Samochód jako prezent - kwestia prawna.

27 Kwi 2013, 11:18

Witam.
Planuję ze znajomymi kupić samochód na 18 urodziny pewnego znajomego. Proszę o pomoc, jak rozwiązać kwestie prawną w takim wypadku. Załóżmy, że ja podpiszę umowę z poprzednim właścicielem. Co dalej? Jak przekazać samochód na własność tego znajomego? Samochód poniżej 1000 zł
pepex
Nowicjusz

Auto: Nie mam

27 Kwi 2013, 13:16

pepex napisał(a):. Załóżmy, że ja podpiszę umowę z poprzednim właścicielem.
A nie lepiej bezpośrednio dokonać zakupu na osobe ktora ma taki prezent otrzymac.... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

28 Kwi 2013, 11:09

Dokładnie - wiem, że to ma być prezent niespodzianka, ale lepiej z tej niespodzianku zrezygnować i poprostu powiedzieć temu znajomemu, że chcecie mu kupic na prezent samochód.
Jeżeli jednak kupisz go np. na siebie, to później musisz mu go podarować. Do US nie trzeba tego zgłaszać, ponieważ znowmy to III grupa podatkowa, w której nie trzeba zgłaszać darwozin nie przekraczających 4902 zł. Obd arowany musi wówczas mieć dwie umowy, żeby mógł go przerejestrować - umowa KS między tobą a sprzedającym oraz umowę darowizny między tobą a nim. Z tymi dokumentami idzie do WK i dokonuje przerejestrowania na siebie. Jest jeszcze oczywiście kwesta OC - i tutaj warto sie zastanowić, ponieważ możecie zrobić koledze niedzwiedzią przysługę - jak nie ma on żadnych zniżek na ubezpieczenie, to może zapłacić za ubezpieczenie więcej niż wart jest samochód...Wówczas trzeba będzie kombinować ze współwłaścicielem, który ma już jakieś zniżki ( nie jestem na 100% pewny jak to teraz działa, bo przepisy się pozmieniały ).
Dlatego najlepiej będzie, jak mu powiecie o tym. A to też będzie niespodzianka i przede wszystkim ułatwi mu sprawy związane z przerejestrowaniem samochodu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Kwi 2013, 19:51

Gdzieś czytałem, że jeśli auto jest tańsze niż 1000 zł to nie trzeba odprowadzać podatku. Czy mógłbym zawiązać zwykłą umowę ks z ojcem kolegi, który ma już zniżki? Skoro nie trzeba będzie się "bawić" w podatki, to można tylko zapisać cenę 900 zł na umowie, i auto prawnie należy do ojca, tak?
pepex
Nowicjusz

28 Kwi 2013, 20:48

Cena w umowie nie zawsze obliguje do zwolnienia z podatku - US ma własną książkę z cenami rynkowymi samochodów i na niej bazuje. A jest tak dlatego, że mógłbyś kupić samochód wart 10 tys zł ( i tyle byś zapłacił ) ale w umowie KS napisałbys cenę 1000 zł, żeby nie płacić podatku. US to cwana instytucja, którą ciężko oszukać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Kwi 2013, 07:00

Więc najlepiej będzie przekazać auto ojcu kolegi w ramach darowizny.
Dziękuję za pomoc
pepex
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...