Rozładowany do zera akumulator Centra

23 Lis 2016, 19:18

Wsiadłem dzisiaj do auta otwierając je kluczykiem, ponieważ centralny zamek z pilota odmówił posłuszeństwa - wcale się nie dziwię, bo zaraz otworzyłem maskę, wyciągnąłem miernik z bagażnika, a tam:
[link wygasł]

W samochodzie nic nie zostało włączone, ponieważ w innym razie samochód się "upomina" o powyłączanie wszystkich świateł itp. A z doświadczenia i zapominalstwa w innym samochodzie akumulator po 2 dniach postoju najczęściej, chociaż też nie zawsze, nadawał się po prostu do podładowania z napięcia ~11,5V i później wszystko działało normalnie.

Akumulator Centra Plus 74Ah (dokładniej modelu nie pamiętam) zakupiłem na początku tego roku za niemałą kwotę i zastanawiam się teraz co dokładnie powiedzieć oddając go do sklepu na gwarancję i czy taką w ogóle mi przyjmą, czy będą coś kręcić nosem?
Narokishi
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2014
Auto: Opel Zafira B
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

23 Lis 2016, 19:37

Zdarzają się przypadki przerwy, czyli brak jakiegokolwiek napięcia na zaciskach akumulatora. U ciebie praktycznie go nie ma. Akumulator z przerwą wewnętrzną nie nadaje się do dalszej eksploatacji ani naprawy i należy go wymienić w ramach gwarancji udzielonej przez producenta.

Taki akumulator z przerwą wewnętrzną nie musi być wcale rozładowany, często jest to mylone ze stanem całkowitego rozładowania akumulatora.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

23 Lis 2016, 23:26

nawet najbardziej wychechłany akumulator gdzie ma napiecie 12,80 i chociaz trzyma z tydzien to nadaje sie do pastucha ktury ptrzebuje 8v

ale miałem akumulator który takze był wychechłany przez pastuch miał 6 v
i tak trzymał z rok czasu i faktyczne moze tak jak kolega wyzej pisał
Brak jakiegokolwiek napięcia - urwany jeden z łączników między ogniwami, do wymiany.
[reklama]
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 27 Lis 2016, 14:00, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
merkaba12
Początkujący

Prawo jazdy: 18 03 2003
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: ford
Silnik: 1,3 44
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

19 Gru 2016, 04:45

W ten właśnie sposób nauczyłem się nie przepłacać za akumulatory. Miałem podobną historię z innym, "markowym", a tańszy o 1/3 jenox czwarty rok działa i bez żadnych spadków. Ten który kupiłeś mógł ucierpieć w transporcie albo przy przechowywaniu, zdarza się.
izydor
Początkujący

Miejscowość: Stolica

29 Gru 2016, 12:33

Bo kupowanie droższych tylko dlatego, że są bardziej znanej marki jest bez sensu, akumulator i tak obojętnie jakiej jest marki padnie po kilku latach. Na allegro albo motorele masz pełno akumulatorów za małe pieniądze, które mimo niskiej ceny są o niebo lepsze od przykładowo bardziej znanego boscha.
Maniek3322
Nowicjusz

Auto: Honda Civic
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak przygotować samochód do jazdy podczas zimy?
    W zimie przygotowanie samochodu do jazdy ma szczególne znaczenie, dlatego tak ważne jest przeznaczenie na to odpowiedniej ilości czasu. Trzeba pamiętać o konieczności oczyszczenia samochodu ze śniegu i lodu, a także ...