Rover 45 - warto?

23 Maj 2013, 16:16

Szukam juz od dluzszego czasu samochodu i wlasnie dzisiaj to na wpadłem. Za 7-8 tys można kupić wypasioną wersję.

Inne moje propozycje:

Audi 80 + lpg
Seat Ibiza

Auto będzie jezdzilo pewnie okolo 10 000/rok. Czesto krotkie dystanse, 2 razy w roku cos dalej.

Cos innego polecicie? Gorna granica za sam samochod to 9000

(sorry za nowy temat, zmienily sie troche samochody ktorych szukam)
carDriv3r
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 2013
Auto: nie mam

23 Maj 2013, 18:22

Piszę jako wieloletni użytkownik roverów.
Jest to naprawdę niedoceniany świetny samochód. Bardzo tani w zakupie dzięki stereotypom jakie w PL na temat tej marki. Ale nic bardziej mylnego. Części nie brakuje, są tanie, każdy mechanik bez problemu naprawi, nie potrzeba specjalnych kluczy a samochód jest malo awaryjny z wyjątkiem rovera 75 gdzie bywają nieraz problemy z elektryką, sprzęgłem itd. Co nie zmienia faktu, że 75 nie jest bardziej awaryjny konkurencja.
A wracając do 45, polecam zdecydowanie silnik diesla. Takie użytkowałem i złego słowa powiedzieć nie mogę. Bardzo eokonomicnzy, prosty i tani w ewentualnych naprawach.
Za kwotę jaką masz do wydania znajdziesz dobrze wyposażonego dieselka.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

24 Maj 2013, 09:49

Poniekad masz rację,ale krąży też wiele opinii na temat problemów z dostępnością części i jeśli jest to fakt- wówczas to spory minus i lepiej wybrać model gdzie nie będzie tego problemu. Seat Ibiza to moim zdaniem lepsza opcja,no i bardziej podoba mi się pod względem wizualnym,ale to tylko moja opinia.
Turbopama
Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 1996
Auto: BMW M3

24 Maj 2013, 10:02

a c powiesz na zarzuty ze ibiza rusza sie jak woz z weglem? Kolega ma ibize w dieslu, coprawda najslabzy silnik ale mowi ze mu dynamiki brakuje
carDriv3r
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 2013
Auto: nie mam

25 Maj 2013, 10:05

rover ma drogie części a o tym przekonałem się na własnej skórze...według mnie nie ma sie co pchać, chyba że stan jest super i nie trzena nic robić
piotrex123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 10 2010
Auto: Ford KA
Silnik: 1.3 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

25 Maj 2013, 22:36

Nie ma problemów z dostępnością części i nie są drogie, wręcz tanie. Trzeba tylko wiedzieć, że silnik K montowany w większości Roverów, gdy jest źle użytkowany ma tendencję do wypalania uszczelki pod głowicą. Wystarczy przez pierwsze 5-6 minut po odpaleniu, gdy silnik jest zimny nie dawać zbyt wysokich obrotów. Później można cisnąć ile dusza zapragnie, bo to silniki wysokoobrotowe. W Polsce dalej Rover to egzotyka i błędne myślenie o braku części i tym, że mechanik sobie nie poradzi z naprawą. Paranoja.
fredi
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Rover;25,45,75,MG ZT, Acura TL
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Yeti zwycięzcą w raporcie niezawodności
    SKODA Yeti okazała się najbardziej bezawaryjnym autem według raportu niezawodności GTU oraz w badaniach Which? Niemieckie Stowarzyszenie Nadzoru Technicznego (GTU) skomponowało listę modeli, które uzyskały najlepszą ...
    Roadster - bezkompromisowy kabriolet
    Tak jak określenie kabriolet dotyczy szerokiego zbioru samochodów ze zdejmowanym dachem, pod pojęciem roadster kryją się już prawdziwie emocje. "Roadstery wyewoluowały z kabrioletów. W nadwoziu tego typu, o ...

25 Maj 2013, 23:03

piotrex123 napisał(a):rover ma drogie części a o tym przekonałem się na własnej skórze...według mnie nie ma sie co pchać, chyba że stan jest super i nie trzena nic robić

Nie pisz o czymś o czym zwyczajnie nie masz zielonego pojęcia.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Maj 2013, 23:05

fredi napisał(a):Nie ma problemów z dostępnością części i nie są drogie, wręcz tanie. Trzeba tylko wiedzieć, że silnik K montowany w większości Roverów, gdy jest źle użytkowany ma tendencję do wypalania uszczelki pod głowicą. Wystarczy przez pierwsze 5-6 minut po odpaleniu, gdy silnik jest zimny nie dawać zbyt wysokich obrotów. Później można cisnąć ile dusza zapragnie, bo to silniki wysokoobrotowe. W Polsce dalej Rover to egzotyka i błędne myślenie o braku części i tym, że mechanik sobie nie poradzi z naprawą. Paranoja.

Popieram od początku do końca;)
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Maj 2013, 15:32

[...] jak nie mam pojęcia jak mam, mialem rovera i wiem ile do niego co kosztuje i ostrzegam zeby tego nie kupić w tzw(okazji) bo bedzie nie ciekawie
piotrex123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 10 2010
Auto: Ford KA
Silnik: 1.3 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1998

27 Maj 2013, 15:58

Bardzo ciekawa polemika Panowie. Jakby ktoś był zainteresowany czymś innym niż przekrzykiwanie się - wystarczy wejść na Allegro i porównać ceny. Uprzedzę Was - już to zrobiłem. Części do Rovera są tanie. Chyba, że ktoś bawi się w oryginalne części i serwisuje w ASO, ale to już inna bajka.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

27 Maj 2013, 16:59

[...] jak nie mam pojęcia jak mam, mialem rovera i wiem ile do niego co kosztuje i ostrzegam zeby tego nie kupić w tzw(okazji) bo bedzie nie ciekawie

No to widzisz gościu, że się nie znasz, może i miałeś Rovera, ale egzemplarz egzemplarzowi nie równy to znaczy nie wiadomo, w jakim stanie kupiłeś samochód, kto go i w jaki sposób użytkował. Aby kupić samochód nie wystarczy iść i kupić, trzeba mieć jakieś pojęcie. Owszem do Rovera 800 części mogą być drogie, bo samochodów już prawie nie ma, ale 200, 25, 400, 45, 75 , 600 wszystkie MG części są i nie są drogie. Naprawa w każdym dobrym warsztacie. Szerzona jest naprawdę paranoiczna głupota na temat, Roverów. Te autka są wdzięczne, jeśli odpowiednio się o nie dba i nie mówię tutaj absolutnie o żadnych kosztach z tym związanym.

Zobacz kolego w profilu ile mam, Roverów. Żadnym z nich kłopotów nie mam. Do tego jeszcze niedawno dokupiłem MG ZT. Śmigam nimi bezproblemowo.
fredi
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Rover;25,45,75,MG ZT, Acura TL

28 Maj 2013, 07:50

Killaz ASO Rovera? W całej Polsce są może jeszcze dwa albo trzy takie serwisy.
Ja kiedyś też mówiłem że już nigdy nie kupie Rovera bo miałem jednego ale teraz od 2tygodni jeżdze sobie takim i jak narazie jestem zadowolony.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2003