedaje uszkodzone i nie umiem wycenić naprawy.

Mówicie Espace fajny dzisiaj go oglądam. Dam znać.
Pavelkuss
Nowicjusz

25 Maj 2017, 11:42

A może coś takiego? Silnik idealny do gazu. Fajna wersja.

[link do oferty na Allegro wygasł]
Białowol
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 08 1978
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW F11 520d '14
Silnik: B47D20
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2014

25 Maj 2017, 18:20

Znalazłem jeszcze taką Zafirę.

Sprzedający ma klejącą się historię. Podjadę jutro obejżeć. Cena fajna i trochę zrobione. Na start powiedział które elementy były lakierowane. Jutro będę miał miernik to też sprawdzę :)
Pavelkuss
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo V40 R-Design - sportowa odmiana nowego modelu
    Na targach motoryzacyjnych w Paryżu po raz pierwszy zostanie zaprezentowana sportowa odmiana nowego modelu Volvo V40 - R-Design. Auto ze zmienionym zawieszeniem i topowym silnikiem T5 o mocy 254 KM, będzie rywalizować ze ...
    Koncepcyjny Opel ADAM ROCKS - miejski mini crossover
    Opel ADAM, który oferuje 61 000 wariantów wyposażenia nadwozia i prawie 82 000 opcji wyposażenia wnętrza oraz supernowoczesny system informacyjno-rozrywkowy IntelliLink, jest nie tylko prawdziwym mistrzem personalizacji, ...

25 Maj 2017, 18:42

[link do mobile.de wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

25 Maj 2017, 19:58

Obejżałem Espace:

1) klima nie działa, podobno raz dobita i "uszczelniona" nieprzetrzymala zimy. Jak bedzie nieszczelny kompresor to moze byc kilka tysiakow in minus..
2) rozrząd niby wymieniany 20kkm wstecz a rolka wyślizgana i skrzypi (łożysko), pewnie tylko naklejka z allegro była przyklejona..
3) szyby przód i tył zupełnie inne daty, właściciel zarzeka się, że nie wymieniał
4) błotnik przedni dziura w lakierze o średnicy ok 10-15cm zamalowana pędzelkiem, podobno od zakupu tak jest :)
5) silnik miał być zimny, ale wcześniej byli chętni go oglądać i dlatego był ciepły :-O
6) brak plastików od klamki kierowcy, osłony oświetlenia pasażerów wewnątrz
7) tapicerka pasażera rozdarta ok 15-20cm i naprawiona
8 ) plastiki na lewym przednim słupku na pewno ruszane (lekko uszkodzony materiał)
9) ślady korozji aluminium na obu tylnych drzwiach na przyszybiu (widziałem inne Espace, też tak ma)

Na nie przesądziły pierwsze trzy punkty. Szukam dalej.

Invi - sugerujesz, że ta Zafira podana wyżej jest składana z 4 kawałków i dlatego tak tania?

Przeszukałem tablicę na tym forum i mam jeszcze takie cuś:

i takie:
Pavelkuss
Nowicjusz

25 Maj 2017, 21:42

Lodgy cały tył ciemniejszy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

27 Maj 2017, 10:10

Panowie, a ile sobie liczą za usługę sprowadzenia auta np. z niemiec?
Pavelkuss
Nowicjusz

27 Maj 2017, 10:21

5 foteli i daleko od Bielska. Wstępną ocenę chciałbym zrobić samemu.

Takie cus od prywatnego. Wyglada ze po wymianach.

Jednak z Warszawy nie - przód musiał być robiony.

Ktoś chętny aby się wypowiedzieć do poniższego auta:

Blisko mnie, podjadę w tygodniu obejżeć. Dziwna tapicerka jakby była zupełnie nowa...
Pavelkuss
Nowicjusz

09 Cze 2017, 10:14

Ja jeżdżę c4 picasso (był w planach zakup grand’a, ale żona mnie stonowała, że jej się będzie niewygodnie jeździć - kobiety nie zrozumiesz do końca) i muszę przyznać że auto jest ok. jeśli chodzi o silnik to przebieg jest dość mały, żeby był już do wymiany. 150 KM na vana wystarczy w zupełności.
cennyMarian
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 06 2010
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Citroen c4 picasso
Silnik: 1.6 HDI
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008

09 Cze 2017, 10:57

Ja ze swojej strony mogę Ci polecić Toyotę Corollę Verso (są modele 5-cio i 7-mio osobowe). Do niedawna użytkowałem Renault Scenic IphII (więc też auto rodzinne) i nic złego nie mogę o tym aucie powiedzieć, ale przesiadając się do Toyoty od razu czuć różnicę na plus dla Toyoty. Auto według mnie lepiej się prowadzi i wykonanie wnętrza też lepsze niż Scenicu. Toyota też jest chyba lepiej wygłuszona. Brakuje mi tylko tej dużej ilości schowków jakie miał Scenic.
andrzej0075
Nowicjusz

Auto: Hyundai i30 II
Silnik: 1.4 MPI 100KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012