Fiat 126p chłodzenie silnika

02 Maj 2011, 18:34

Witam.niebawem chce kupić maluszka i o niego dbać żeby wyglądał jak nowka.przy okazji dziękuję jednemu koledze z tego forum za pomoc w szukaniu okazyjnego zakupu.mam pytanie jako że lubię wszystko wiedzieć przed zakupem czegoś czy jeśli taki maluszek jest chlodzony powietrzem a jeśli się stoi w korku to czy taki fiat daje radę się schlodzic?lubię dbać o auto i przy nim grzebać i chciałbym się zapytać odnośnie dorobienia nijako dodatkowego jakiegoś wiatraczka czy czegoś żeby auto dobrze się chłodziło?jest możliwośc zamontowania jakiegoś wiatraczka albo czegoś innego co by pomagało samochodzikowi się schlodzic?proszę o pomoc.Pozdrawiam
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

02 Maj 2011, 19:34

Nic nie kombinuj z chłodzeniem. Te silniki mają chłodzenie powietrzno-olejowe, posiadają wydajną dmuchawę oraz termostat, stosownie regulujący dopływ powietrza do chłodzenia w miarę nagrzewania się silnika. Te samochody były zaprojektowane na klimat śródziemnomorski (Włochy) i w Polsce są raczej niedogrzane, zwłaszcza w zimie (dla tego też zauważalnie więcej spalają wtedy).
Ten silnik ma 24 KM, a jego sprawność wynosi około 30 paru procent. Mniej więcej tyle samo idzie bezpowrotnie na chłodzenie i straty cieplne od promieniowania. Nawet gdy będzie maksymalnie obciążony, to do układu oddawana będzie moc cieplna rzędu jakichś 5-6 kW maksymalnie, a tą zdecydowanie da radę rozproszyć układ chłodzenia tego silnika.
I nie zakładaj żadnych "haczyków" pomiędzy klapę tylną a nadwozie, bo taki patent zakłóca cyrkulację powietrza w układzie chłodzenia silnika i osiąga się efekt odwrotny od zamierzonego.
Szczera dyplomacja jest tak prawdziwa jak sucha woda albo drewniana stal. J. Stalin.
oprawca_1978
Początkujący

Miejscowość: Zegrze

02 Maj 2011, 19:56

czyli nie przegrzeje się też silnik jeśli nawet godzinę będę go trzymał na 4tys obrotów?mówię czysto hipotetycznie.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

02 Maj 2011, 20:05

Jeśli będziesz go tak trzymał bez obciążenia - to nie przegrzejesz, bo moc ilość mocy, potrzebna na utrzymanie w takiej prędkości obrotowej ten śmieszny silniczek jest tak znikoma, że tylko szkoda paliwa i elementów silnika by na to była.
Jeśli zaś jeździłbyś po górach, z przyczepką i pełnym obciążeniem silnika z takimi prędkościami obrotowymi tego silnika, to niewątpliwie by się on zagrzał, co na pewno odczułby olej tego silnika, jako że ma on chłodzenie powietrzno-olejowe. Ale czy byś go zatarł, jeśli byłby on w dobrym stanie technicznym? Chyba jeszcze nie.
Ta zabawka ma termostat powietrzny, który odpowiednio reguluje dopływ (czy wyjście, nie pamiętam już) powietrza z silnika, zależnie od jego temperatury.
Maksymalna wydajność dmuchawy oraz stosowne użebrowanie cylindrów oraz płaszcz powietrzny tego silnika jest tak opracowany, żeby dać mu stosowne odprowadzanie ciepła, nawet wtedy, gdy pracuje on w mocnym wytężeniu.
W takich silnikach warto zadbać o dobry olej oraz o pełną sprawność dmuchawy i układu obiegu powietrza, a wtedy, jeśli nie będziesz go katował zbyt dużymi obrotami i obciążeniem ponad miarę, będzie długo i dzielnie służył.
Szczera dyplomacja jest tak prawdziwa jak sucha woda albo drewniana stal. J. Stalin.
oprawca_1978
Początkujący

02 Maj 2011, 20:10

rozumieni i dzięki za odpowiedz.a dałoby się wstawić nawet od jakiegoś małego silniczka chłodzenie wodne?
seba145
Zaawansowany

02 Maj 2011, 20:17

Jak już - to chłodnicę oleju. I ma to o tyle większe uzasadnienie, że olej w tym silniku, co dwa razy już podkreślałem, spełnia dwojaką rolę - przede wszystkim smaruje, ale też i chłodzi. I przez to jest dwojako bardziej obciążony.
Wpisz w google odpowiednie słowa - a wyniki naprowadzą cię same na odpowiednie rozwiązania techniczne
oprawca_1978
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Z tymi samochodami właściciele nie chcą się rozstawać
    W zestawieniu 10 modeli, które ich pierwsi właściciele posiadają najdłużej, znalazły się wyłącznie japońskie samochody. Zdecydowanie prym wiedzie Toyota z 5 modelami, w czołówce są też Subaru, Lexus i trzy Hondy. ...

02 Maj 2011, 20:18

aha ale jeśli będę jechał obciazonym na maxa czyli np góry i auto na haku i na tym aucie parę kg na dachu i nasze auta max obciążone w środku i on jeszcze ma przyczepkę też na maxa obciazona to jak wtedy z silnikiem można dorobić może jednak jakieś dodatkowe chłodzenie co? Aha a jak wygląda spalanie maluszka i odrazu czemu tak duże czy da się jakoś zmniejszyć?
seba145
Zaawansowany

03 Maj 2011, 09:04

/ oprawca_1978 / Teoretyczny opis jest ok. Mam tylko jedno pytanko ile lat jeździłeś maluszkiem ? Bo w praktyce Twoja teoria wygląda nie co inaczej.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Rok produkcji: 1995

03 Maj 2011, 09:32

jak już mówiłem chce maluszka kupić i tak się zastanawiałem jak u niego jest z tym chłodzeniem i postanowiłem się Was zapytać
seba145
Zaawansowany

03 Maj 2011, 12:44

Z chłodzeniem w maluszku jest tak samo jak z chłodzeniem w innych samochodach. Układ chłodzenia jest skonstruowany i dobrany w ten sposób, by silnik się nie przegrzewał. Maluszki jeżdżą po naszych drogach już od prawie 40 lat i ja jeszcze się nie spotkałem z takim przypadkiem, żeby silnik w tym samochodzie się przegrzał. Tak więc skoro przez 40 lat chłodzenie w tych samochodzikach wystarczało takie jak zrobił producent to i tobie wystarczy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Maj 2011, 13:00

no tak ale lubię mieć takie bajery jak np.dodatkowy włącznik w kabinie a koło silnika uruchamia się jakiś wiatrak czy coś
seba145
Zaawansowany