Roszczenie co do ubezpieczenia

05 Kwi 2011, 18:52

Witam!
Dokładnie miesiąc temu kupiłem samochód. Opłaciłem skarbówkę, ale jeszcze go nie przerejestrowałem. Zbieg nieszczęśliwych wydarzeń chciał, że dzisiaj miałem stłuczkę z kolegą. Dowiedziałem się, że mogę ubiegać się o pieniądze od ubezpieczyciela na remont samochodu kolegi. Samochód jest ubezpieczony i wciąż zarejestrowany na poprzedniego właściciela. Chciałbym otrzymać pieniądze z ubezpieczalni, ponieważ z racji wieku i tak nie bd miał żadnych zniżek (nie zależy mi), tylko co jeśli samochód jest ubezpieczony na poprzedniego właściciela. Da się coś z tym zrobić? Wyciągnąć z ubezpieczalni jakieś pieniądze?

Proszę o pomoc!
th00rop
Nowicjusz

Miejscowość: wiesz

06 Kwi 2011, 08:21

Da się. Poszkodowany zgłasza szkodę u ubezpieczyciela i zaczyna się cały proces.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Kwi 2011, 08:29

Ale wtedy traci się zniżki (poprzedni właściciel)? Czy jego wtedy to nie obowiązuje z racji, że samochód jest już moją własnością?
th00rop
Nowicjusz

07 Kwi 2011, 08:47

th00rop napisał(a):Ale wtedy traci się zniżki (poprzedni właściciel)? Czy jego wtedy to nie obowiązuje z racji, że samochód jest już moją własnością?

Tak, samochód jest Twoją własnością i Ty odpowiadasz za to co się z nim dzieje. Poprzedni właściciel może być co prawda o takim fakcie poinformowany, ale pomacha ubezpieczycielowi umową kupna-sprzedaży, żeby się od niego odczepił i tyle.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Kwi 2011, 12:50

Czyli kolega może zgłosić szkodę i kasa pójdzie z ubezpieczenia poprzedniego właściciela, ale on nie straci zniżek?

PS
nie szkodzi, że samochód jeszcze nie został przerejestrowany?
th00rop
Nowicjusz

09 Kwi 2011, 15:40

Poprzedni właściciel nie straci zniżek - to juz nie jego samochód tylko twój, tak więc jak będziesz zawierał kolejną umowę OC to ty masz po zniżce. Czyli jak np. masz teraz 40% zniżki, to będziesz miał zabrane 10% albo 20% w zależności jak tam umowa stanowi.
To, że samochodu nie przerejestrowałeś, nie ma żadnego znaczenia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Kwi 2011, 20:02

Yhy, już rozumiem ;) A jak teraz załatwić, żeby "wywinąć" się od zwyżki z racji mojej kolizji?
Np. chciałbym ubezpieczyć samochód na ojca. W umowie widnieją moje dane. Po rejestracji musiałbym mu przekazać darowiznę (zrobić go współwłaścicielem) i wtedy ubezpieczyć na ojca?
th00rop
Nowicjusz

10 Kwi 2011, 18:36

Jeżeli kupujesz samochód od drugiej osoby ubezpieczenie przechodzi na Ciebie i jest ważne jeszcze 30 dni od momentu zakupu pojazdu.
Pamiętaj jednak, że jeśli nie wypowiesz umowy dla ubezpieczyciela, w którym był ubezpieczony pojazd to polisa automatycznie się przedłuży nawet bez Twojej wiedzy czy też woli - takie jest prawo odnośnie ubezpieczeń obowiązkowych...
A co do tych zniżek to chyba jedyną opcją teraz jest przekazanie samochodu na ojca - z tym że podatek od darowizn również jest.
Zastanów się, czy nie lepsze będzie abyś zarejestrował pojazd na siebie (aby było taniej ojca jako współwłaściciela) - zapłacisz trochę większą stawkę ubezpieczenia bo dodatkowo dostaniesz zwyżkę za to zdarzenie, ale nie będzie trzeba opłacać podatku od darowizny, a już po woli zaczniesz zbierać zniżki na swoje konto :)
polspeed
Nowicjusz

Miejscowość: polska

10 Kwi 2011, 21:58

polspeed napisał(a):A co do tych zniżek to chyba jedyną opcją teraz jest przekazanie samochodu na ojca - z tym że podatek od darowizn również jest.

Nie trzeba nic płacić. Darowizna w najbliższej rodzinie (a taką jest ojciec z synem) nie jest opodatkowana. Do kwoty darowizny ok. 9000 zł nie trzeba tego nawet zgłaszać w Urzędzie Skarbowym.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Kwi 2011, 23:47

Więc zrobię ojca współwłaścicielem i wtedy przy ubezpieczaniu nie bd miał zwyżki z racjo swojego wieku ? Czy to nic nie wniesie, bo i tak ja bd właścicielem auta, a na samego ojca nie da się ubezpieczyć?

PS
Ile procent wynosi zwyżka od kolizji?
th00rop
Nowicjusz

28 Kwi 2011, 12:59

Jak jesteście z ojcem współwłaścicielami to liczą sie jego zniżki i twoje zwyżki, jak ojciec sam jest właścicielem to nie leci Ci staż ubezpieczenia i nie gromadzisz zniżek.
kingiko
Początkujący

Miejscowość: warszawa