Rozbieżność w umowach kupna

08 Gru 2008, 21:58

Witam! Właśnie skonczyłem remont samochodu, i chciałbym go teraz przerejestrować na siebie. Auto kupiłem w styczniu, umowe spisałem na siebie, opłaciłem skarbówke i zacząłem remont. W sierpniu wykupiłem OC w ubezpieczalni, gdzie samochód był wcześniej ubezpieczony. Przy podpisywaniu umowy OC kobieta z ubezpieczalni poradziła by dopisać do umowy kupna-sprzedaży mojego ojca jako współwłaściciela, by obniżyc składke, tak też zrobiłem.
Pytanie: Czy uda mi sie teraz ten samochód przerejestrować, jeśli Sprzedajacy zgłosił fakt zbycia pojazdu TYLKO na mnie?
Co w tej sytuacji można jeszcze zrobić?
Trabant-moj mały świat...
Hajs
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zamość

09 Gru 2008, 10:31

Nie powinieneś tak robić ponieważ na dole każdej strony umowy jest dopisane, że umowę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach.

Dopisanie innej osoby może się odbyć tylko za zgodą i wiedzą drugiej strony umowy.

W tym przypadku zacznij od telefonu do sprzedającego.
Spytaj się go czy już zgłosił sprzedaż w swoim urzędzie komunikacji.

1. Jeżeli tego nie zrobił to MASZ SZCZĘŚCIE.
Powiedz mu co zrobiłeś - czyli, że dopisałeś drugą osobę i że chciałbyś zmienić treść jego egzemplarza umowy tak by obie były takie same.

Ważne jest żeby na jego umowie po dopisaniu danych drugiego właściciela znalazł się też jego oryginalny podpis. Czyli albo spotykacie się w trójkę i poprawiacie wszystko lub piszecie razem nową umowę albo on Wam odsyła swój egzemplarz do podpisu.

To ostatnie rozwiązanie trochę ryzykowne dla sprzedawcy bo nie będzie miał przez jakiś czas dokumentu sprzedaży pojazdu.

2. Jeżeli sprzedawca zgłosił już sprzedaż na jedną osobę w swoim urzędzie komunikacji to MASZ KŁOPOT.

Zadzwoń do niego i daj znać jak sprawy się mają to dopiszę dalszy ciąg postępowania

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

09 Gru 2008, 16:45

Dziekuje za zainteresowanie tematem.

Byłem dziś w WK w celu przerejestrownia pojazdu, facet z urzędu spojrzał na umowe, i spytał, "czy jest 2 współwłascicieli? ", odpowiedziałem że "tak" zabrał papiery i po chwili wydał mi nowe tablice wraz z miekkim dowodem.

Wiec skoro udało sie przerejestrować , sprzedaż została zgłoszona.
Słyszałem, że sprzedający nie ma prawa sprawdzać tożsamośći kupującego, interesuje go aby tylko sie "pozbyć" pojazdu. Wiec czy bedzie jeden czy dwóch współwłaścicieli, teraz ma jakieś znaczenie dla niego?

Skoro wydano tablice, powinno być wszystko ok?
Hajs
Początkujący
Awatar użytkownika

10 Gru 2008, 08:39

jeżeli sprzedawca jest z Twojego miasta to jest ok.

Jeżeli z innego to niestety raczej nie. Urząd wydając Ci próbny dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) sprawdza na kogo był zarejestrowany pojazd w tamtym urzędzie i ewentualnie komu sprzedał (zgłoszenie sprzedaży).

Jeżeli będzie różnica to będzie problem.

Jak to możliwe, że sprzedawca zgłosił sprzedaż na dwóch kupujących? Powiadomiłeś go o tym?

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

10 Gru 2008, 23:17

Sprzedawca mieszka w tym samym powiecie co ja, i podlega pod ten sam Wydział Komunikacji.
Przy podpisywaniu umowy( w styczniu ) wahaliśmy sie czy wpisać jednego właściciela czy dwóch, ostatecznie stanęło na jednym. Sprzedawca zna mnie i ojca bardzo dobrze. Zgłosił sprzedaż na jednego kupującego, nie kontaktowałem się dotąd z nim.
Czy mogą mi cofnąć miękki dowód?
Hajs
Początkujący
Awatar użytkownika

11 Gru 2008, 09:18

Ciekawe,
z mojej praktyki wynika, że w takim przypadku gdy osoba rejestrująca od razu widzi a powinna, że sprzedawca zgłosił, że kupiła jedna osoba i dał taką kopię umowy do urzędu, nie powinna tego rejestrować.

W takim razie czekaj na dowód stały.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Toyota Hilux Rugged X, Rogue i Rugged
    Przez 50 lat osiem generacji Toyoty Hilux budowało reputację tej niezniszczalnej terenówki. Teraz za jej modyfikację zabrała się Toyota Australia, oferując specjalne wersje Rugged X, Rogue i Rugged. Hilux najnowszej ...

11 Gru 2008, 09:26

Też mnie to zastanowiłe że wszystko poszło gładko.

A jest jeszcze coś, jak "podanie" o dołączenie 2 właściciela do istniejącej umowy, w ostateczności gdyby były problemy, możnaby coś takiego wykorzystać?
Hajs
Początkujący
Awatar użytkownika

11 Gru 2008, 09:31

Czekaj na rozwój wydarzeń.

Jak będzie problem to będziesz się tym martwić.

Na pewno da się to załatwić ale trzeba poczekać i zobaczyć jaki problem (jeśli w ogóle się pojawi)

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

11 Gru 2008, 09:34

Racja, nie ma sie co martwić na zapas :)

Bardzo dziekuje za zainteresowanie tematem i fachowe porady :)

Pozdrawiam serdecznie
Hajs
Początkujący
Awatar użytkownika