Seat Ibiza (2002-2008) czy Volkswagen Polo (2002-2005)

16 Mar 2010, 19:01

Witam. Mam zamiar kupić Seata Ibizę III (2002-2008) lub Volkswagena Polo IV (2002-2005) do 16000 zł. Pojemność najlepiej benzyna 1200 ccm, ponieważ poruszam sie tylko i wyłącznie po mieście. Czekam na Wasze opinie na temat tych samochodów, ale oczywiście jeżeli pojawią się inne propozycje chętnie je rozważę.
:S
Nowicjusz

Miejscowość: Dolnośląskie

16 Mar 2010, 21:01

To jest bardzo gówniany silnik. Lepiej szukać 1,4 16V. Pozatym za 16 tyś to rewelacji nie będzie z modelami, które Cię interesują.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

16 Mar 2010, 23:02

Mam kolege który ma Ibize i sobie ją bardzo chwali i właśnie z silnikiem 1.2 Myślałem o dieslu ale musiałbym dopłacić tez biore taką opcję pod uwagę. Mam dobre zdanie o dieslu bo focus niezle sobie radzi ,a 1.4 w polo czy ibizie sprostałby wyzwaniom miasta.
Nowicjusz

16 Mar 2010, 23:37

Kolega chwali bo ma. Co ma Ci powiedzieć? Że dużo pali? Że ma niską kulturę pracy i mizerne osiągi? Nie bardzo wiem po co chcesz zmieniać Fokę na powyższe auta? Młodsze wiele nie będą, palić będą więcej, do tego są mniejsze.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Mar 2010, 08:18

Ja bym na twoim miejscu kupił VW POLO bo nie mam zbytnio przekonania do tych SEATÓW. Poniżej zamieszczam link`a do jednego z ogłoszeń, wyraź swoją opinie czy podoba Ci się taki Polaczek
[link do Autotrader wygasł]
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS

17 Mar 2010, 10:17

a czym rozni sie polo od ibizy??? tylko tym ze ibiza ladniejsza bo reszta jest to samo co w polowce wiec nie rozumiem ze powiedziales "nie mam przekoania do seatow". polecam Ci Seata ibize bardzo ladne auto i jak bedziesz szukal i zalezy ci na malej pojemnosci to wez 1.4 benzynke albo 1.4 tdi
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Vision RS - innowacyjne wnętrze
    Usportowione i wykonane z produktów najwyższej jakości – takie jest wnętrze Skody VISION RS. Kompaktowy, oddający dynamicznego ducha model RS można już teraz obejrzeć na udostępnionych przez markę szkicach i ...
    Nissan X-Trail - segment crossoverów
    Nowy model łączy w sobie uznane tradycje Nissana w segmencie 4x4 z nowymi rozwiązaniami technicznymi czerpiącymi inspiracje z przełomowych crossoverów marki. Wynikiem tego połączenia jest samochód definiujący ...

17 Mar 2010, 13:34

Tylko i wyłącznie Ibiza. III generacji nie wiem czy kupisz fajny egzemplarz z lepszym silnikiem, ale II FL na pewno.

Ja bym zaczynał poszukiwanie silników od 1.4 w benzynie. 1.2 to trochę za mało.
Ibiza natomiast lepsza, bo tańsza od Polo, tak samo wykonana, ładniejsza.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Mar 2010, 14:25

Jak byś miał więcej pieniędzy mógł byś pomyśleć nad takim Polaczkiem
[link do Autotrader wygasł]
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS

17 Mar 2010, 14:29

za te pieniadze w zyciu bym nie kupil polo za te kase to masz wypasionego passata albo vectre C
tower
tower
Początkujący

17 Mar 2010, 16:41

Ibiza bardzo mi sie podoba ale myślę żę 1.2 może być lipne. A VW Golf 4 1.9 diesel ?
Nowicjusz

17 Mar 2010, 20:29

kolego golf IV to juz przezytek szukaj ibizy auto laczace niemiecka niezawodnosc i hiszpanski temperament bardzo ladne nie bierz niemieckich toporow
tower
tower
Początkujący

17 Mar 2010, 20:37

:S napisał(a):A VW Golf 4 1.9 diesel ?

Za 16 tyś to kupisz 98 r. bez senu zmieniać Focusa na takie coś ;) Zresztą na Ibizę czy Polo też bez sensu chyba, że coś z nim jest mocno nie tak?

tower napisał(a):kolego golf IV to juz przezytek szukaj ibizy

Golf przeżytek a Ibiza nie? Przecież to VW w innej budzie...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Mar 2010, 20:56

przestan jak sie prezentuje golf a jak ibiza a i oczywiscie ze ibiza lepsza i ladniejsza od focusa i nie ma tego tyle na polskich drogach co golfow i foczek golf 4 to aranzacja 20wieku a my mamy 21 to juz lepiej do tego pasuje ibiza
tower
tower
Początkujący

17 Mar 2010, 21:20

tower napisał(a):za te pieniadze w zyciu bym nie kupil polo za te kase to masz wypasionego passata albo vectre C

Jasne że można mieć Passata, można też mieć limuzynę BMW serii 7, Mercedesa S klasy, albo Porsche! Tyle tylko że BMW/Merc z drugiej połowy lat 90, a Porsche z początku lat 90... To Polo z ogłoszenia jest w miarę nowe, a więc ma taką zaletę że będzie się znacznie mniej psuło niż Passat, S-klasa albo Porsche, mimo że cena taka sama.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

17 Mar 2010, 21:50

tower napisał(a):przestan jak sie prezentuje golf a jak ibiza

Za 16 tyś to on kupi co najwyżej Ibizę 2FL a ta wcale od Golfa nie odbiega wyglądem więc przestań...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika