Rozbita szyba w leasingowej Astrze trudnego sąsiada.

26 Kwi 2013, 11:38

Witam!

Moja siostra bawiła się wczoraj na podwórku z innymi dziećmi i jak to dzieciom wpadł do głowy pomysł na zabawę kamieniami. Przez przypadek zbiła szybę w samochodzie sąsiada. Jest to nowy Opel Astra Combi a szyba, która została zbita to ta boczna pasażera na tylnej kanapie. Problem w tym, że sąsiad dostał samochód od firmy gdzie pracuje i auto jest w leasingu. Moja pytanie jest takie jak by można było najtaniej naprawić tą usterkę? Od razu mówię, że sąsiad jest trochę dziwny i może być trudny w kontaktach. Czy samochód może być naprawiony tylko w autoryzowanym serwisie? Czy jeżeli ma firmowe AC będę musiał pokrywać cały koszt za naprawę? Nie chciałbym żeby moje pieniądze w połowie trafiły na naprawę, a w połowie do kieszenie sąsiada. Mam nadzieję, że w miarę jasno opisałem problem i uzyskam jakieś pomocne odpowiedzi.
Pozdrawiam!
Walik
Nowicjusz

Auto: OP

26 Kwi 2013, 12:56

Skoro sąsiad jest trudny w kontaktach, to najlepiej będzie jak zaproponujesz mu, żeby pojechał do warsztatu, kt óry zajmuje się szybami i tam szybę wymienił. Pokaże ci rachunek, a ty zapłacisz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Kwi 2013, 13:08

No tak ale jeżeli ten samochód nie jest jego tylko firmy dla której pracuje to nie narzucą mi oni np. naprawy w autoryzowanym serwisie albo coś w tym stylu? Mogę to auto naprawić gdzie mi się tylko podoba?
Walik
Nowicjusz

Auto: OP

27 Kwi 2013, 14:18

Walik napisał(a): Mogę to auto naprawić gdzie mi się tylko podoba?
Przeciez masz tylko problem naprawy a nie gdzie musisz naprawiać...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

28 Kwi 2013, 11:55

Zrób tak - poszukaj w pobliżu waszego miejsca zamieszkania zakładu, gdzie najtaniej wymieniają szyby. Zapytaj o cenę, powiedz sąsiadowi, że tyle mu płacisz i już. A jak się sąsiadowani nie podoba, to niech zakłada sprawę w sądzie. Oprócz tego jak będzie upierdliwy, to zapytaj go na bezczelnego, czy może udowodnić, że to twoja siostra rozbiła ta szybę. Sąsiad na czymś takim straci, bo nie będzie miał wymienionej szyby, bo będzie musiał czekać na wyrok sądu. A ty w sądzie możesz mówić, że o nie twoja siostra tą szybę wybiła. I sąd będzie chciał jakieś dowody itd itd. Sprawa może się toczyć latami, a sąsiad i tak w międzyczasie będzie musiał za szybę zapłacić z własnej kieszeni i nie wiadomo, czy je od ciebie odzyska, bo to zależy od ewetualnego wyroku sądu. A wymienić musi, bo to nie jego auto, tylko "pożyczone" od firmy.
Jak sąsiad nie umie żyć normalnie z innymi sąsiadami, to niech ma trudności.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[S] TT 8N 1,8T / 328Ci e46 / CLK 200K w208 / C70 I 2,4T
    Podstawowe kryteria zestawienia: - auto z nadwoziem coupe - benzynowy silnik o mocy ok. 200KM - manualna skrzynia biegów - modele z okolic 2000 roku Wytypowane modele do zestawienia: - Audi TT 8N 1,8T - 225KM - BMW ...
    Jeep Wrangler Unlimited
    Wrangler uznawany jest za spadkobiercę wojskowego Willysa. Samochód pojawił się w salonach sprzedaży w 1987 roku. Obecnie można go kupić w wersji trzy- i pięciodrzwiowej. W obu przypadkach samochód jest napędzany ...