Rosnący poziom oleju a krótkie dystanse - Vectra B Z18XE

27 Lip 2016, 12:43

Cześć.

Niedawno stałem się dość szczęśliwym posiadaczem swojego pierwszego samochodu jakim jest Opel vectra B 2001 HB 1.8 Z18XE.

Poza paroma mankamentami z którymi już sobie poradziłem, zauważyłem dość niepokojącą przypadłość.

A mianowicie, poziom oleju podniósł się od ostatniej jego wymiany, zrobiłem komplet przygotowawczy tuż po zakupie: Kompletny rozrząd, filtry, płyny + kompletny termostat z czujnikami [poprzedni nie zamykał się do końca nawet na zimno]

Przed wymianą poziom oleju był lekko powyżej maks oraz miałem wrażenie że czuć w nim było benzynę, po wymianie na początku było ok, czyli między min a max, a teraz po około półtora miesiąca od wymiany zauważyłem że jego poziom jest niemalże identyczny jak przed wymianą, czyli lekko powyżej maksymalnego poziomu a na miarce oraz da się w nim wyczuć benzynę, kontaktowałem się z mechanikiem który ów olej i rozrząd mi wymieniał i stwierdził że to na pewno przez pokonywanie krótkich odcinków, samochód nie ma kiedy się porządnie dogrzać i małe ilości benzyny przedostające się do miski olejowej nie zdążą odparować..

Nie wiem co o tym sądzić, codziennie pokonuje trasę DOM <---> PRACA 4,5 - 5 km w jedną stronę [miasto]

Nawet jeśli jest w tym trochę prawdy to jest możliwe aby w tak krótkim czasie poziom tak drastycznie skoczył?

Co do pracy silnika to chodzi on na moje bardzo ładnie, ma moc, odpala dobrze i nie zanosi się że coś z nim mogło być nie tak.

Za wszelkie rady / sugestie - bardzo dziękuję :)

Bartek.
BartłomiejRDM
Nowicjusz

Miejscowość: Radom
Prawo jazdy: 25 05 2016
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 1.8 16V ECOTEC 125KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

27 Lip 2016, 14:09

BartłomiejRDM napisał(a): mianowicie, poziom oleju podniósł się od ostatniej jego wymiany
Przyczyną tego problemu może być przedostający się do miski olejowej płyn chłodniczy lub paliwo.

BartłomiejRDM napisał(a):Przed wymianą poziom oleju był lekko powyżej maks oraz miałem wrażenie że czuć w nim było benzynę
W twoim przypadku może to być wina paliwa skoro wcześniej to wyczułeś. Paliwo może przedostawać się do oleju przez nieszczelny (niesprawny) lub źle wyregulowany wtryskiwacz który dozuje za dużo paliwa, ono nie jest wtedy w stanie spalić się do końca w komorze i ścieka po ściankach cylindra do miski olejowej.

Sprawdziłbym wtryskiwacze w pierwszej kolejności. Zajrzyj jeszcze do oleju i zobacz czy znowu nie zaczyna być go czuć benzyną.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

27 Lip 2016, 15:58

Zgadza się, zapomniałem dodać że i w tym przypadku da się wyczuć woń benzyny na szmatce po wytarciu "bagnetu" mierniczego.

Cóż, zostaje tylko wizyta u szpeca i sprawdzenia owych wtryskiwaczy.

Jeszcze jedno tylko pytanie, nooo, może dwa :) Istnieje możliwość w tym samochodzie sprawdzenia powierzchownie pracy wtrysków po wpięciu się odpowiednim urządzeniem w odpowiednie wejście w aucie?

Drugie pytanie: Ktoś z okolic Radomia może polecić kogoś w tej materii sprawdzonego?
BartłomiejRDM
Nowicjusz

04 Sie 2016, 13:59

BartłomiejRDM napisał(a):Cóż, zostaje tylko wizyta u szpeca i sprawdzenia owych wtryskiwaczy.
Nie wiem czy uda się je tak łatwo sprawdzić.

Widziałem, że możesz kupić całą listwę z wtryskami do tego silnika między 100-200zł używaną.
Kacper
Forumowicz VIP

04 Sie 2016, 17:41

Yep.

Również widziałem takowe aukcje, całe szczęście nie jest to aż taki drogi interes w stosunku do jednostek wysokoprężnych, tam regeneracja/wymiana wtrysków nieco mocniej drenuje portfel słyszałem :unsure: ..

Jutro zaprowadzam autko do mechanika, jak czegoś się już dowiem lub nie dowiem - będę pisał :yes:

PS: Reasumując - coś musi być nie tak, jakoś wielu moich znajomych śmiga na podobnych krótkich dystansach (praca - dom 4-6 KM w jedną stronę) i jakoś problemu z podnoszącym się poziomem oleju nie mają, a mi dotychczasowy mechanik każe jeździć dłuższe trasy twierdząc że za dużo jeżdżę na krótkich, i to normalne że 1,5 mies po wymianie oleju przybyło mi aż tyle.. Czy ja wiem? Z pomiędzy min a max do ponad MAX po 1-2 miesiącach? Eee, chyba chciał mnie zbyć z tym samochodem :lol:
BartłomiejRDM
Nowicjusz

08 Sie 2016, 18:38

BartłomiejRDM napisał(a):mi dotychczasowy mechanik każe jeździć dłuższe trasy twierdząc że za dużo jeżdżę na krótkich, i to normalne że 1,5 mies po wymianie oleju przybyło mi aż tyle.. Czy ja wiem?
Poziom oleju nie powinien się podnosić nawet jak jeździsz na krótkich dystansach.
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Porównanie rejestratorów DOD IS220W i DOD IS420W
    Nie każdy kierowca chce od razu zainwestować gotówkę w najlepszy możliwy model wideorejestratora. Dlatego DOD w swojej ofercie posiada również kamery budżetowe w bardzo przystępnych cenach: IS220W i IS420W. ...

09 Sie 2016, 12:07

I lipton, kolejny mechanik twierdzi że wszystko jest dobrze i najprędzej przy wymianie oleju poprzednik za dużo wlał mi go stąd też wysoki poziom.. (dodał też że wybrałem nieco za rzadki olej 5w30, no taki był lany prawdopodobnie od nowości to co będę zmieniał..) Tak, tylko po wymianie oleju jego poziom był okej.. Odlał mi nadmiar i kazał obserwować. Jak zacznie się podnosić, będziemy myśleć stwierdził.. Już sam nie wiem do kogo się zgłosić, dopiero jak mi się chyba ten silnik zatrze to trafię na mechanika który będzie wiedział co jest zepsute i jak to naprawić.. :x BO WIDAĆ I SŁYCHAC USTERKĘ. Ehh, jakieś rady panowie? :(
BartłomiejRDM
Nowicjusz

09 Sie 2016, 14:45

Widzisz, diagnoza to najtrudniejsza sprawa jak się okazuje. Większość mechaników potrafi naprawić coś jak się popsuje ale mają problem z diagnozą lub im się po prostu nie chce w to bawić.

Możesz sam spróbować kupić listwę z wtryskami i podmienić, sprawdzisz czy problem z podnoszącym się poziomem oleju zniknie. Koszt nie jest jakiś wysoki, a może pomóc.

Spróbuj jeszcze wykręcić wszystkie świece i sprawdzić porównując je czy mają identyczny nalot.
Kacper
Forumowicz VIP

09 Sie 2016, 19:52

Popatrzę teraz jak będzie z tym poziomem oleju przy najbliższych 100KM, jeśli dalej będzie rósł, nie mam wyjścia, trzeba szukać dalej.. Wdowczyk Radom -słyszałem że jest to nieco bardziej profesjonalny serwis, ktoś miał z nimi styczność? Opinie na internecie są dość mieszane [w sumie ciężko każdemu dogodzić], mam znajomego co oddaje tylko do nich swoje gabloty i ogólnie jest zadowolony.

Znalazłem również w Wielogórze (miejscowość lekko za Radomiem) niejaki SUD-CAR, opinie na dobrymechanik.pl mają dobre, a nawet bardzo, ktoś się orientuje?
BartłomiejRDM
Nowicjusz

29 Sie 2016, 15:56

Od momentu odlania przez ostatniego mechanika oleju, poziom się utrzymuje na tym samym poziomie :o

Nie wiem co się zmieniło, nieco więcej jeździłem przez ten okres więc może benzyna w oleju miała czas wyprawować..

Naprawdę nie mam pomysłu co sprawiło że jest już dobrze, poprzedni mechanik może wyjmował wtryski lub coś przy nich majstrował i możżżeeee nieświadomie uleczył auto w co wątpię..

W każdym razie jest ok, i miejmy nadzieje że problem już nie wróci :yes:
BartłomiejRDM
Nowicjusz

30 Sie 2016, 05:43

Sprawdź sobie kompresje w tym silniku, najmniej kosztowne a ewentualnie wykluczysz uszkodzone pierścienie.

PS: "Nie wiem co się zmieniło, nieco więcej jeździłem przez ten okres więc może benzyna w oleju miała czas wyprawować.." - Nie, olej jest już rozrzedzony i nadaje się do wymiany. Zależnie od stopnia rozrzedzenia każdy kolejny km wpływa negatywnie na silnik.
agrafek
Początkujący

Miejscowość: Krakow

07 Sty 2017, 10:19

Po dłuższym czasie użytkowania pragnę poinformować że z silnikiem na dzień dzisiejszy jest wszystko OK, poziom oleju cały czas się utrzymuje na równym poziomie, odpala jak żyletka i chodzi jak sam inżynier przykazał.

Sytuacja w wątku była chyba jakąś anomalią czy też po prostu urojeniami paranoika :ok:

Temat do zamknięcia, zainteresowanym dziękuję za zainteresowanie :mrgreen:
BartłomiejRDM
Nowicjusz

07 Sty 2017, 12:14

Pierwsza sprawa,jeszcze nigdy nie wachalem oleju w benzyniaku,ktory nie wanial benzyna poza mom bylym autem,ktore pokonywalo bardzo dlugie dystanse na lpg.Pierwsza rzecz,ile tego oleju przybywa i w jakiej jednostce czasu,kilometraz.poza tym,jesli w silniku jezdzacym na krotkich dystansach oleju nie przybywa, to nie znaczy,ze benzyna sie do niego nie dostaje,po prostu silnik na biezaco moze puszczac przez pierscienie tyle oleju wymieszango z benzyna do kmory spalania lle benzyny sie do niego dostaje.Wedle logicznego myslenia to w sprawnym silniku na krotkich dystansach powinno oleju raczei ubywac,teoretycznie,zazwyczaj jest odwrotnie i dlatego olej powinno sie wymieniac co 7500km,max :!: Gdy sie jezdzi bez przerwy na niedogrzanym silniku.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)