REKLAMA
![](https://www.forumsamochodowe.pl/galeria/inne-zdjecia-motoryzacyjne-a53/samochody-na-parkingu-t40383.jpg)
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Przyczyną tego problemu może być przedostający się do miski olejowej płyn chłodniczy lub paliwo.BartłomiejRDM napisał(a): mianowicie, poziom oleju podniósł się od ostatniej jego wymiany
W twoim przypadku może to być wina paliwa skoro wcześniej to wyczułeś. Paliwo może przedostawać się do oleju przez nieszczelny (niesprawny) lub źle wyregulowany wtryskiwacz który dozuje za dużo paliwa, ono nie jest wtedy w stanie spalić się do końca w komorze i ścieka po ściankach cylindra do miski olejowej.BartłomiejRDM napisał(a):Przed wymianą poziom oleju był lekko powyżej maks oraz miałem wrażenie że czuć w nim było benzynę
Nie wiem czy uda się je tak łatwo sprawdzić.BartłomiejRDM napisał(a):Cóż, zostaje tylko wizyta u szpeca i sprawdzenia owych wtryskiwaczy.
Poziom oleju nie powinien się podnosić nawet jak jeździsz na krótkich dystansach.BartłomiejRDM napisał(a):mi dotychczasowy mechanik każe jeździć dłuższe trasy twierdząc że za dużo jeżdżę na krótkich, i to normalne że 1,5 mies po wymianie oleju przybyło mi aż tyle.. Czy ja wiem?