Rover 600 - Duży problem ze śruba zabezpieczającą...

13 Wrz 2009, 00:44

Witam! Od dość niedawna posiadam samochód rover 600 po moim dziadku, jednak posiada on pewną drobniutka jednak denerwującą wadę. Otóż przy każdym kole jest jedna nakrętka zabezpieczająca której nie mogę odkręcić ze względu na brak klucza... próbowałem odkręcać je w różny sposób lecz nic to nie dało... Niby da się jeździć jednak gdy opona pęknie jestem uziemiony gdyż nie mam możliwości jej wymiany.
Oto zdjęcie tej śruby:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Bardzo prosił bym o jakąkolwiek pomoc w odkręceniu tych śrub.
Z góry dziękuje.
Ostatnio edytowany przez jaworrr69, 13 Wrz 2009, 00:55, edytowano w sumie 1 raz
jaworrr69
Nowicjusz

• 13 Wrz 2009, 00:51

najprościej jedź do mechanika :mrgreen:
    można spróbować też znaleźć podobny klucz (czasem serwisy oponiarskie mają kilka różnych)
    a jak chcesz się bawić sam to jest kilka sposobów
    można nawiercić nagwintować z odwrotnym gwintem i wykręcić
    można rozwiercić całkiem śrubę, i nagwintować otwór na nowo
    można naspawać na śrubę coś i odkręcić ( w tym wypadku raczej nie możliwe) no chyba że rozebrać całą piastę i od środka :wink:
    ogólnie dużo zabawy
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

13 Wrz 2009, 00:59

No w tym właśnie problem że dostęp do tej śruby jest dość ciężki. Pytałem się po różnych zakładach czy nie dorobią mi klucza jednak kazdy niewiem czemu odmawiał.
    jaworrr69
    Nowicjusz

13 Wrz 2009, 01:06

jaworrr69 napisał(a):No w tym właśnie problem że dostęp do tej śruby jest dość ciężki. Pytałem się po różnych zakładach czy nie dorobią mi klucza jednak kazdy niewiem czemu odmawiał.
    zawsze zostaje ślusarz porządny :???: ale teraz takich jak na lekarstwo :sad:
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

13 Wrz 2009, 09:32

Kiedys odkrecilem podobna srube w taki sposob ze nabilem na nia nasadke , w tamtym przypadku to bylo nasadka 13 .. tutaj chyba bys musial wieksa nabic, tak samo sie od kreca obrobione sruby nabijasz na srube mniejszy klucz i odkrecasz:)...
    turboplus
    Początkujący

Miejscowość: przbyszow

13 Wrz 2009, 12:42

puknij ją dwa razy młotkiem-weź dopasuj rurę grubościenną i naspawaj w niej takie wypusty i nabij ją i odkręcisz-ja tak robiłem-ale więcej nie wkręcałem tych zabezpieczeń! a podobno można jeszcze jakoś tak że wkładasz w te wpusty kulki od łożyska lub coś twardego i normalnie nasadowym odkręcisz-a jak nie dasz rady-rozwierć bo i tak pewnie wymienisz śrube na zwykłą szpilke-pozdrawiam
    audi80romantyk
    audi80romantyk
    Nowicjusz

Miejscowość: Mrągowo
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      W trudnych warunkach liczą się ułamki sekund
      Zima trzyma, a drogowcy nie zawsze nadążają z odśnieżaniem. Samochody z napędem na dwie osie są wtedy bardzo przydatne, choć napęd na cztery koła wynaleziono z myślą o pojazdach wojskowych, by umożliwić im poruszanie się ...

13 Wrz 2009, 23:08

dziękuje za podpowiedzi jutro postaram się je odkręcić. napisze co i jak niedlugo.
    jaworrr69
    Nowicjusz