Ropa na stacjach

Która stacja ma najlepszą rope? (zwykłą)

BP
4
27%
Shell
1
7%
statoil
2
13%
lotos
0
Brak głosów
orlen
7
47%
Lukoil
1
7%
neste
0
Brak głosów
Razem głosów : 15

02 Paź 2010, 22:01

Witam głosujcie w ankiecie która stacja paliw podaje najlpeszą rope.... chodzi o zwyczajną ropę na której zapenwe jezdzi wiekszość kierowców... nie jakieś shell v-power czy coś... można je tankować raz na jakiś czas ale nie ciągle ;)
pop1
Początkujący

Miejscowość: nikad

03 Paź 2010, 07:29

dlaczego raz na jakiś czas a nie ciągle?
Ruda

03 Paź 2010, 11:35

Wszystkie stacje, które wymieniłeś raczej dbają o jakość paliwa. A jak ma się to w rzeczywistości? Wysatrczy tylko na stacji zobaczyć jak często jest kontrolowane paliwo. Na każdej bowiem stacji są prowadzone przeglądy jakości paliwa i jest to wpisywane do ksiązki, która jest zazwyczaj ogólnie dostępna dla klientów. Jeżeli jej nie możemy znaleść, to wystarczy poprosić obsługę stacji o pokazanie takiej książki. Jeżeli nie mają nic do ukrycia, to pokażą. A jeżeli kombinują i nie chcą pokazać, to coś jest nie tak. Z tego co wiem, to najczęściej paliwo jest kontrolowane przez stacje Orlen, BP, Schell. Te stacje kontrolują paliwo same dla siebie - czyli nie jest ono kontrolowane z powodu jakiejś afery, ale często na prośbę samego właściciela. Chodzi o wpis do wspomnianej książki kontroli paliw.
Co do zagadnienia i tankowaniu lepszych paliw - koledze pewnie chodziło o to, że zatankowanie co jakiś czas lepszego paliwa pozwoli na oczyszczenie układu paliwowego. Ale to błędne myślenie. A dlaczxego - pisałem koleżance w innym temacie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Paź 2010, 12:29

oj... MotoAlbercik co ja bym bez Pana zrobiła :)
Ruda

03 Paź 2010, 13:41

Jak to co? Są inni na forum, którzy też pomagają.
Ps- na forum nie "panów" i "pań". Są koledzy i koleżanki :wink:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

04 Paź 2010, 00:28

heh... widzę że moderatorom i na tym forum brak poczucia humoru ;) (żat! proszę mnie nie bannowac) :)

MotoAlbercik napisał(a):Na każdej bowiem stacji są prowadzone przeglądy jakości paliwa i jest to wpisywane do ksiązki, która jest zazwyczaj ogólnie dostępna dla klientów.

a jak często takie przeglądy powinny być prowadzone?
Ruda

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Camry - historia innowacji
    Toyota Camry, średniej wielkości sedan z napędem na przednie koła, należy – obok Corolli i Priusa – do najlepiej rozpoznawalnych modeli japońskiej firmy na całym świecie. W Stanach Zjednoczonych jest od wielu ...

04 Paź 2010, 11:35

A tego to już niestety nie wiem :sad:
Ale na tej stronce http://www.uokik.gov.pl/kontrola_stacji ... 8_i_on.php masz aktualne dane z kontroli stacji w całej Polsce. Jak otworzysz sobie tą stronkę, to zjedz całkiem na dół i tam masz plik do pobrania. Możesz sprawdzić jakie stacje zostały skontrolowane oraz jak wypadła kontrola.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

28 Gru 2010, 15:07

ja cały czas, cały rok na orlen, paliwka jeszcze mnie nie zawiodły nawet w duży mrozik. na bp nie tankuje po akcji w zatoce meksykańskiej;)
interkuli
Nowicjusz
Awatar użytkownika