Rover 220sd 98r - załapuje ale nie odpala...

31 Sty 2012, 11:33

Witam.
Od jakiś dwóch dni mam spory problem z moim roverkiem. Mianowicie samochód załapuje ale nie odpala ale nie zależy to od temp silnika itp, może to się stać w każdej chwili... Dla przykładu gdy odpale samochód, pojeżdże chwilę po mieście i go zgaszę to nie moggę go odpalić, silnik tak jakby dostawał pierwszą dawkę paliwa i zaraz gaśnie. Z wciśnietym pedałem gazu wchodzi na dwa tyś obrotów i paliwo zostaje odcięte. Pierwszy raz coś takiego zrobiło mi się zaraz po zakupie i ktos polecił mi sprawdzić czujnik położenia wału, wyciągnałęm go wyczyściłem końcówkę z sadzy jakiejś i dwa lata było ok aż do teraz. Teraz ani rusz.

Sprawdziłem już czujnik położenia wału, wsadziłęm od innego rovera i dalej to samo, nowy przekaźnik świec żarowych bo był uwalony. Już kończą mi się pomysły... Może to pompa albo immobilizer?
alexkret
Początkujący

Miejscowość: Z daleka

02 Lut 2012, 16:59

Wykręć najpierw filtr paliwa,ja to właśnie uczyniłem,gdyż objawy miałem takie same(Mercedes 220d),ze środka wylałem tylko troszeczkę gęstego mleka,które po podgrzaniu suszarką zamieniło się w czyściutki ON,reszta filtra zawalona smalcem,który zamieniał się w ON przez 5 godzin!!! W temperaturze 20 stopni,czujecie?!Ten cholerny ON na Orlenie,jeszcze letni na bank!Zalałem zbiornik do pełna tuż przed nastaniem fali mrozów.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

02 Lut 2012, 22:15

wymienione filtry oleju pow paliwa, olej silnikowy, do On dolewam 10% benzyny i nie miałem problemów przy -25C w zeszłym roku. Co do problemu... Wymieniony czujnik położenia wału, czujnik temp i przekaźnik świec żarowych. Każdy elektryk rozkłada ręce. jedyny objaw na który nikt nie zwrócił uwagi to kopanie pradu od karoseri = przebicie, zwarcie... Doszedłem do wiązki tylniej klapy w moim samochodzie, newralgiczny punkt który naprawiałem i musiałem to zrobić kolejny bo robiły się zwarcia itp.
alexkret
Początkujący

Miejscowość: Z daleka

03 Lut 2012, 12:17

Akurat Roverami przynajmniej ja, się nie interesuję,dlatego nie znam słabych punktów tych aut,nie wiem jakie tam są pompy wtryskowe,jakie posiadają czujniki i czy w ogóle są czujniki,przyczyn problemów może być wiele,przy sterowaniu elektronicznym o żadnych przebiciach nie może być mowy!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Komfort, styl i odwaga - Trzy dekady Lexusa
    Świat motoryzacji jest barwny i interesujący. Ale nie byłby taki, gdyby nie producenci prezentujący zupełnie inne podejście do tworzenia samochodów. W tym roku mija dokładnie 30. lat, odkąd kolorów motoryzacyjnemu ...