Rover 211 1.1 1998r, gotuje wode w zbiorniku wyrownawczym !?

29 Kwi 2011, 15:34

Witam.

Mam naprawde poważny problem z moim autem mam go juz 5 lat. Ostatnio padła uszczelka pod głowica i pomieszało olej z płynem chłodniczym w silniku. Zmieniłem uszczelke pod głowicą, pompe wody, termostat, i dwa czujniki mierzące tęperature płynu chłodniczego ulokowane przy wylocie z prawej strony silnika na chlodnice i do nagrzewnicy wnetrza kabiny. Odpowierzylem układ (sruba plus na otwartym ogrzewaniu kabiny rozgrzalem silnik).
Termostat prawidłowo podaje na chłodnice ale na postoju gdy nie ma naturalnego wiatru na chłodnice, wentylator sie nie wlacza albo sie wlacza jak juz sie woda gotuje w zbiorniku wyrownawczym i zdarzy jej wyleciec(przez zakrecony korek) z 0,5 litra!!!!

Woda sie gotuje a wskaznik przy kierownicy pokazuje wszystko ok czyli kreska posrodku zimnym i przegrzanym????!!!

dodam jeszcze ze ze starym czujnikiem wlaczal sie wentylator na chlodnicy jak juz sie woda gotowala ale z nowym to juz sie wcale nie wlacza tylko gotuje wode.

Licze ze jest tu na forum jakis doswiadczony mechanik-elektryk bo wyczerpaly mi sie pomysly.

pomocy :???:
kardiel
Nowicjusz

Miejscowość: olsztyn

30 Kwi 2011, 10:42

kardiel napisał(a):wentylator się nie włącza albo się włącza jak już się woda gotuje w zbiorniku wyrównawczym i zdarzy się jej wyleciec

... wygląda na złe parametry czujnika włączającego wentylator - poszukaj takiego co włącza went przy ok 102 st - często się zdarza, że nowy czujnik nie ma parametrów i dopiero któryś z kolei działa dobrze ...
... piszesz o wodzie - wlej płyn, ma wyższą temp wrzenia ...
... jeśli umiesz - wstaw sobie do obwodu wentylatora włącznik - żebyś sam włączał wentylator ... to może jest ostateczność, ale działa ... pozdro ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

30 Kwi 2011, 18:06

a jak zrobić ten włącznik wentylatora że tak powiem ręczny albo jaki koszt tego cuda
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

30 Kwi 2011, 22:55

Wentylator włacza sie gdy wyjme wtyczke z czujnika(rozłącze recznie).

wyglada na to ze rezystancja czujnika rośnie razem ze wzrostem temperatury i przy pewnej rezystancji zaskakuje wentylator. mysle ze moze powinienem dodac w szereg jakis rezystor i to powinno obnizyc temperature załączania???

na bardzo gorącym płynie chłodniczym(mam płyn tak ogolnie napisalem woda) omomierzem zmierzyłem rezystancje tego nowego czujnika(stary juz niestety wyrzucilem) i wynosi ona 300 omów.

doskonale było by ujrzec specyfikacje tego czujniaka ale o tym to chyba nie mam co marzyc :???:
kardiel
Nowicjusz

01 Maj 2011, 11:08

A jak odpalisz auto to przewody się nie robią twarde?, Głowicę planowałeś? chłodnica nagrzewa się cała?Sprawdź także działanie samego korka, i pompy płynu.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

02 Maj 2011, 18:37

Sprawdź termostat (w tym silniku można go zainstalować odwrotnie), pompę cieczy chłodzącej oraz sprawność korka zbiorniczka wyrównawczego.
Te silniki, niestety, mają mocno zagmatwany i niezrozumiale powydziwiany układ chłodzenia, a do tego ich nietypowa konstrukcja względem łączenia bloku silnika z głowicą i nietypowa uszczelka podgłowicowa przysparzają wielu problemów, przez co te samochody, niezasłużenie, są nielubiane.
Szczera dyplomacja jest tak prawdziwa jak sucha woda albo drewniana stal. J. Stalin.
oprawca_1978
Początkujący

Miejscowość: Zegrze
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

07 Maj 2011, 01:23

Witam. Nic się nie gotowało w chłodnicy. Korek sie zabrudził od zbiorniczka wyrównawczego i przepuszczal kazde cisnienie a powinien powyzej 0.9-1.2 bara. Wygladało tak jak by sie gotowalo. niepotrzebnie wymienilem termostat i czujniki ale co tam :grin:
kardiel
Nowicjusz