Rozlany płyn chłodniczy POMOCY

16 Lis 2016, 21:30

Pomocy, rozlał mi sie w bagazniku plyn chlodniczy... Chciałem to napoczatek wycierac gazetami itp ale dalej bylo mokre i wpadlem na piekny pomysl zaniesienie tego dywaniku do domu pod grzejnik zeby mi sie wysuszylo i jeszcze zeby to wyprac... No i zaniosłem ale jednak troche mi pokapalo przy praniu w domu tez na dywanik domowy i tutaj sie rodzi mysl czy nie jest to jakies mocno toksyczne? Czy jesli to sie suszylo pare h pod grzejnikiem moze to byc toksyczne? LEpiej dywanik i miske wyrzucic ?
teron95
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 01 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: seat leon

16 Lis 2016, 21:39

Co to był za płyn? Mam nadzieję, że jak prałeś tą tapicerkę, to miałeś jakieś rękawiczki gumowe? Płyn chłodzący może zawierać pentahydrat tetraboranu sodu ( np. Borygo Eko ). W karcie charakterystyki pisze, że jest to substancja toksyczna i może być wchłaniana przez skórę. Ale nie ma dramatyzować. Napisz najpier jaki to płyn, a potem będziemy myśleć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Lis 2016, 21:45

Był to Dynagel 2000
teron95
Nowicjusz

16 Lis 2016, 21:51

A rekawic nie miałem, nie myślałem, że może być to dość toksyczne ale poczytałem i sie przestraszyłem nie powiem.. Wcześniej też wycierałem recznikami gołymi rękoma. Jesli juz jest temat plynu to czym to cholerstwo najlepiej wysuszyc zeby mi po zimie samochód nie zardzewiał w bagazniku
teron95
Nowicjusz

16 Lis 2016, 22:00

Niestety, Dynagel 2000 jest szkodliwy. Jeżeli chodzi o skórę - natychmiast zdjąć zanieczyszczoną odzież, spłukać dużą ilością wody, a następnie dokładnie
zmywać wodą z mydłem. Jeżeli wystąpią jakiekolwiek podrażnienia, skontaktować się z lekarzem.
Nie powinno się też go wdychać - wyprowadzić poszkodowanego na świeże powietrze. Zapewnić ciepło i odpoczynek. W przypadku utraty przytomności zastosować sztuczne oddychanie i wezwać lekarza.
Płyn ten działa też drażniąco w kontakcie z oczami oraz po połknięciu. Płyn ten zawiera glikol etylenowy i jest skażony bitrexem ( Benzoesan denatonium ).
Ogólnie ten płyn, zresztą jak i inne równiez, są poprostu szkodliwe. Jak chcesz się dowiedzieć więcej na ten temat, to w necie jest dostępna karta charakterytyki tego płynu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Baryłka ropy naftowej i jednostka objętości
    Baryłka ropy naftowej to standardowa jednostka miary stosowana w przemyśle naftowym do określania ilości ropy naftowej. Jedna baryłka odpowiada 42 galonom amerykańskim lub około 159 litrom. 1 bbl (baryłka ropy naftowej) = ...