Rover 75/Mazda 6/ Saab 9-3/Volvo S60

17 Mar 2010, 17:08

nie ukrywam, że najbardziej podoba mi się Rover 75
ale też mam przed nim największe obawy - części, awaryjność, ogólne koszty eksploatacji

dużo dobrego i zarazem dużo złego słyszałem (czytałem) o Mazdzie 6 - podobnie jak o Roverze od zachwytów po krytykę totalną

szwedzkie osobiście niezbyt mi się podobają, ale samochód w gruncie rzeczy ma się nie psuć i jeździć, a dopiero potem podobać

dlatego tez proszę o radę

a może coś innego - jakiś inny model (5-6 letni) w tej cenie?

z góry dziękuję za pomoc i odpowiedź
drnero
Nowicjusz

Miejscowość: stąd

17 Mar 2010, 18:34

Bardzo fajne modele sobie wybrałeś pod rozwagę! Podoba mi się.. w końcu nie dylemat między Golfem a Passatem :). Sam też podobnie szukałem. Rover 75 bardzo ładny samochód lecz jak dla mnie zbyt dostojny - jeszcze.. Silników nie ma za mocnych także tutaj musiał byś się nastawić na spokojniejszą i dostojną jazdę. Mazda 6 z zadziorem i nie najgorsze motory - opinii jest tak jak piszesz dużo i takich i takich ale wynika to z tego że dużo więcej jest użytkowników takiej mazdy niż np. Rovera czy Saaba - o którym się nie potrafię wypowiedzieć niemniej ciekawe auto. Volvo S60 można polecić z czystym sercem, duży wygodny samochód, ceny części tanie nie są jednak nie jest to jakiś samochód w którym się psuje coś co chwila.. raczej solidny jeśli zadbany - jak wszystko :D. Nie polecał bym jednak wybierać tylko pod względem suchej bezawaryjności i opinii 90% że dobry, że się nie psuje, że to że tamto.. jeśli się masz w nim czuć źle i jechać bez "fun'u" to moim zdaniem żadna jazda :).
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

17 Mar 2010, 19:49

Panowie nie róbcie sobie jaj ze mazda jest awaryjna-to jeden z najbardziej niezawodnych samochodów w klasie średniej.pozdro
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

17 Mar 2010, 19:51

E46
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

17 Mar 2010, 20:02

E46

Ale zanudzasz-Troszkę wiecej o obiektywizmu.p
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

17 Mar 2010, 20:03

Prawda jest taka że jeśli kupisz samochód w dobrym stanie, to się będzie psuć niezbyt często. Niepsujących samochodów o ile wiem nie ma.

Odnośnie Rovera 75, to mocniejsze silniki są w wersjach 2.0 V6 - 150KM i 2.5 V6 - 177KM, choć ja celowałbym w MG ZT (czyli R75 po zmianie właściciela), samochód bardziej usportowiony wizualnie, do tego wersja 2.5 V6 - 190KM.
Jeśli chodzi o usterki - w silnikach benzynowych 1.8 ryzyko HGF czyli uszczelki pod głowicą, w przypadku silników V6 problemem może być tylko VIS, wersje diesla od BMW były raczej mało awaryjne; poza tym wysprzęglik i okolice. Jeśli samochód kupi się z głową i dobrym stanie technicznym to zostaje już tylko czysta radość z jazdy :)
Yog-Sothoth
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

W trudnych warunkach liczą się ułamki sekund
    Zima trzyma, a drogowcy nie zawsze nadążają z odśnieżaniem. Samochody z napędem na dwie osie są wtedy bardzo przydatne, choć napęd na cztery koła wynaleziono z myślą o pojazdach wojskowych, by umożliwić im poruszanie się ...

17 Mar 2010, 20:14

Saab 9-3, Mazda 6, lub tak jak ktoś już tu reklamował - BMW 3 E46 :) Głównymi zaletami Saaba są niska cena (jak na dany rocznik i klasę), mała awaryjność oraz bardzo przyjemne silniki benzynowe z turbo.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

17 Mar 2010, 22:32

Rover to taka podróbka Jaguara dla plebsu, wszystkie pozostałe fajne, ja bym bez zastanowienia się brał Saaba 9-3, najbardziej mi podchodzi + fajny motor.
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

17 Mar 2010, 23:37

milutki5 napisał(a):
E46

Ale zanudzasz-Troszkę wiecej o obiektywizmu.p

Może trochę więcej argumentacji?
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia