Wyrejestrowanie auta - sprzedaż na części

10 Gru 2008, 21:22

Chciałbym wyrejestrować 18 letnie autko, wypowiedziałem OC także okres 30dni po wyrejestrowaniu minie 4 stycznia 2009r. nie zarejestrowałem go jeszcze na siebie (niedawno go za mały pieniądz kupiłem powiedzmy do "testów" ale to nie ważne). Teraz chcę go wyrejestrować, zapewne by to uczynić muszę najpierw zarejestrować go na siebie jako nowego właściciela racja? I druga kwestia wiele osób sprzedaje auta wyrejestrowane "na części", i tutaj moje pytanie jak to zrobić ?
Dr.Acula
Nowicjusz

11 Gru 2008, 10:09

Nie jasne jest pojęcie "wyrejestrowany", którego używasz.

Ja znam 2 znaczenia:
1. potocznie tak się mówi jak ktoś sprzedał samochód i zgłosił jego sprzedaż w urzędzie komunikacji.

2. urzędowe znaczenie to sytuacja gdy pojazd został wyrejestrowany - wycofany z użytku na stałe. Robi się to w przypadkach:
- wywóz za granicę
- złomowanie
- całkowite zniszczenie (po wypadku np.)
- po kradzieży

Z tego co piszesz, że ludzie sprzedają wyrejestrowane auta na części to chyba mowa o pierwszym przypadku czyli sprzedają komuś swój pojazd a tamten go kupuje na części.

Problem w tym przypadku spada na tego co kupuje bo on ma obowiązek ciągle taki pojazd ubezpieczać zgodnie z ustawą.
Więcej o obowiązku OC znajdziesz tu
http://www.ekademia.pl/blog/dariuszsawicki/0#3247

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Lexus UX
    Auto zbudowane jest na nowej platformie oznaczonej GA-C, zapewniającej niskie położenie środka ciężkości pojazdu, a tym samym stabilną jazdę i sportowe możliwości. UX ma 4495 mm długości, 1840 szerokości i 1520 wysokości. ...