Rover 214 - brak podswietlenia deski i tylniego swiatla

05 Mar 2009, 03:17

Witam:) mam problem, a mianowicie.. nie dziala mi podswietlenie deski rozdzielczej i prawe, tylnie swiatlo pozycyjne :] Nie wiem, czy mam szukac pomocy u elektryka, czy mozna cos pokombinowac na wlasna reke:)

z gory dziekuje za pomoc[/u]
beata_a
Nowicjusz

• 05 Mar 2009, 10:35

Można spróbowac od obejrzenia centralki z bezpiecznikami.
    Poza tym najpierw trzebaby wymienic na próbę żarówkę z tyłu,bo może się po prostu przepaliła i nie ma to związku z oświetleniem deski...
    Nie wiadomo czy tylne światło jest podpięte razem z podświetleniem deski na jednym bezpieczniku. W większości aut jak się otworzy klapkę (pokrywę z plastiku gdzieś pod kierownicą ),to na jej odwrocie jest wytłoczony wykaz który bezpiecznik w centralce za co odpowiada. Trzeba odszukac jakiś "light kokpit" i wysunąc z centralki bezpiecznik umieszczony w oznaczonym numerem gniezdzie takim jak na klapce. Popatrzec czy nie jest przerwany ten drucik w środku. Albo po prostu włożyc nowy o tym samym numerze:5,10 itp. w to gniazdo. :wink:
    pozdro
    aha...jeśli masz regulację oświetlenia deski,to spójrz najpierw czy nie jest przypadkiem ściemniona na maksa.
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Top Safety Pick+ 2013 dla Mitsubishi ASX 2013
      Północnoamerykański oddział MMC – firma Mitsubishi Motors North America (MMNA) z prawdziwą satysfakcją poinformowała, że najpopularniejszy model w ofercie firmy – kompaktowy crossover Mitsubishi ASX 2013 ...